‘Fail fast, fail forward’

Start Up Campus Haarlem in gesprek met Merel Schöffel

IMG-20211105-WA000012

Merel Schöffel (28) afgestudeerd Media en Entertainment Management in 2019, zette Start up GetKarma op en is nu directeur bij Trive.

For the English version, click here

Het is niet erg om even aan te modderen
Na mijn studie was ik nog een beetje zoekende. Aan de ene kant was ik super gedreven om grote dingen te doen en impact maken! Maar aan de andere kant wist ik niet precies wat en vooral bij welke organisatie. Mensen verwachten dat je na het behalen van je diploma meteen een serieuze baan hebt. Maar het is niet erg om even aan te modderen en nadenken over welke kant je op wilt. Er ligt zoveel druk op deze generatie. Pak gerust een half jaartje na je studie om dit rustig uit te zoeken.

Oprichting GetKarma
Tijdens mijn studie begon ik, bij Start Up Campus Haarlem, met mijn eigen onderneming GetKarma. Dat is een platform dat jongeren en vrijwilligerswerk bij elkaar brengt. Ik zag in mijn omgeving dat veel jongeren goed willen doen maar geen zin hebben in een vaste vrijwilligersdienst. Ik ging hiervoor, na mijn studie, op onderzoek uit en sprak veel mensen. Toen kwam ik via via bij Trive terecht. Zij hielpen mij uiteindelijk bij de verdere ontwikkeling van GetKarma en ik deed in ruil onbetaald werk. Dat werk begon ik steeds leuker te vinden. Dat zag ook de oprichter van Trive.

Directeur worden? Dat is goed, doe ik!
Ondertussen was ik in dienst gekomen en begon ik steeds meer betrokken te raken bij de organisatie. De oprichter zag ook dat ik met het team bezig was. Toen zei hij: ’Dit gaat zo goed. Ik wil eigenlijk dat jij dit bedrijf gaat leiden als directeur,’ Ik zei: Dat is goed, doe ik! Dat ben ik nu aan het doen.

 

Voor alle studenten die willen ondernemen zou ik zeggen: ‘Niet bang zijn en gewoon doen’. Gewoon zorgen dat je met mensen in contact komt. Het is een hele fijne basis om vanuit te experimenteren.
Merel Schöffel

Eerst richtten we ons vooral op startups. Inmiddels hebben we een koerswijziging gemaakt richting de publieke en culturele sector. Zo heb ik samen met het team o.a. een groot aantal oorlogsmusea en het centraal museum in Utrecht geholpen bij hun digitale transformatie. Hier ben ik mega trots op.

Ondertussen heb ik veel geleerd in de rol als directeur. Het was niet altijd makkelijk en ik ben mezelf meermaals tegengekomen. Denk aan lastige projecten, afscheid nemen van teamleden en te veel hooi op je vork nemen. Het hoort er allemaal bij.  Ik heb wel geleerd dingen minder persoonlijk te nemen. Eerst voelde het vaak als een persoonlijk falen als er iets niet goed ging. Nu kan ik dingen beter in perspectief zien. Op veel dingen heb je geen invloed. Het leven is vaak geluk hebben. Zorgen dat je iedere dag weer blijft proberen er het beste van te maken is het belangrijkste. Just enjoy the ride!

Start Up programma
Ik was op zoek naar een extra uitdaging naast m’n studie. Veel mensen gaan na hun media studie gedeeltelijk aan de slag als freelancer, dus het is goed  om te leren hoe het werkt om zelf iets op te zetten. Daarom deed ik mee aan het Start Up programma van Start Up Campus Haarlem. SUCH is echt een plek die losstaat van je studie. Ook het idee dat er professionals werden ingevlogen om je te helpen, is te gek. Meedoen met het Start Up programma heeft me een toolkit gegeven om nieuwe projecten te starten en heeft bijgedragen aan een stukje professionele ontwikkeling.

Voor alle studenten die willen ondernemen zou ik zeggen: ‘Niet bang zijn en gewoon doen’. Dat is het belangrijkste. Zorgen dat je met mensen in contact komt. En duidelijk aangeven wat je wilt leren. De meeste mensen zeggen 'ja' tegen een concrete hulpvraag. Het is een hele fijne basis om vanuit te experimenteren. Fail fast, fail forward. Wees niet bang om op je bek te gaan. Dat hoort er gewoon bij.

Over SUCH:

Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start Up programma start? Check onze Instagram of website.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.