Amsterdam,
07
juli
2021
|
09:02
Europe/Amsterdam

EU-subsidie voor duurzaam veldbonenproject Bean me up!

‘Dit is een mooi voorbeeld van eiwittransitie 2.0’

stock-photo-soybe

Het duurzame project ‘Bean me up!’, dat zich richt op de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen, krijgt 900.000 euro aan Europese subsidie toegekend. Bean me up! is een initiatief van Inholland-lector Feike van der Leij (Health & Food), Amsterdam Green Campus en bedrijven verenigd via de Food Innovation Community Amsterdam (FICA).

“Plaatselijk geteelde veldbonen zijn een goed alternatief voor importsoja als bron van plantaardig eiwit in voedingsmiddelen”, zegt Feike over het project. “Door corona is onze afhankelijkheid gebleken van importproducten en bedrijven die ons minder afhankelijk maken krijgen zo een stimulans. De samenwerkingspartners geven met het project ‘Bean me up!’ de voedings- en procestechnologische ontwikkeling van de veldboonketen een sterke impuls en dragen daarmee bij aan de duurzame versterking van de regio. Dit is een voorbeeld van eiwittransitie 2.0: van soja naar veldboon betekent minder gesleep, en toch superlekker!”

'Het idee is gelijk opgepakt door onze studenten'
Het idee voor Bean me up! is eerst onderzocht door Inholland-studenten Food Commerce & Technology. Deze studenten ( tweedejaars die een half jaar aan een 'bedrijfsopdracht' werkten) waren ook de winnaars van het FICA summer-event. Feike zegt hierover: “Voor de regionale economie is de subsidie een opsteker en voor onze studenten (niet alleen van Inholland maar ook van het Clusius College in Alkmaar) biedt dit aantrekkelijk innovatief onderzoek waarmee het onderwijs actueel blijft. Het Domein Agri, Food & Life Sciences loopt al jaren mee voorop in dit soort ontwikkelingen. Kijk alleen maar eens naar de Wij-Inholland awards die door studenten in de wacht worden gesleept, daar zitten heel vaak creatieve clubjes foodies bij."

De subsidie wordt toegekend vanuit het herstelprogramma EU Next Generation, dat EU-regeringsleiders hebben ingesteld in reactie op de coronapandemie. Onderdeel hiervan is het programma REACT-EU, waarmee de Europese Unie een “groen, digitaal en veerkrachtig herstel” stimuleert van de regionale economie. Het Bean Me Up! project past hier goed bij en sluit bovendien aan op de oproep aan het kabinet door de stichting Transitiecoalitie Voedsel op Wereld Plantendag: “Maak meer plantaardig het nieuwe normaal”.

Naast de rol van Amsterdam Green Campus en Feike zijn rol in het project zijn vele via FICA aangesloten. Het gaat om een vertegenwoordiging vanuit de agri-sector (telers, Vertify, CAV Agrotheek), verwerkers van veldbonen (Biorefinery Solutions, NMK Esbaco, Donny Craves) en applicatie- en marketing specialisten zoals Willicroft en Fresh Monkeys. Hogeschool Inholland en Clusius College participeren in dit project vanuit het food-onderwijs.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.