Cock Heemskerk
Cock Heemskerk

Cock Heemskerk

lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Werk samen met Cock

Even voorstellen

Cock Heemskerk is sinds mei 2016 lector Robotica bij Inholland Alkmaar. Onder de vlag Research and Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (RIC-TOI) faciliteert hij praktijkgericht onderzoek om kennis met betrekking tot Robotica in te bedden in het onderwijs van diverse technische opleidingen. Hij werkt daartoe samen docenten en studenten van de Inholland-opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Informatica.

De focus in het onderzoek van Robotica ligt op de toepassing van zorg- en agri-robots, waarbij duurzaamheid en ondersteuning centraal staan. De projecten worden opgepakt om in een behoefte van het werkveld te voorzien. Bij de uitvoering staat de verbinding en crossover centraal tussen de relevante Inholland-domeinen Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW), Agri, Food & Life sciences (AFL), Business Finance & Law (BFL) en gerelateerde projectpartners en platforms zoals Terra Technica.

Samenwerken

Studenten, docenten en bedrijven kunnen deelnemen aan de kenniskring Robotica en aan de verschillende onderzoeksprojecten van het lectoraat. Studenten kunnen ervaring opdoen middels een stage, afstuderen in een bepaald project of actief meewerken aan een ontwerpopdracht. Bedrijven kunnen met behulp van docenten en studenten kennis genereren om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken met betrekking tot robotica toepassingen in de zorg en in de land- en tuinbouw.

Wie is Cock Heemskerk?

Expertise

Vanaf 2007 heeft hij zijn eigen adviesbureau Heemskerk innovative Technology (HIT), dat zich richt op robots en mechatronica in diverse high-tech toepassingen, zoals autonome bussen, ruimterobots en robots voor onderhoud in een nucleaire omgeving. Sinds 2014 is HIT ook bezig met de ontwikkeling van een zorgrobot. 

Cock is auteur en co-auteur van talloze publicaties over robotica en remote handling en lid van KIVI/Niria, IEEE R&A, IEEE NPSS, EURONNVR en diverse beroepenveldcommissies.

Ervaring

Na zijn promotie heeft Heemskerk van 1990 tot 2007 aan verschillende projecten in de ruimtevaart gewerkt bij Dutch Space (nu Airbus DS), veelal met een robotica-component. Hij is één van de hoofdontwerpers van de European Robotic Arm (ERA) en mede-uitvinder van de Flex Arrayer, een instrument waarmee op een eenvoudige en snelle manier DNA-microarrays ('DNA-chips') ontworpen en gesynthetiseerd kunnen worden. Daarnaast was hij initiatiefnemer en uitvoerder van diverse roboticastudies voor toepassing binnen de ruimtevaart en daarbuiten.

Cock Heemskerk studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft (M.Sc 1985) en voltooide bij dezelfde universiteit zijn promotieonderzoek met betrekking tot de assemblage van industriële robots (PhD 1990). Tussendoor (1985-1986) was hij als visiting scientist verbonden aan het Robotics Institute van Carnegie Mellon University in Pittsburgh, PA, USA.

"Ik wil de meerwaarde van robots aantonen met praktijkgericht onderzoek."

Cock Heemskerk, lector Robotica

Onderzoeksprojecten waar Cock Heemskerk bij betrokken is:

Werk samen met Cock

Kom in contact en stel je vragen

Cock Heemskerk
Telefoon
0651340966