20
september
2023
|
08:09
Europe/Amsterdam

Natuurlijk sociaal contract krijgt navolging in de praktijk

Patrick Huntjens in gesprek met Amsterdamse ondernemers in De Balie

Het natuurlijke sociale contract, waarvoor lector Patrick Huntjens (Sociale Innovaties in het Groene Domein) van Hogeschool Inholland pleit in zijn boek Towards a Natural Social Contract, krijgt in de praktijk steeds meer vorm. Dit bleek maandagavond tijdens de bijeenkomst De Koplopers: Voedsel voor de metropool in de Balie te Amsterdam.  Diverse groene ondernemers uit de regio Amsterdam waren te gast om te vertellen over hun initiatieven. Samen met andere duurzame ondernemers produceren zij rond Amsterdam enorm veel voedsel. Nu moeten de stedelingen en de ondernemers elkaar alleen nog weten te vinden.

Kijk de uitzending terug

De komst van de partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt zou in dat opzicht een mooi begin kunnen zijn van de verwezenlijking van het gedachtengoed van Patrick. “Ik kijk reikhalzend uit naar zijn verkiezingsprogramma”, gaf hij maandagavond aan.  Patrick bevestigde dat, onder andere op het gebied van de voedseltransitie, inderdaad van ‘onderop’ moeten komen, maar dat er dan wel een andere overheid nodig is én een andere economie. Op dit moment worden we immers als het ware in gijzeling gehouden door een systeem dat gericht is op economische groei, individualisme, materialisme, kortetermijndenken en de vrije markt. “Duurzaamheidstransities kunnen niet slagen zonder een nieuw sociaal contract en een nieuwe economie met bijbehorende rechten en plichten van zorg voor het milieu en het welzijn van anderen.” Of zoals dagpresentator Kees Foekema al aangaf: “De ambitie om te vergroenen is groot, maar de mogelijkheden zijn beperkt.”

Patrick geeft in De Balie aan dan ook erg nieuwsgierig naar de ambities van Pieter Omtzigt. Is zijn sociaal contract inderdaad het contract waar we in Nederland naartoe willen bewegen? “Omtzigt richt zich onder andere op bestaanszekerheid en meer vertrouwen tussen burger en overheid”, antwoordt Patrick. “Daar pleit ik zelf ook voor. Alleen hoor ik hem nog niets zeggen over de klimaat- en de ecologische crisis. Terwijl dat toch zaken zijn die de bestaanszekerheid op diverse vlakken ernstig aantasten. Ik kijk dan ook erg uit naar zijn verkiezingsprogramma. Is er echt sprake van een nieuw sociaal contract of gaat het programma meer richting de achterban van de BBB, CDA en is het oude wijn in nieuwe vaten?”

Nieuwsgierig naar de overheid waar Patrick Huntjens op doelt, en de andere economie die nodig is? Kijk de bijeenkomst in De Balie terug via bovenstaande video of via deze link. Kijk hier als je meer wilt weten over de visie van Patrick over een natuurlijk sociaal contract.