Health & Food

Over Health & Food

Binnen de onderzoekslijn Health & Food van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences zoomen we in op de vraag hoe we voeding en concepten rondom voeding zodanig kunnen veranderen dat ze bijdragen aan de gezondheid van consumenten en de duurzaamheid van de voedselketen zodat mensen op een gelukkige wijze oud kunnen worden. We richten ons onder meer op innovaties in de voedseltechnologie. Het kan gaan om nieuwe producten waarmee we bijvoorbeeld overstappen van dierlijke eiwitten naar plantaardige bronnen. De vraag hoe we consumenten bereiken staat centraal. We redeneren vanuit de menselijke behoefte, de beleving en het effect van voeding op het lichaam. We onderzoeken concepten om consumenten doelgroepgericht en gepersonaliseerd te bedienen. Daarnaast is het belangrijk dat die concepten goed landen in de maatschappij. Hier komt het aan op creativiteit om onder andere via sociale media en fysieke bijeenkomsten de discussie en kennis over voeding te bevorderen. Dit programma noemen we ook wel ‘Food for Happy Ageing’.

Voor onderwijs en werkveld

We koppelen het onderwijs van Inholland direct aan echte, actuele vraagstukken, zodat studenten inzien wat hun studiekeuze inhoudt en ze geschoold worden voor de praktijk van nu. Door die praktijk naar binnen te halen leren ze omgaan met complexe opgaven waar een foodprofessional mee te maken krijgt. Met flexibele modulen en korte projecten willen we snel inspelen op vragen uit het werkveld om ze met studenten, ook van buiten het eigen domein, op te pakken. We slaan onder meer een brug met FICA, waar studenten van bijvoorbeeld de opleiding Food Commerce & Technology aan verschillende food-vraagstukken werken binnen bedrijven. Experts van de bedrijven komen zo ook de school binnen. Het is dus echt ‘kenniscirculatie’.

Samenwerken met Health & Food

Om de ambities van Health & Food waar te maken is het nodig om heel veel samen te werken. Dat doen we binnen Inholland, maar ook met andere onderwijsinstellingen, zowel in het hoger als middelbaar beroepsonderwijs en met universiteiten. Uniek is dat onze studenten daarbij geregeld optrekken met mbo-studenten. Ook het bedrijfsleven en de omgeving zijn aangehaakt: de vragen die nu in de maatschappij leven staan in ons onderzoek centraal. Tot slot zoeken we de verbinding met de overheid, die voor verdere ondersteuning kan zorgen. De samenwerking komt op zeer verschillende manieren tot uiting in de netwerken waarin we actief zijn. Zo voeren we praktijkgericht onderzoek uit met drie andere hogescholen binnen het Center of Expertise Groen, werken we met partners in het onderwijs en bedrijfsleven samen in NH Food en houden we ons met lectoren van andere hogescholen bezig met voedselvraagstukken binnen het Platform Voedsel en Gezondheid.

Geïnteresseerd in een samenwerking? Stuur een e-mail naar Feike van der Leij.  

Onderzoeksthema's van Health & Food

Health & Food wil de gezondheid van consumenten bevorderen, de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren en ertoe bijdragen dat mensen gelukkig oud kunnen worden. Deze ambities vliegen we aan met onderzoeksprojecten gericht op smaak, customized food, personalized food, reststroomverwaarding en spiermetabolisme en veroudering.

Kracht van smaak

Gezonde voeding moet lekker zijn, anders wordt het niet gegeten. Andersom geldt ook: lekkere voeding moet gezond zijn. Hoe sluiten nieuwe producten aan bij de smaakvoorkeuren van mensen? Hoe verschilt smaak van persoon tot persoon en hoe verandert je smaakperceptie als je ouder wordt?

Customized food

Wat doet veroudering met je lichaam en welke invloed heeft voeding hierop? Hoe stimuleren we een gezond eetpatroon? Door te onderzoeken hoe we specifieke doelgroepen het beste kunnen bedienen, willen we bijvoorbeeld ondervoeding bij ouderen tegengaan.

Personalized food

Wat voor de een gezond en lekker is kan voor een ander heel anders uitpakken. Op basis van DNA-kennis onderzoeken we hoe gepersonaliseerde voeding kan bijdragen aan ieders gezondheid.

Reststroomverwaarding

Welke (smakelijke) alternatieven kunnen we ontwikkelen voor voedselproducten die we nu deels weggooien? Hoe kunnen we reststromen verminderen door oplossingen te bedenken tegen voedselverspilling?

Spiermetabolisme en veroudering

Het spiermetabolisme verandert als je ouder wordt. Met voeding en supplementen kunnen we daar mogelijk gericht op inspelen zodat mensen op oudere leeftijd beter kunnen functioneren.

De lector van Health & Food:

Feike van der Leij
Feike van der Leij
Feike van der Leij
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

De onderzoekers van Health & Food werken nauw samen met het werkveld, waaronder met Cock Smit (Clusius College), Hans Huibers (NMK-Esbaco), Wim van den Abeele (Gourmet Ingredients), Hans Derksen (BRS) en Natasja van der Lely (Vers+).

Nieuws vanuit Health & Food:

Hogeschool Inholland werkt onder andere samen met:

Platform Voedsel en Gezondheid

Wil je samenwerken?

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0610982961