Naaldwijk,
29
maart
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

HiPerGreen: de stand van zaken

Hoe kunnen we met automatisch vliegende drones de gewasopbrengst in de sierteelt verbeteren? Dankzij het project High Precision Greenhouse Farming (HiPerGreen) komt het antwoord op deze vraag steeds dichterbij. De stand van zaken werd vrijdag besproken tijdens het eerste voortgangssymposium, onder leiding van Inholland-lector Cock Heemskerk (Robotica), in het recentelijk geopende World Horti Center te Naaldwijk, hèt innovatiecentrum voor de internationale glastuinbouw.


Projectleider Lucien Fesselet demonstreert de drone.

HiPerGreen betreft een doorstart van het project Drones in de Kas van studenten Luchtvaarttechnologie, mogelijk gemaakt met een flinke SIA RAAK-mkb subsidie van een half miljoen euro. Met technieken in de precisie-landbouw wordt bekeken hoe met minder bestrijdingsmiddelen en minder grondstoffen (mest, water) een hogere productie gedraaid kan worden.

Bij het project zijn acht groepen docenten en studenten betrokken van opleidingen uit drie domeinen (Agri, Food & Life Sciences, Business Finance & Law en Techniek Ontwerpen & Informatica) en vier Inholland-locaties (Delft, Alkmaar, Haarlem en Diemen). Lector Cock Heemskerk speelt een sleutelrol.


Betrokken studenten en docenten bediscussiëren het project.

De insteek van het symposium was primair om alle betrokken partijen een update te geven van de ontwikkelingen en resultaten tot nu toe. Belangrijke onderwerpen waren:

  • ontwikkelingen in de businesscase,
  • nieuwe sensoren en software voor het automatisch vliegen van de drone,
  • selectie van hightech camera’s en sensoren voor het monitoren van het gewas en de klimaatcondities,
  • een nieuw concept voor het veilig laten landen,
  • het volledig geautomatiseerd uitwisselen van de batterij,
  • ideeën voor het verwerken van de enorme hoeveelheid verzamelde data.

Cock Heemskerk, projectleider, Lucien Fesselet en betrokken Inholland-docenten en -studenten lichtten de ontwikkeling toe in diverse presentaties. De live vliegdemonstratie van de drone in combinatie met de eerste thermische beelden die nu kunnen worden gemaakt, illustreerden vervolgens goed waar het project feitelijk allemaal om draait.

Tijdens een afsluitende plenaire sessie konden alle genodigden hun input geven over nieuwe kansen en aspecten die extra aandacht of een andere benaderingswijze verdienen. Er waren duidelijke suggesties om verder te werken aan het businessmodel en over welke functionaliteiten het product minimaal moet beschikken om levensvatbaar te zijn (hoe kom je tot een ‘minimum viable product’). Ook werd er aandacht gevraagd voor veiligheid voor personen en data security. Allemaal bruikbare handvatten om de verdere koers van het project te bepalen.

Meer info op hipergreen.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.