Delft,
20
februari
2018
|
13:00
Europe/Amsterdam

'Een mooie uitdaging waarin alles draait om innovatie, samenwerking en duurzaamheid'

In gesprek met Mauro Gallo, lector Biomimicry

Mauro Gallo

Duurzaamheid. Intelligente designs. Groene keuzes. Als experimentalist, kijkt Dr. Mauro Gallo uit naar de toekomst. Als lector Biomimicry aan Hogeschool Inholland werkt hij sinds september aan de programmalijn ‘Nature Inspired Products & Services’. Een belangrijke stap om de visie van Inholland ‘Samen werken aan duurzame oplossingen’ te versterken. Duurzaamheid, samenwerking en een open blik staan centraal.  Open staan is belangrijk voor dit nieuwe lectoraat. Biomimicry gaat immers over grenzen weerleggen en disciplines aan elkaar koppelen.

Wat is biomimicry?
Het gaat letterlijk om het nabootsen van de natuur. De gedachte hierachter is dat de natuur al een oplossing heeft voor veel van onze problemen. Een voorbeeld. Het viel een wetenschapper op dat walvissen vinnen hebben met kleine uitsteeksels. Hij vroeg zich af waarom. Wat bleek? Deze kleine stukjes verminderen turbulentie en geluid: een briljant systeem eigenlijk. Deze wetenschapper vond een manier om deze techniek toe te passen op windmolens, volledig geïnspireerd door de natuur. Het is ongelofelijk effectief.”

Waarom dit vakgebied?
“Biomimicry was aanvankelijk een onbekend terrein, maar het past wel bij mij. Ik ben gewend om ‘dingen’ te onderzoeken en dit onderzoek is ook gericht op mensen. Het is helemaal nieuw, maar ik vind het fantastisch. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe onze lichamen warmte reguleren. Transpiratie is een optie. Een andere oplossing is dat onze bloedvaten groter en kleiner worden. Ik denk dat het heel interessant is om dit toe te passen op elektronica. Of, neem een voorbeeld aan vogels. Zij kunnen gemakkelijk landen op hele kleine takjes. Onze vliegtuigen hebben gigantische landingsbanen nodig. Deze voorbeelden inspireren mij elke dag.”

Mauro Gallo, lector Biomimicry
Duurzaamheid, samenwerking een open blik staan centraal. Biomimicry gaat over grenzen weerleggen en disciplines aan elkaar koppelen.
Mauro Gallo, lector Biomimicry

Wat ben je van plan?
“Het is een drieluik. Ten eerste, biomimicry is multidisciplinair. Daarmee wil ik zeggen dat onze ontwerpen een inspiratie kunnen zijn voor bijna alles. Deze aanpak alleen is niet genoeg. Specialisten moeten beter met elkaar communiceren, samen rond de tafel gaan zitten en elkaar begrijpen. Zo kunnen we echt problemen oplossen. Dit noem je een interdisciplinaire aanpak.”

En dan?
“Al deze oplossingen moeten ook hun plek krijgen in de samenleving. We moeten kennis overbrengen. Dit is de zogenaamde transdisciplinaire aanpak. En dat gebeurt te weinig. In het kort: we hebben iedereen nodig aan de ontwerptafel. Van biologen en ingenieurs tot productie-experts en zelfs economen. Alle aspecten van productontwikkeling zijn nodig.”

Kun je een voorbeeld geven?
“Denk aan ingenieurs. Zij kijken niet vaak naar de voorbeelden om hen heen. Is het je weleens opgevallen hoe de vleugels van vliegtuigen zijn veranderd? Ingenieurs kwamen erachter hoe een lichte buiging in het puntje van de vleugels de aerodynamische prestaties flink verbeterde. Ongelofelijk. Een bioloog had ze namelijk al veel eerder kunnen vertellen dat adelaars precies dezelfde techniek gebruiken. Dus? We moeten beter communiceren. En dat is precies wat ik binnen het lectoraat van biomimicry wil bereiken: ik wil grenzen verleggen.”

Dat klinkt ambitieus
“Ja, dat is het waarschijnlijk wel. Maar ik heb uitdagingen nodig. En is het niet beter om te zeggen dat ik het geprobeerd heb, dan om te zeggen dat ik heb gefaald? Ik heb uitdagingen nodig in mijn leven. Anders heb ik geen plezier in mijn werk. Daarnaast moet ik ergens beginnen. Het is belangrijk dat we een systematische aanpak vinden om specifieke problemen aan te vliegen. Op dit moment mist dit in de academische wereld. Het is nu heel moeilijk om bruggen te slaan tussen verschillende disciplines. Ze spreken allemaal een andere taal, hebben verschillende manieren van werken en doen. Heel frustrerend. Ik denk bijvoorbeeld, dat biomimicry toekomstige ingenieurs kan helpen om een meer holistische aanpak in hun ontwerpen te volgen.”

Biomimicry gaat over nieuwe ideeën. Heb je een specifiek probleem in gedachten?
“Ja. We gaan biomimicry inzetten in de agrifoodsector. Op dit moment is de agrarische sector voornamelijk gebaseerd op monocultuur. Dit betekent dat boeren veel pesticiden en (kunst)mest gebruiken. Dit leidt weer tot erosie en verminderde bodemkwaliteit. Het mooie is dat biomimicry de agrarische sector juist kan verbeteren. Hoe? Met onze bio-geïnspireerde oplossingen. We zoeken constant naar duurzame en biodiverse modellen. En er zijn heel veel mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld bio-geïnspireerde robots ontwerpen die helpen met de oogst van gewassen. Of denk aan de filtreersystemen van mangrovebossen of menselijke nieren. Deze natuurlijke processen kunnen als inspiratie dienen voor filtreersystemen die wij als mensen zelf ontwikkelen om watermanagement en de kwaliteit van water in de agrarische sector te verbeteren.”

Wat wil je bereiken met dit lectoraat?
“Laten zien hoe biomimicry tot betere oplossingen kan komen dan traditionele manieren. Waarom proberen we toch altijd om het wiel opnieuw uit te vinden? De natuur biedt de oplossingen al. Het is alleen frustrerend dat we nog geen toegang hebben tot deze oplossingen. Het zou ons heel veel tijd besparen. Bovendien maakt het onze ontwerpen duurzamer.”

Tot slot, wat verwacht je van studenten?
“Studenten hebben verse hersenen met originele ideeën. Ze blijven mij verrassen. Als lector vind ik het contact met studenten heel belangrijk. Daarom wil ik studenten ook betrekken bij alle projecten.”

Biomimicry is een samenwerking tussen Aeres Hogeschool in Wageningen, Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden en Hogeschool Inholland Delft. Bij Inholland is het lectoraat Biomimicry een bijzonder initiatief van de domeinen TOI en AFL.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.