Haarlem,
25
mei
2018
|
15:31
Europe/Amsterdam

Even voorstellen: Hans Bossert, lector Finance en Accountancy

Hans Bossert, lector Finance en Accountancy

Per 1 april is Hans Bossert aan de slag gegaan als lector Finance en Accountancy. Met zijn ervaring als lector/hoogleraar bij verschillende onderwijsinstellingen, de kennis die hij heeft opgedaan in het (internationale) bedrijfsleven en het netwerk dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd, verwacht Bossert een grote toegevoegde waarde te bieden aan het Business Research Centre (BRC). Bossert: “Ik wil tussen de mensen staan, onderzoek doen in en naar de praktijk en ook echt iets toevoegen. Een onderzoek moet in mijn ogen impact hebben!”

Na zijn studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde Hans Bossert aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Management Accounting). Hij schipperde in het verleden regelmatig tussen praktijk en theorie, tussen onderzoek en bedrijfsleven. “Als onderzoeker bij de VU miste ik de praktijk om me heen, ik zat naar mijn gevoel te veel opgesloten op mijn kamer. Maar toen ik koos voor het bedrijfsleven, eerst als consultant en later als manager bij onder andere Ernst & Young en Deloitte, miste ik inhoudelijk het vak weer.” Bij Inholland verwacht hij theorie en praktijk te combineren. “Een lector is geen wetenschapper, in mijn functie kijk ik juist vanuit onderzoek naar de praktijk. Mijn doel is om verbinding te leggen met het bedrijfsleven en samen met ondernemers op zoek te gaan naar nieuwe businessmodellen. Wat we hieruit leren, wil ik weer teruggeven aan het onderwijs. Dan is de cirkel weer rond.”

Disruptieve veranderingen
Circulaire economie, duurzaam ondernemen… de wereld om ons heen verandert. En sneller dan je denkt. Traditionele businessmodellen verdwijnen en nieuwe modellen ontstaan. “De AirBnB’s en Übers schieten als paddenstoelen uit de grond. Waar je vroeger een spijkerbroek kocht, betaal je nu voor het gebruik en geef je de broek na afloop weer terug. Een prachtig voorbeeld van de circulaire gedachte, van hoe je duurzaam met producten om kunt gaan. Maar het dwingt je ook om op een andere manier na te denken, traditionele denkwijzen los te laten. Het eigenaarschap verandert, net als de verdienmodellen en de kostprijs om maar een paar dingen te noemen. Hoe je iets doet wordt steeds belangrijker dan wat je ermee verdient. En dat heeft financiële gevolgen. Want hoe overtuig je de bank van een lening als daar weinig winst tegenover staat? Op welke manier ken je dan wel waarde toe aan je onderneming? Dat zijn onderzoeksvragen waar ik me de komende tijd onder andere op wil richten.”

Internationaal
Hans Bossert (1958) is getrouwd en heeft drie dochters. Hij is 15 jaar als hoogleraar verbonden geweest aan Nyenrode Business Universiteit en 4 jaar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook was hij directeur van het Zijlstra Instituut. Daarnaast heeft hij de nodige werkervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Zijn oudste dochter is de reden dat hij de afgelopen vier jaar in Zuid-Afrika heeft gewoond. “Na de havo ging ze naar Zuid-Afrika, waar ze de man van haar leven ontmoette. Mijn vrouw en ik zijn haar op gaan zoeken, ik kreeg een aanstelling als wetenschappelijk hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch, en toen zijn we blijven hangen” Nu is hij weer terug in Nederland en volgt hij Stefan Peij op, tot eind 2014 lector Governance, Finance & Accountancy.

“Integrated reporting, sturen op impact, nieuwe bedrijfsmodellen en waardeproposities. Samen met studenten en het bedrijfsleven wil ik op zoek naar de nieuwe mogelijkheden die de veranderende wereld biedt en de impact die dat heeft op Finance en Accountancy. Bij het BRC komt alles bij elkaar. Ik heb er zin in.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.