Amsterdam,
28
januari
2021
|
09:15
Europe/Amsterdam

‘Goede balans door werken om de maaltijden heen, en in aparte ruimtes’

De persoonlijke werkplek van Abdi Nasir

keukentafel_ABDI 008

Vandaag nemen we een kijkje bij de thuiswerkplek van Abdi Nasir, beleidsadviseur onderwijslogistiek bij onze hogeschool én Ondersteuner van het jaar 2020. We spreken hem over zijn structuur op een thuiswerkdag, over hoe hij werkt en privé combineert en uiteraard vragen we ook hem naar de beste thuiswerktip. Abdi woont samen met zijn vrouw en zoontje in Rotterdam.

“Mijn vrouw en ik werken allebei deels thuis, deels op locatie. De balans tussen werk en privé bij het thuiswerken heeft voor ons te maken met structuur. We werken om de ‘maaltijdmomenten’ heen: we ontbijten, lunchen en avondeten samen. En tussen die momenten werken we, de één op zolder en de ander aan de keukentafel.

Wij hebben het geluk dat we een soort werkkamer hebben kunnen creëren. Dat is een zolderkamer, die eigenlijk een studiekamer is. Daar hebben we de faciliteiten om met je laptop aan een bureau en op een groot scherm je werk goed te kunnen doen. Het is vrij strak ingericht, maar je vindt er wel wat boeken en foto’s. Het is fijn om een extra werkplek te hebben, zodat we elkaar niet storen als we allebei aan het videobellen zijn.“

Thuiswerken met een peuter
“In de beginperiode ervaarde ik het thuiswerken zwaarder dan nu. Dat kwam ook doordat de kinderopvang gesloten was en wij met ons zoontje van 2,5 jaar thuis moesten werken. Toen wij met zijn tweeën thuis moesten werken en voor onze kleine moesten zorgen, zaten we elkaar ‘een beetje in de weg’. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat ons huis het thuis is van ons zoontje. Daardoor zaten we als het ware steeds in zijn ‘territorium’. We hebben de dagdelen destijds opgedeeld om voor hem te zorgen afwisselend met het werken in tijdsblokken. In de eerste weken liep werk en privé daardoor heel erg door elkaar. Sinds de scholen en dergelijke weer geopend zijn*, is het thuiswerken wel weer wat makkelijker geworden.”

    Grote digitale stappen in de organisatie door thuiswerken
    “We hebben met z’n allen grote stappen gezet om de digitale werkomgevingen te optimaliseren en de daarbij behorende digitale inzetbaarheid van collega’s. Voorheen was er enige terughoudendheid op het gebied van digitalisatie, misschien kwam dat door het onbekende of juist door het niet ervaren genoeg zijn binnen de digitale wereld. Nu loste dat zich noodgedwongen na twee weken thuiswerken al op. Er kwamen al snel best practices binnen over allerlei processen zoals online lesgeven en digitaal toetsen die we vervolgens konden delen. Vanuit mijn rol als beleidsadviseur onderwijslogistiek zijn dat de processen die je in de gaten wilt houden, waarvan je wilt weten waar men tegenaan loopt. Wat maakt dat een implementatie van een onderdeel wel of niet lukt? Zo’n big bang als deze helpt onze organisatie dan ook enorm wat betreft de snelheid waarmee we deze digitale stappen zetten. Inmiddels zijn onze docenten gewend aan online lesgeven, ook aan grote groepen. Daarnaast zorgen alle andere collega’s vanuit hun vakgebied voor de best mogelijke (digitale) ondersteuning aan studenten en medewerkers. Hier ben ik trots op.”

    Pak de telefoon
    “Ik merk dat er sinds het thuiswerken veel heen en weer gemaild wordt. Ik denk dat het komt doordat je niet meer zo makkelijk bij een collega naar binnen stapt als je een vraag hebt en je hebt geen praatjes meer bij het koffiezetapparaat. Maar het vele mailverkeer roept alleen maar meer vragen op. In mijn rol werk ik locatieoverstijgend voor de gehele Pabo. Ik ben daardoor gewend om te communiceren met mensen op verschillende locaties en pak vaak de telefoon voor contact. Je kunt met z’n tweeën de hele dag over één onderwerp mailen, maar ik weet zeker dat het efficiënter is als we een kwartier afspreken. “

    Hilarische momenten beleef je voornamelijk op de werkvloer
    “Heel cliché hoor, maar ik heb wel eens meegemaakt dat iemand denkt dat ‘ie al uit het gesprek is en met van alles en nog wat bezig is, z’n kind aan het corrigeren is en er dan pas achter komt dat hij nog in de meeting zit als je voor de grap even meedenkt in de correctie.

    Maar over hilarische voorvallen gesproken, die maak je eigenlijk alleen op de werkvloer mee. Als je thuiswerkt, bel je je collega’s omdat je een specifieke vraag hebt en er meestal iets op te lossen valt. Het privégesprek dat je op de werkvloer hebt, doe je niet zo snel aan de telefoon. Ook omdat er na het gesprek waar je voor belt ook weer andere werkzaamheden op je wachten. In mijn geval dan.”

    Thuiswerktips

    • Maak een goede structuur en onderneem door de dag heen dingen met elkaar, zodat je ook dat privé-onderdeel behoudt. Zodat het werk niet de thuissituatie overneemt.
    • Een tip die ik van iemand anders kreeg is om met één-op-één-meetings die het toelaten buiten te gaan lopen, omdat we al zoveel beeldbellen. Dat ben ik gaan toepassen en het werkt echt. Zeker als het gaat om even sparren met iemand, dat kun je makkelijk doen met je oortjes in en je hebt meteen wat beweging.
    • Mail niet te veel over één onderwerp, maar pak de telefoon of maak een afspraak. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook persoonlijk.

    *) Dit interview is afgenomen vóór het ingaan van de laatste lockdown.

    Reacties 1 - 4 (4)
    Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
    André
    26
    May
    2021
    Hoi Abdi,

    Wat leuk om je (online) weer eens tegen te komen!
    We maken met z’n allen inderdaad een zeer steile leercurve door en je geeft daarbij goede adviezen.
    Fijn om te lezen dat het je goed gaat!

    Hartelijke groet,

    André (inderdaad, die van de Deeltijd :))


    Elsbeth
    01
    February
    2021
    Trots op mijn collega Abdi!
    Ria
    28
    January
    2021
    Ha Abdi,
    Je verwoordt een mooi principe:
    'Ons uitgangspunt is altijd geweest dat ons huis het thuis is van ons zoontje. Daardoor zaten we als het ware steeds in zijn ‘territorium’.
    Dat houdt de prioriteit scherp en ik kan me voorstellen dat het helpt bij keuzes maken.

    Hartelijke groet, Ria
    Goof
    28
    January
    2021
    Mooi Abdi,
    Goed voorbeeld hoe het ook kan!

    Groet,
    Goof