Rotterdam,
08
april
2020
|
11:25
Europe/Amsterdam

Gratis online juridische hulp voor studenten

Je sportschool is ineens dicht, je hebt kaartjes voor een festival dat niet doorgaat of je kunt je huur niet meer betalen. Welke rechten heb je in deze tijden van crisis? Best wel lastige vragen waar je misschien niet 1 2 3 antwoord op krijgt. De studenten van Rechtswinkel010 in Rotterdam staan online voor jou klaar voor het geven van juridisch advies.

Wie, wat, waar, wanneer, waarom?
Vijf dagen per week zitten er derde- en vierdejaarsstudenten van de opleidingen HBO Rechten en HBO Sociaal Juridische Dienstverlening en drie docenten klaar om studenten maar ook collega's te helpen bij het oplossen van juridische kwesties. Manal werkt als rechtswinkelier. Mariëlle is zowel ondersteunend docente als coördinator en heeft een helikopterview over wat er zich binnen en om Rechtswinkel010 heen afspeelt. Het initiatief van de studenten en docenten binnen Hogeschool Inholland Rotterdam bestaat al zo’n 10 jaar. Manal en Mariëlle vertellen meer over hoe de Rechtswinkel010 in tijden van crisis kan helpen.

Spreekuur per mail en tips via Instagram
"Momenteel werken we vanuit huis, omdat er geen fysieke spreekuren zijn. We werken via de e-mail en social media, bijvoorbeeld via Instagram. Klanten kunnen ons mailen of een bericht sturen via de social media en dan nemen wij dit in behandeling. Wat opvalt is dat er op dit moment veel vragen binnenkomen over de rechten en plichten in verband met het coronavirus. Deze vragen gaan vooral over het arbeidsrecht. Dus vragen zoals: moet ik als werkgever het salaris doorbetalen ook al maak ik geen omzet? Of mag mijn werkgever mij verplichten een coronatest te doen?"

‘What happens in Rechtswinkel010, stays in Rechtswinkel010’
Een eeuwenoud rechtssysteem in een moderne verpakking, hoe organiseer je dat? Toegankelijkheid en vertrouwen, dat is waar de Rechtswinkel voor staat. “Wat hier besproken wordt, blijft hier”, zegt Manal. Zaken worden dus niet gedeeld met externe groepen, zoals advocatenkantoren of de gemeente. “We moeten ervoor zorgen dat de privacy van mensen gewaarborgd wordt. Er wordt dan ook een geheimhoudingsverklaring ondertekend door de studenten en docenten die hier werken”.

“De privacyverklaring van Rechtswinkel010 is gelukkig ook goedgekeurd door de privacy-office van Inholland”, voegt Mariëlle toe. “Daar is dus echt wel goed over nagedacht”. Alles binnen Rechtswinkel010 wordt tegenwoordig digitaal geregeld en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van papieren documenten. "Als zaken afgehandeld zijn worden deze na een half jaar verwijderd", vertelt Mariëlle. “Wij vinden het heel belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen doen en dat ze ook weten dat wat ze hier vertellen geheim blijft”.

Gratis…hoe dan?!
Voor niets gaat de zon op. Ook de hulp die Rechtswinkel010 biedt is toch echt gratis. Voordelig voor de klanten natuurlijk, maar hoe kan dat dan? Simpel, de studenten die werken voor Rechtswinkel010 doen dit voor hun opleiding als minor. Dit betekent dus dat ze in de praktijk met echte juridische kwesties kunnen oefenen.

Omdat de studenten natuurlijk nog geen officieel juridische adviseurs zijn en zij dit voor de ervaring doen, is de hulp die zij bieden gratis. Dat doet uiteraard niets af aan de kwaliteit van het advies wat ze geven. “Wij zijn allemaal derde- en vierdejaarsstudenten, dus we zitten al een tijdje met onze neus in de boeken en in het rechtssysteem. We worden natuurlijk ook nog eens begeleid door drie professionele docenten, dus alles wat we doen wordt heel duidelijk besproken voordat we echt actie ondernemen of adviseren”, aldus Manal. Een wederdienst dus, die volgens Mariëlle voor beide kanten goed uitpakt: “De studenten doen veel ervaring op voor later en studenten en medewerkers van Inholland worden gratis en goed geholpen. Het is een win-win situatie”.

Wil jij juridisch advies?

Mail met rechtswinkel010@student.inholland.nl. Op social media posten we regelmatig nieuwe tips over juridische kwesties rondom de coronacrisis. Volg Rechtswinkel010 op: