13
september
2023
|
09:01
Europe/Amsterdam

(Her)ken de student (in jezelf)

Inholland onderzoekt: vergroten van studentenwelzijn aan de hand van vier studenttypen

Gelukkige studenten zijn betrokken studenten en boeken in het algemeen goede studieresultaten. Maar wat de ene student gelukkig maakt, werkt bij de ander misschien wel averechts. Onderzoekers van het lectoraat Studiesucces ontdekten vier typen studenten en beschreven die in een praktische handleiding. (Her)ken de student in de klas én in jezelf. Lector Rutger Kappe en docent-onderzoeker Lisa Klinkenberg vertelden er donderdag over tijdens de jaaropening van Hogeschool Inholland in Haarlem. Bekijk nu de video over hun onderzoek.

“Het onderzoek ontstond uit nieuwsgierigheid”, vertelt Lisa Klinkenberg, docent-onderzoeker bij het lectoraat Studiesucces. “We voerden in 2021 de Studentenwelzijnsmonitor uit. Exploratief zijn we gaan onderzoeken of we uit alle data typen studenten kunnen achterhalen. Dat bleek mogelijk. Om dit beeld uit te diepen hebben we studenten en docenten geïnterviewd. Die zeiden de typen goed te herkennen.” 

Bevlogenheid en uitputting 
Lisa deed het onderzoek samen met collega’s Melissa Versteeg, lector Rutger Kappe en met student Naomi Seldenthuis van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij legden vier studententypen bloot op basis van hun bevlogenheid en emotionele uitputting. Op basis van de onderzoeksresultaten schreven de onderzoekers een handzaam boekje voor onderwijsprofessionals en studenten. Daarin staan de vier typen met sprekende voorbeelden en citaten beschreven, bedoeld om te inspireren en het bewustzijn over studentenwelzijn te vergroten. 

Opgeladen types 
“Allereerst heb je de onverschillig-opgeladen studenten, met ongeveer 9 procent de kleinste groep. Zij hebben weinig welzijnsklachten maar zijn ook weinig betrokken bij de opleiding. Ze gaan redelijk gemakkelijk door hun opleiding, zonder voor het hoogste resultaat te gaan.” In een positieve flow verkeert vooral de 15 procent van de studenten die bevlogen-opgeladen zijn. “Zij gaan voor het allerbeste resultaat en zijn zeer actief.” 

“Pak proactief de telefoon en ga het gesprek aan als een student vaak afwezig is of slechte cijfers haalt.”

Lisa Klinkenberg, docent-onderzoeker lectoraat Studiesucces

Uitgeputte studenten 
Ruim driekwart van de studenten is emotioneel uitgeput. “Bijna 30 procent is bevlogen-uitgeput. Zij participeren veel maar raken ook uitgeput, omdat ze onzekerheden, perfectionisme en prestatiedruk ervaren.” Met 48 procent is de vierde groep van onverschillig-uitgeputte studenten het grootst. “Toch hebben we van hen het minst duidelijke beeld. Dit komt omdat ze onzichtbaar zijn of zelfs letterlijk afwezig zijn. Het is de groep waar studievertraging en uitval relatief veel voorkomt.” 

Herkennen en ondersteunen 
Hoe kunnen we de emotioneel uitgeputte studenten weer opladen? En hoe voorkomen we dat opgeladen studenten emotioneel uitgeput raken? Het boekje van Lisa en haar mede-onderzoekers geven allerlei handvatten om de verschillende typen te herkennen en te ondersteunen. “Zo zullen onverschillig-uitgeputte studenten niet snel zelf met een hulpvraag komen. Pak de telefoon en ga het gesprek aan als iemand bijvoorbeeld vaak afwezig is of slechte cijfers haalt.” 

Tips 
Ook voor de andere typen studenten zijn er veel tips. Lisa: “Leg niet te veel druk op bevlogen-uitgeputte studenten. Zij zijn meer gebaat bij begeleiding gericht op zelfvertrouwen of timemanagement. Let er bij bevlogen-opgeladen studenten op dat ze in de positieve flow blijven en voorkom dat ze in projectgroepen al het werk gaan zitten doen. De onverschillig-opgeladen studenten kun je misschien wat meer uitdaging geven. Wakkert dat hun passie niet aan, probeer dan goed contact met ze te houden zodat ze nog enige betrokkenheid hebben met de opleiding.” 

Download 
Het boekje (Her)ken je student! is er voor onderwijsprofessionals en studenten om het type student in de klas en in zichzelf te ontdekken. Je kunt het hier downloaden. 

Inholland onderzoekt

Bij Hogeschool Inholland focussen we op een veerkrachtige samenleving. Dit is een samenleving waarin we in verbinding met elkaar in staat zijn om schokken op te vangen en deze ook benutten als kans om ons verder te ontwikkelen. Met Inholland onderzoekt vertellen we verhalen over hoe we vanuit onderzoek bijdragen om een samenleving met veranderkracht te realiseren, samen met studenten en werkveldpartners. Zodat iedereen kan blijven functioneren in een continu sterk veranderende wereld.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Pearl Steger
15
September
2023
Interessant onderzoek.
Hoe kan ik het boekje in hard copy ontvangen?
Jolanda Mol
28
April
2023
Thanks!