03
januari
2024
|
15:59
Europe/Amsterdam

‘Geweld oud en nieuw neemt juist af’

Lector Marnix Eysink Smeets relativeert toenemende overlast jaarwisseling

Marnix EysinkSmeets

In tegenstelling tot het geschetste beeld in de media wordt het jaarlijkse geweld tijdens oud- en nieuw niet erger. Er is juist sprake van een dalende tendens, laat Inholland-lector Marnix Eysink Smeets (Publiek Vertrouwen in Veiligheid) deze week weten in diverse media, waaronder de Volkskrant en NRC. Hij baseert zijn bevindingen op basis van al jarenlang lopend eigen onderzoek, waarvoor hij cijfers bijhoudt over incidenten rond de jaarwisseling.

“Elk jaar horen we dat het steeds erger wordt,” zegt de lector onder andere tegen NRC, “maar de jaarwisseling wordt juist steeds veiliger.” Zo daalt het aantal aanhoudingen tijdens de jaarwisseling al jaren evenals het aantal geregistreerde incidenten.

Los daarvan ziet Eysink Smeets dat het daadwerkelijke geweld tegen agenten en/of hulpverleners wel lijkt te stijgen. “Die cijfers lopen op, waarschijnlijk mede omdat de politie dat steeds beter registreert.” Een app maakt het sinds 2017 voor agenten makkelijker om incidenten vast te leggen.

 Bij deze incidenten wordt nogal eens zwaar vuurwerk, zoals de Cobra, gebruikt en naar hoofden van hulpverleners en politie gegooid. Politici, politie en brandweer pleitten dan ook eerder deze week voor een harde aanpak. Dit werkt volgens de lector alleen maar averechts. Dit is al te zien aan het afsteekverbod dat in diverse gemeenten geldt. Zonder verkoopverbod van vuurwerk blijkt dat in de praktijk niet te werken. De legitimiteit van de maatregel wordt daarmee ondermijnd. Ook zou een hardere aanpak volgens Eysink Smeets alleen maar negatiever kunnen uitpakken. Hoe meer het uit de hand loopt, hoe beter voor de relschoppers. “Rellen met de politie: een groter geschenk kun je ze niet geven.”

Wat wel zou werken, stelt Marnix, is om tijdens de jaarwisseling meer gemengde groepen mensen op de been te krijgen tijdens activiteiten buiten, waardoor er meer sociale controle is. Dit verkleint de kans op rellen. Als voorbeeld haalt hij de Oudjaarsmarkt in Tilburg aan. Overall, stelt Eysink Smeets, moeten we het aantal aanhoudingen (200) wel in het perspectief blijven plaatsen van zo’n 10 miljoen jaarwisseling vierende Nederlanders.

Bronnen: Volkskrant en NRC (artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees)

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.