Rotterdam,
04
maart
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Het lot van rechtzoekenden gaat mij zeer aan het hart’

Janet van de Bunt is de nieuwe lector Toegankelijkheid van het Recht

Janet vd Bunt InHolland 010321  VCornel(c) 7173

Als ‘empathisch jurist’ is Janet van de Bunt per 1 maart aan de slag gegaan als nieuwe lector Toegankelijkheid van het Recht. Voorlopig nog even in duofunctie met Ineke van den Berg, maar op den duur zal Janet als opvolgster de onderzoekslijn van Ineke overnemen. “Ik ben heel gemotiveerd om met hbo-studenten aan de slag te gaan en mijn liefde voor het recht en rechtzoekenden op hen over te brengen.”

De afgelopen jaren heeft Ineke het zogenaamde Legal design bij Inholland op de kaart gezet. Het gaat om een innovatieve, ontwerpgerichte aanpak om juridische problemen te voorkomen of op te lossen. Voorbeelden zijn toegankelijke documenten, gebruiksvriendelijke apps of toegankelijke juridische dienstverlening. Ineke is nog een half jaar aan Inholland verbonden om ‘haar’ onderzoekslijn aan Janet over te dragen.

‘Toegang tot het recht voor iedereen’
Janet runt een eigen adviespraktijk en werkte tot dusver in de rechtspraak en lange tijd aan de universiteit, van 2012 tot 2020 achtereen verbonden aan de Universiteit Leiden, Tilburg University en de Vrije Universiteit. Ze geeft heel graag les aan studenten en probeert niet alleen uit te leggen wat het recht inhoudt, maar ook waar het recht toe zou moeten leiden: toegang tot het recht voor iedereen.

Toegankelijkheid staat bij haar hoog in het vaandel. “In de rechtspraak probeerde ik al vonnissen te schrijven die toegankelijk geschreven waren. Zo paste ik mijn taalgebruik aan rechtzoekenden waar het om ging. En in mijn onderzoek aan de universiteit probeerde ik op te komen voor mensen die op de een of andere manier het onderspit dolven op die manier het recht voor hen toegankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de gedupeerden van de aardbevingen in Groningen met schade aan hun huizen of werknemers die met chroom VI, een gevaarlijke stof, moesten werken en ernstig ziek werden.”

Janet van de Bunt, lector Toegankelijkheid van het Recht
Dit onderzoek hoort thuis in het hbo, omdat het toegepast onderzoek is - naar echte problemen van echte mensen.
Janet van de Bunt, lector Toegankelijkheid van het Recht

In de bres voor slachtoffers van rampen
In 2016 promoveerde Janet op het onderwerp ‘Het rampenfonds’, over de vraag hoe de toegang tot het recht voor slachtoffers van rampen kan worden gewaarborgd in rampenfondsen. “Mijn laatste project aan de universiteit ging over de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire die geen toegang tot het recht hadden. Zij verloren hun bezittingen en hun banen door het strenge invorderingsbeleid van de Belastingdienst. Ik onderzocht welke stappen zij kunnen ondernemen om hun schade van de Belastingdienst vergoed te krijgen.”

Legal design voor Rotterdammers
Haar focus op toegankelijkheid van het recht zet ze nu voort bij Inholland, en nu ook specifiek gericht op de regio Rotterdam. “Ik ben van plan te onderzoeken welke behoeften bewoners van Rotterdam precies hebben en op welke wijze het recht voor hen toegankelijker kan worden gemaakt. Dit doe ik met behulp van Legal design. Dus op een ontwerpgerichte, creatieve manier.

Gekeken naar het werkveld en opleidingen ziet Janet nu al tal van kansen voor samenwerking. “Als je aan Legal design doet, werk je altijd samen met creatieve ontwerpers die helpen nadenken over wat mensen nodig hebben en kunnen gebruiken. Ook kunnen techneuten helpen bepalen welke it-techniek kan worden ingezet, denk aan big data, artificial intelligence, maar ook aan apps of games. Ik hoop daarom veel samen te gaan werken met het Domein Creative Business en ook met Techniek, Ontwerpen en informatica. Dat kan mooi in het Legal Design Lab.”

Uiteraard is toegankelijkheid van het recht ook een belangrijk thema voor studenten Juridische Dienstverlening en HBO Rechten. “Er gelden in Nederland allerlei wetten op basis waarvan burgers rechten hebben. Van belang hierbij is dat zij ook weten dat zij die rechten hebben en deze geldend weten te maken. Studenten van genoemde opleidingen moeten daarom niet alleen leren over de inhoud van het recht, maar ook over de toegankelijkheid en waar het aan schort. Zo kunnen zij later in hun werk gericht mensen helpen. Door bijvoorbeeld in begrijpelijke taal uit te leggen wat hun rechten zijn en hen adviseren over de beste aanpak om hun juridische probleem op te lossen.”

‘Dit onderzoek hoort thuis in het hbo’
Gevraagd naar haar motivatie om bij Inholland aan de slag te gaan zegt Janet: “Ik ben een empathisch jurist en het lot van rechtzoekenden gaat mij zeer aan het hart. Ik vind het van groot belang dat rechtzoekenden hun rechten ook echt geldend kunnen maken. Wat is er dan mooier dan onderzoek te mogen doen naar Toegankelijkheid van het recht? Dit onderzoek hoort thuis in het hbo, omdat het toegepast onderzoek is - naar echte problemen van echte mensen. Ik ben heel blij dat Inholland mij de kans geeft aan deze onderzoekslijn te werken.”

“Ik ben ook heel gemotiveerd om met hbo-studenten aan de slag te gaan”, zegt ze tot slot. “Ik wil mijn liefde voor het recht en voor de rechtzoekenden graag op hen overbrengen. Ik hoop hen zo te motiveren voor hun studie, maar ook te inspireren om met hun kennis en vaardigheden later mensen te helpen in hun werk.”

Meer informatie over Janet van de Bunt vind je haar Inholland-profielpagina of op haar website .

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.