Haarlem,
15
maart
2021
|
15:45
Europe/Amsterdam

HR-lector Petra Biemans: ‘Digitaal kan er veel meer dan we dachten’

Thuiswerken als ‘living lab’

online_onderwijs_4

Dit jaar draaide om het vinden van een nieuwe balans in een nieuwe werkelijkheid. Hoe werken en studeren we thuis op een effectieve manieren met een goede kwaliteit van leven? En welke elementen van die digitale wereld willen we meenemen richting een toekomst na de pandemie? Als we het beste van de digitale en de fysieke wereld samenbrengen, kunnen we werken, lesgeven en studeren naar een nieuw plan tillen.

Dit voorjaar is het precies een jaar geleden dat het verplichte thuiswerken begon. Ook Inholland sloot de college- en vergaderzalen. Versoepelingen zijn in aantocht. Maar willen we wel zo snel mogelijk volledig terugkeren naar het ‘oude normaal’?

Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap, doet onderzoek naar onder andere de verandering van werk, de inrichting van organisatie en werk en de rol van HRM-beleid en management hierbij. Het verplichte thuiswerken was voor haar als een live experiment.

Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap
We moeten niet alleen kijken naar de voordelen van online lesgeven, maar ook naar de voordelen van het fysieke lesgeven en het beste van deze twee werelden samenvoegen.
Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap

Broadcasting
Digitaal kan veel meer dan we dachten, ontdekte Petra. “Als onderzoeker heb ik in eerste instantie het onderzoek waar ik aan bezig was moeten stop zetten. Maar na ongeveer anderhalve maand, toen we zagen dat de coronacrisis langer duurde, zijn we weer gaan opstarten. In plaats van bij bedrijven langs om te interviewen, hebben we iedereen digitaal en telefonisch geïnterviewd. Dat lukte wonderwel goed! Helaas zie je dan niet de werkomgeving van mensen, maar daar hadden we gelukkig voor corona even aan kunnen ruiken, toen er nog wel fysiek bezocht kon worden”.

Maar er zitten ook andere kanten aan. Ze vertelt: “Het went op den duur om alles digitaal te doen, tegelijkertijd is het niet zoals je het zou willen. Dat is het ‘schizofrene’ ervan. Het is heerlijk om voor een overleg niet meer door het hele land te reizen en dat is goed voor het milieu bovendien, maar je mist het échte contact. Het is vooral broadcasting als je een lezing houdt en netwerken ‘met de handen op de rug’”. Petra noemt het ‘rug-aan-rug plannen’ van vergaderingen ook een beperking. “Het stroomt minder als we met z’n allen achter de computer blijven zitten. Plan in digitaal overleg bewust een kwartiertje pauze.”

online_teaching_webinar

Al doende leert men
We moeten niet alleen kijken naar de voordelen van online lesgeven, maar ook naar de voordelen van het fysieke lesgeven en het beste van deze twee werelden samenvoegen, stelt Petra. “Slimme keuzes maken; wat doe je digitaal voor studenten en wat fysiek? Wat je kunt broadcasten dat doe je online, gerichter contact en begeleiding kan op school. Al kan juist één-op-één-begeleiding ook prima digitaal. Daarin moeten we een nieuwe balans vinden. Al doende leert men; we bouwen bij Inholland heel veel kennis op over het digitale werken. Ik pleit voor een informed based aanpak en bundeling van bestaande kennis. In co-creatie met docenten en studenten uit verschillende hoeken, HRM en onderwijskundigen. Als we de resultaten uit zo’n multidisciplinair living lab implementeren in allerlei delen van onze opleidingen kunnen we een flinke slag maken.”

De balans vinden
In de thuiswerkperiode startte Petra haar onderzoek ‘Business trends - the sequel’, dat in kaart brengt welke trends er in organisaties spelen in de economische arbeidsmarkt die invloed hebben op organisaties en werk. Enthousiast vertelt ze: "Wat ik al na enkele interviews hoorde aan variaties in trends is fantastisch. Zo werd er bij drie van de vier door mij gehouden interviews in heel verschillende sectoren een pleidooi gehouden voor de terugkeer van het vakmanschap. Een van de vragen is natuurlijk wat corona voor invloed heeft. Vanuit heel verschillende hoeken komen daar verrassende antwoorden op. Zo bleek corona bij niet bij iedere organisatie evenveel invloed te hebben op het werk zelf in een bedrijf en soms zelfs vrijwel helemaal niet. Met dat soort kennis hebben we straks een mooi palet met wat er allemaal gebeurt in de wereld, daar kunnen we veel mee als business- en finance-opleidingen en ook als Business Research Center. De balans vinden in die nieuwe werkelijkheid, dat zie ik als ons belangrijkste streven.”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Don Ropes
18
March
2021
Living labs zijn een hele mooie manier om taaie vraagstukken aan te pakken. Een voorbeeld van een taaie vraagstuk gaat inderdaad over de balans tussen f2f en digitaal: wat is nou optimaal? waneer haakt iemand aan of juist af?
Don Ropes
18
March
2021
Hoi. voor alle duidelijkheid: dit is een onderzoek van het Business Research Centre en is ook door het Business Research Centre ingericht en opgestart. Volgens Petra heeft ze zich doorgegeven. Mvg, Don Ropes