Naaldwijk,
26
april
2019
|
15:40
Europe/Amsterdam

HiPerGreen: een nieuwe tussenstand

Eindpresentatie onderzoek volgt 27 september

Hoe kunnen we met automatisch vliegende drones de gewasopbrengst in de sierteelt verbeteren? Om deze vraag te beantwoorden presenteerden studenten en onderzoekers de tussentijdse resultaten van het project HiPerGreen tijdens een voortgangssymposium in het World Horti Center te Naaldwijk. De presentatie van de definitieve onderzoeksresultaten vindt plaats op vrijdag 27 september, in bijzijn van alle geïnteresseerde partijen uit de groene sector.

Na het hartelijke welkom van lector Cock Heemskerk (Robotica) en de algemene statusupdate van assistent projectmanager Lucien Fesselet, kreeg Geert van Geest van Deliflor het woord, een van de grootste chrysantenkwekerijen wereldwijd. Van Geest informeerde de aanwezigen over de corebusiness van zijn bedrijf en benadrukte de bedrijfsvoordelen van het scouten van planten met een drone. Daarna was het de beurt aan ADI, een startupbedrijf dat voortkomt uit het HiperGreen-project. ADI is het bedrijf dat zich focust op ziektedetectie bij planten in kassen met behulp van drones.

Studenten en onderzoekers van het HiPerGreen-project namen vervolgens het woord. Belangrijke onderwerpen waren de voortgang van het haalbaarheidsonderzoek, de ‘fusariumdetectie’ en ‘dronestabilisatie’ alsook de ontwikkeling van het vernieuwde dockingstation. Ook werd inzicht gegeven in de huidige mogelijkheden van het ‘railbased systeem’ en uitkomsten van het uitgevoerde markt- en IP-onderzoek.

HiPerGreen betreft een doorstart van het project Drones in de Kas van studenten Luchtvaarttechnologie, mogelijk gemaakt met een flinke SIA RAAK-mkb subsidie van een half miljoen euro. Met technieken in de precisie-landbouw wordt bekeken hoe met minder bestrijdingsmiddelen en minder grondstoffen (mest, water) een hogere productie gedraaid kan worden. Centraal staat het herkennen van plantenziektes in een zo vroeg mogelijk stadium door middel van de inzet van een autonoom vliegende drone. De verkregen data worden zodanig geanalyseerd dat de geïnfecteerde gebieden in de kassen gericht kunnen worden herkend en behandeld. Hierdoor zal de gewas uitval substantieel beperkt kunnen worden.

Bij het project zijn acht groepen docenten en studenten betrokken van opleidingen uit drie domeinen (Agri, Food & Life Sciences, Business Finance & Law en Techniek Ontwerpen & Informatica) en vier Inholland-locaties (Delft, Alkmaar, Haarlem en Diemen). Lector Cock Heemskerk speelt een sleutelrol.

Meer info over HiPerGreen

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.