Delft,
15
maart
2022
|
08:10
Europe/Amsterdam

'Het was soms wel pittig, maar met wilskracht kom je heel ver'

Jessy Smit over haar studieroute van het mbo naar de universiteit

IMG-20210204-WA0076

“Het duurt wel even, maar uiteindelijk doe je wel iets wat je altijd al voor ogen hebt.” Jessy Smit, oud-student Dier- en Veehouderij  (nu: Dier in de Duurzame Samenleving) begon in 2015 met haar opleiding in Delft. Daarvoor had ze al een langere schoolcarrière achter de rug. Van vmbo naar het mbo en via het hbo naar de universiteit. “Het was soms wel pittig, maar met wilskracht kom je heel ver."

Het was niet de snelste studieroute, geeft Jessy toe, maar wel ontzettend leerzaam. Vanaf de middelbare school ging het Jessy goed af. “De meeste vakken verliepen prima, ik had alleen veel moeite met rekenen. Dit kwam ook duidelijk naar voren tijdens mijn Cito-toets. Ik dacht het havo-niveau wel aan te kunnen, maar ik werd met een vmbo-advies doorverwezen.” Na het vmbo twijfelde Jessy heel erg om toch de havo te proberen. “Ik durfde eigenlijk niet, omdat mij altijd is gezegd dat ik het niveau niet aan zou kunnen.” Uiteindelijk koos ze voor een studie mbo-dierenartsassistent. “Op het mbo ben je veel praktisch bezig met veel stage-uren, je ziet dus meteen waar je het voor doet. Je ontdekt dus ook direct of het wel iets voor je is.” 

‘Je kunt je hele leven nog werken’
Deze route doorliep Jessy vlotjes en na haar mbo-diploma besloot ze verder te gaan met het hbo. “Ik was nog zo jong. Ik kon wel kiezen om te gaan werken, maar dat kun je je hele leven nog doen.” Na het bezoeken van opleidingen van Dier- en Veehouderij in Dronten en Den Bosch, stuitte Jessy op de opleiding in Delft. “Deze plek paste veel beter bij mij: een kleine school waar docenten je ook echt kennen. De overstap van mbo naar hbo was daardoor ook makkelijker, omdat docenten je echt willen helpen.” Wat betreft het niveau, viel het Jessy mee. “In eerste instantie was er veel herhaling van wat ik op het mbo al had gehad, alleen de hoeveelheid was groter.”

‘Ook dit niveau kan ik volhouden’
Met een hbo-diploma op zak stapte Jessy over naar de universiteit in Antwerpen. Ze zit op dit moment in haar derde jaar Diergeneeskunde. “Nooit had ik gedacht dat ik het niveau op de universiteit aan zou kunnen. Ik zei zelfs tegen mijn vriendinnen dat ik na één jaar op zoek zou moeten gaan naar een baan. Toch lukt het me om het ook hier vol te houden.” Jessy is wel ontzettend blij met de studieroute die ze heeft doorlopen. “Ik merk dat ik tijdens het mbo en het hbo veel praktijkervaring heb opgedaan.  Klasgenoten die direct van het vwo door zijn gestroomd naar de universiteit hebben die ervaring amper tot niet. Zij  weten niet hoe het is om in de praktijk bij een boer aan de slag te gaan.” 

Gelukkig voor Jessy zit ze helemaal op haar plek in Antwerpen. Met talent en wilskracht is ze gekomen waar ze wil zijn. Haar belangrijkste tip aan aankomende studenten is dan ook: “Als je echt iets wil, moet je het gewoon proberen. Het is soms vallen en dan weer opstaan. Maar als ik het kan, weet ik zeker dat jij dit ook kan!” 

 Wil jij weten of deze opleiding ook bij jou past? Neem dan contact op met ons Studiekeuze Adviescentrum. Onze Studiekeuzeadviseur denkt graag met jou mee!