Delft,
08
september
2021
|
07:54
Europe/Amsterdam

Holwerd aan Zee en de herontwikkeling van Bruisend Lands Welvaren

Studenten doen onderzoek bij vooruitstrevend en duurzaam burgerinitiatief

Impressie dijkdoorbraak en getijdenmeer met rood omcirkeld het bedrijventerrein 'Lands Welvaren'

Een klein dorpje verscholen in Friesland: Holwerd aan Zee. Jaren geleden is Holwerd begonnen met een ‘brutaal’ en vooruitstrevend burgerinitiatief dat ondertussen is uitgegroeid tot een groot project. Holwerd had twee opdrachten klaarliggen waarmee de studenten van de opleiding Landscape and Environment Management in Delft aan de slag konden . Namelijk de herontwikkeling van het bedrijventerrein ‘Lands Welvaren’ en de ontwikkeling van de kwelder.

Binnen Holwerd wil men de dijk doorbreken en een binnenmeer laten ontstaan. Dit meer moet dienen als een beleefmeer met een aansluitend recreatiegebied. Deze groep studenten - Lisa van der Klugt, Mathijs Slappendel, Rosa Nuijens, Melanie Duijn, Jurgen Dalhuisen en Renske Bezemer - is aan de slag gegaan met het omvormen van het bedrijventerrein tot recreatiegebied. “We zijn op papier begonnen maar verder ging alles online. We konden zelfs niet naar het gebied afreizen”, vertelt Lisa.

Vertrek van jongeren
De gehele regio van Holwerd wordt op de schop genomen, het terrein moet een bijdrage gaan leveren aan de ontwikkelingen in het gebied. “We zijn gestart door in gedachte het hele terrein leeg te maken en hebben we bedacht wat er allemaal mogelijk was met de grond. We hebben daarbij goed bekeken hoe we alle partijen hierbij kunnen betrekken. Maar ook moest het project wel haalbaar blijven. Veel punten om rekening mee te houden”, vertelt Melanie. Doordat Holwerd een krimpregio is en er veel jongeren uit het dorp vertrekken, was vanuit de opdrachtgever een eis dat de recreatie een bijdrage levert aan de bewoners van het dorp. Hiermee hoopt Holwerd de krimp tegen te gaan en jongeren te voorzien van werk.

Terpgarage
Het was erg lastig voor alle groepsleden het gehele project online aan de slag te gaan. Melanie: “Je hebt geen goed beeld van het gebied, waardoor je je moeilijker in kunt leven.” Omdat Holwerd last heeft van een parkeertekort werd één van de eerste ideeën een 'terpgarage' (zie illustraties hieronder). Mathijs: “Holwerd heeft al een noodparkeerplaats, alleen dreigt deze onder water staan, door het stijgen van de zeespiegel. Daarom is een terpgarage met 480 plekken een goede oplossing om het parkeertekort op te lossen.” De terpgarage gaat op in het landschap, kan dienen als uitkijkpost en is ook verbonden met uitkijkpunten voor vogelaars. “De opdrachtgever was in eerste instantie niet heel enthousiast over dit idee, maar uiteindelijk zagen ze het ecologische doel ervan en werden ze wel enthousiast”, vertelt Renske.

Kwelder Kunst
Naast de terpgarage wilde de groep ook meer sport, kunst en cultuur aantrekken. Hier ontstond het idee voor een cultuurhal. De cultuurhal deelt de ruimte met een 'urban' sportvoorziening. “Holwerd heeft op dit moment al twee beelden die kenmerkend zijn voor het dorp. Dit willen we uitbreiden met een kunsthal. Omdat de kunsthal naast de kwelder (begroeide stukken land dat bij hoog water onderloopt) komt te staan hadden we het idee om het de naam Kwelder Kunst te geven”, vertelt Rosa. Naast kunst en cultuur heeft de groep veel andere ideeën aangedragen zoals een wellnesscentrum in een typische Friese boerderij. Maar ook het herbestemmen van het Delta-Bouw-gebouw. Dit gebouw zou dan dienen als locatie voor detailhandel en hotel. Lisa: “Doordat we over allerlei details hebben nagedacht is het project heel goed ontvangen door onze opdrachtgever.”

Terugblik
Nu is het project afgerond en zijn alle ideeën gepresenteerd aan de opdrachtgever. Melanie: “De opdrachtgever was erg enthousiast over onze ideeën. Vermoedelijk zal het wel nog even duren voordat de plannen uitgevoerd zullen worden.” Terugkijkend, is de groep studenten erg positief over het project ondanks dat ze alles vanuit huis hebben gedaan. “Gelukkig zijn Mathijs en ik nog een keer met de motor naar Holwerd gereden. Dit heeft ons verslag uiteindelijk ten goede gebracht en ons beeld over het dorp versterkt”, vertelt Jurgen. De groep hoopt vooral dat alle ideeën die zijn aangedragen, Holwerd kunnen versterken in de recreatieve groei.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jeroen Overzier
08
September
2021
Prachtig voorbeeld van synergie tussen studie en praktische toepassing. Hopelijk blijft het niet bij de door jullie geopperde ideeën, maar krijgt het uiteindelijk ook daadwerkelijk (deels) vorm.