Diemen,
14
november
2019
|
13:52
Europe/Amsterdam

‘Een docent met passie, en altijd op zoek naar onderwijsvernieuwing’

Ewald Edink wint Wij Inholland award - Docent van het jaar 2020

Met zijn sterke gerichtheid op kennisdeling en verbinding, zowel binnen als buiten de hogeschool, is Ewald Edink gekozen tot Inholland-docent van het jaar 2020*. De zeer verraste docent bij de opleiding Chemie in Amsterdam kreeg de bijbehorende Wij Inholland award donderdag in Diemen uit handen van Lucas Rurup, directeur van het Domein Onderwijs & Innovatie . “Ewald is een uitstekend voorbeeld van hoe technologie ingezet kan worden om onderwijs en aantrekkelijker en inspirerend te maken voor zijn studenten.” ​

“Ik kan me nu een beetje voorstellen hoe Duncan zich voelde toen hij het Songfestival won”, grapt een blije en zich enigszins ongemakkelijk voelende Ewald, die nooit verwacht had dat hij, nog maar drie jaar aan het werk als docent, deze award in de wacht zou slepen. “Het is een hele grote eer en ook een stukje waardering vanuit het management. En ik wil bij deze ook collega’s bedanken, zowel docenten als ondersteunende collega’s, want ik doe het niet alleen. Met elkaar maken we het mogelijk om zo goed mogelijk onderwijs te verzorgen. Ik werk nog maar drie jaar hier, en ik vind het een heel prettige werkomgeving met een heleboel mensen tegen die klaar staan om mij te helpen.”  

Ewald ontving de prijs donderdag tijdens de jaarlijkse Dag van het onderwijs, een dag met focus op de ondersteunende rol van techniek in het onderwijs en aandacht voor de vraag: hoe kunnen we studenten sneller, slimmer en beter laten studeren? In het juryrapport lijkt Ewald het vleesgeworden antwoord te vormen op deze vraag. 

Continu in de weer met onderwijsvernieuwingen in co-creatie
“Ewald heeft zich in een periode van drie jaar het vak docentschap op een creatieve en inventieve manier eigen gemaakt en voert zijn rol met veel passie uit”, aldus het rapport. Hij schroomt niet om systematisch feedback te vragen aan zijn studenten en met deze input tot nieuwe didactische vormen te komen. Hij is continu in de weer met onderwijsvernieuwingen in ‘co creatie’. Zo heeft Ewald zich ontwikkeld op het gebied van blended learning en Moodle. De jury spreekt zijn waardering uit hoe Ewald binnen en buiten Inholland op zoek gaat naar kennisdeling en verbinding op het gebied van onderwijsvernieuwingen.” 

De jury, die de docent van het jaar kiest op basis van de waarderingscriteria van het Onderwijskompas, is enthousiast over de manier waarop Ewald actief verbinding en samenwerking zoekt, binnen en buiten de hogeschool. “Hij heeft contact gezocht met ROC’s bij het vormgeven van een hbo-keuzedeel voor mbo-studenten. Ook participeert hij actief in het platform betapartners en nam hij initiatief om met de VU Leergemeenschappen op te zetten op het gebied van vernieuwende didactiek voor zijn vak.” 

De jury concludeert dat Ewald op een creatieve en inventieve manier probeert zijn vak, maar ook het onderwijs in het algemeen te innoveren in interactie met studenten, collega’s en de buitenwereld, met inzet van nieuwe technologie. Hierbij is het leerproces van zijn studenten het uitgangspunt.

'Enorm onder de indruk van alle genomineerden’ 
Ook vol lof is de jury over de andere genomineerden: Eva Pennings en Stephanie over de Linden (duovoordracht, Business, Finance & Law), Margot Koeneman (Gezondheid, Sport & Welzijn) en Roderick Balk (Business, Finance & Law). “Uit de voordrachten bleek dat met name de eerste criterium ‘Persoonlijk en dichtbij met passie voor het onderwijs’ paste bij alle voorgedragen docenten. Wij zijn enorm onder de indruk van de betrokkenheid van elke voorgedragen docent bij hun studenten en het vormen van onderwijs. De voordrachten waren stuk voor stuk sprekende voorbeelden van ‘Durf te leren’. De voorgedragen docenten zijn niet alleen bezig met het leerproces van hun studenten, maar vooral ook met eigen ontwikkeling als docent. 

Met zijn award neemt Ewald ‘het stokje’ over van docent Business Studies Erik Hendriks, die vorig jaar werd verkozen tot docent van het jaar. Ewald is met zijn award ook dé Inholland-kandidaat voor de volgende landelijke Docent van het Jaar Verkiezing, georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 

Juryrapport Wij Inholland award categorie Docent van het jaar 2020 (pdf) 

*)Met de award mag Ewald Edink zich het hele jaar 2020 winnaar noemen. Aan de prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden, te besteden aan onderwijsinnovatie. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.