Haarlem,
02
mei
2022
|
09:41
Europe/Amsterdam

Girls’ Day maakt meiden enthousiast voor techniek

Meer meiden aan de slag in de technische sector. Dat is het doel van Girls’ Day, waarop meisjes van 10 tot en met 15 jaar kennismaken met techniek, IT en bètavakken. Hogeschool Inholland Haarlem ontving een twintigtal vwo-brugklassers van het Coornhert Lyceum, vanuit de opleidingen Informatica, Bouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed/ Ruimtelijke Ontwikkeling. De dag begon wat aftastend, maar zeker na de workshops was er groot enthousiasme: “juf, gaan we hier bij ons op school ook nog wat mee doen?”.

“Dat is altijd zó leuk om te zien”, vertelt Petra Folkertsma, allround teamondersteuner van de opleiding Informatica bij Inholland Haarlem. “Aan het begin moet het echt even loskomen, maar aan het einde gaan ze huppelend naar buiten.” Petra Folkertsma neemt bij Inholland Haarlem al een aantal jaar de organisatie van de dag voor haar rekening. Girls’ Day is een initiatief van Expertisecentrum VHTO, dat zich inzet om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Daarbij zetten onder meer onderwijsinstellingen en bedrijven hun deuren open om meiden een goed en breed beeld te geven van die sectoren.

“O, dít is informatica!”
Want dat zijn momenteel overwegend mannenwerelden, zo is ook terug te zien bij Inholland. Petra Folkertsma: “Met name bij de Nederlandstalige variant Informatica zie je dat pakweg 90 procent van de studenten man is. Bij de Engelstalige variant Information Technology zie je dat wel veranderen, maar het zijn toch opleidingsrichtingen met een jongens-imago. Ook hoor ik regelmatig meiden zeggen: “Mijn vader doet voor zijn werk ook iets met computers, echt saai!”. Of: “Techniek, wat moet ik me daarbij voorstellen? Wat moet ik dan doen???” Tijdens deze dag gaat het leven en hoor je: “O, dít is informatica.”

“Na de ontvangst werd het programma landelijk digitaal afgetrapt door Eva Cleven, onder meer bekend als presentatrice van Klokhuis en bij 3FM, en als deelnemer aan Maestro en Expeditie Robinson. Bij de opening lieten ze veel filmpjes zien van vrouwen die werken in de techniek, vooral om praktische voorbeelden te geven van ‘wat je zoal kunt worden’. Want dat is veel breder dan meiden vaak denken. Van managers en labtechnologen tot mensen die werken op een windmolenpark of ergonomische oplossingen bedenken.”

Zelf aan de slag
In een drietal workshops mochten de meiden zelf aan de slag. Bij Informatica gingen ze programmeren met Louëlla Creemers (student Informatica) om zelf een ‘schuifpuzzel’ te maken. Bij Webdesign werden ze uitgedaagd om T-shirts voor een webshop te ontwerpen. En bij Bouwkunde vond een heuse Bouwbattle plaats, onder leiding van studenten Floor Pastoor (Bouwkunde) en Janna Wouda (Bouwmanagement & Vastgoed/ Ruimtelijke Ontwikkeling). Met name die laatste workshop werd na afloop heel goed gewaardeerd. Ook gaven de meiden aan dat ze veel hadden geleerd, onder meer ‘hoe de vakken werken en wat je ermee kunt bereiken’. Een andere deelnemer zei: “Het ging snel en was superinteressant om nieuwe beroepen te leren kennen!”.

Meerdere meiden zeiden na afloop dat de kans dat ze zich gaan verdiepen in een technisch beroep nu groter is. Petra Folkertsma: “Precies de bedoeling van deze dag! We doen dit nu een aantal jaar en het is lastig om terug te halen wat de rol van een activiteit als deze is, maar ik zie toch af en toe meiden hier binnenkomen waarvan ik denk: “Ik heb dat koppie volgens mij eerder gezien…”. Maar ook los daarvan denk ik dat deze dag zeker helpt om meiden enthousiast te maken voor techniek. En als je dan aan het einde van het programma al die vrolijke gezichten de deur uit ziet lopen en ze zó’n leuke ochtend hebben gehad, dan denk ik: daar doe ik het voor.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.