Haarlem,
16
december
2020
|
15:28
Europe/Amsterdam

Groen licht voor project Kunstmatige Intelligentie voor MBB’ers

MBRT

Regieorgaan SIA heeft de RAAK Publiek subsidieaanvraag gehonoreerd voor het project Kunstmatige Intelligentie voor Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen (KIM). De onderzoekslijn Medische Technologie van Hogeschool Inholland is penvoerder van dit tweejarige project, dat 1 maart 2021 van start gaat. Naast andere hogescholen met een MBRT-opleiding maken de beroepsverenigingen van MBB’ers (NVMBR) en radiologen (NVvR), het Erasmus MC en het RIVM onderdeel uit van het projectconsortium.

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de wereld van de radiologie de laatste jaren ingrijpend veranderd. Ook het werk van MBB’ers (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundigen) verandert daardoor sterk. AI wordt namelijk niet alleen ingezet voor beeldherkenning en diagnose, maar bijvoorbeeld ook voor workflowmanagement, reconstructie van CT-beelden en voor automatische planning van radiotherapie. Taken die typisch door MBB'ers worden uitgevoerd.

Dit veranderende werkterrein van MBB’ers matcht nog niet voldoende met het onderwijs. Studenten van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) komen tot dusver niet of nauwelijks in aanraking met AI. De roep om dit kennishiaat te vullen wordt dan ook steeds luider.

Project KIM hoopt een antwoord te geven op de impact van AI op de praktijk. “Met deze subsidie kunnen wij met partners uit onderwijs en werkveld een belangrijk begin maken met AI-onderwijs voor de beroepspraktijk en onze eigen MBRT-studenten”, reageert Inholland-lector en penvoerder Harmen Bijwaard (Medische Technologie). “Hiermee kunnen we studenten en werkende professionals beter voorbereiden op grote veranderingen die AI nu al teweegbrengt in de beroepspraktijk van MBB’ers.”

Meer lees je in het projectvoorstel (pdf).

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.