Delft,
04
maart
2019
|
08:30
Europe/Amsterdam

‘Ik leer het meest door uit mijn comfortzone te stappen’

Inholland-student Anne Albers trotseert de hoge golven van het leven

Anne Albers, student Landscape and Environment Management, werd in 2018 Nederlands kampioen golfsurfen, ze is fanatiek paaldanseres, doet aan paardrijden, hiking, liep stage in Mozambique, gaat afstuderen in Frans-Polynesië en heeft een hart voor duurzaamheid. Anne: “Vaak is het mijn hoofd die mij tegenspreekt, maar uiteindelijk is het mijn hart die zegt dat ik dingen gewoon moet doen.”

Leestijd: +- 3 minuten.

Vanaf kleins af aan heeft ze een enorme passie voor natuur. Anne: “Ik zie hoe fijn we het hebben, maar ook hoe we het allemaal naar de klote helpen. Dat gaat mij aan het hart en ik vind dat we daar verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Ik wil me daar graag hard voor maken!” Haar passie is ontstaan bij haar grootste hobby, surfen. Een sport waar ze in 2018 Nederlands kampioen werd. “Bij een perfecte golfslag ga ik toch voor surfen in plaats van college. Ik kan altijd heel goed inschatten wat ik wel en niet kan missen. Ik probeer altijd heel goed op de hoogte te zijn. Ik zit dan ’s ochtends braaf aan mijn huiswerk, maar ’s middags lig ik in het water.”

Wereld een stukje mooier maken
Anne studeert in Delft. Met haar opleiding probeert ze de wereld een stukje mooier te maken. “Ik geloof erg dat alle kleine beetjes helpen. Dat maakt uiteindelijk een groot verschil. Dat is ook mijn levensmotto. Als iedereen zijn stukje kan bijdragen en ervoor te zorgen dat de natuur gespaard blijft. Dat wil ik mensen graag meegeven. We hebben vanuit heel verschillende invalshoeken vakken gehad. Gericht op natuur, ruimte en wetgeving waardoor puzzelstukjes weer heel erg in elkaar vallen. Zo zie je hoe de wereld in elkaar zit en hoe je dat vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken.”

Mozambique
Waar de meeste studenten hun stageplek dichter bij huis vonden, stapte Anne uit haar comfortzone door stage te lopen in Mozambique bij de Marie Mega Foundation. Anne: “Het is een organisatie die zich inzet voor bescherming van de oceanen en de ecosystemen daarvan. Zij hebben verschillende programma’s, onderzoek en educatie. Uiteindelijk heb ik een eigen onderzoek gedaan waarin ik een vervolgplan heb ontwikkeld voor het huidige educatieprogramma. Nu kunnen scholieren zichzelf meer ontwikkelen en kennis opdoen, zodat ze betrokken blijven bij de bescherming van de oceaan. Ze hebben het vervolg geïmplementeerd en dat werpt nu zijn vruchten af. Erg tof om te zien!” Gelukkig hoefde ze haar favoriete sport niet te missen. “Ik heb in een surfparadijs gewoond. Ik werkte daar op kantoor met uitzicht op de oceaan waar regelmatig bultruggen uit het water sprongen. Erg tof!”

Leren = durven past goed bij Anne
​Anne’s docent Adrienne Deelder is trots op haar. “Leren = durven past goed bij Anne. De thema's hart volgen, doorzetten waar anderen opgeven, mening aan durven passen, een vraag stellen zijn 100 procent Anne. Ik denk dat er weinig studenten zijn die zoveel brieven gestuurd hebben om de ideale stageplek te vinden. Met haar enthousiasme kreeg ze zoveel reacties dat ze het voor het uitkiezen had.”

Daarnaast betrekt Anne altijd anderen bij het keuzeproces en stelt ze veel vragen. Ze onderzoekt eerst meningen van anderen en maakt vervolgens pas een keuze. Adrienne: “De grote uitdaging voor Anne is om fouten durven te maken. Ze wil het heel graag goed doen en zet alles op alles zodat het ook goed gaat. Maar ze mag meer op zichzelf vertrouwen en hoeft niet eindeloos meningen van anderen te peilen, vragen te stellen en om bevestiging te vragen.”

Afstuderen
In februari vertrok Anne naar Frans-Polynesië voor haar afstudeerstage. “Frans-Polynesië is een plek waar ik mij niet altijd thuis zal voelen, maar wel erg van kan leren. Het is een hele intense plek met mensen die alleen maar Frans spreken. De eilandengroep ligt geïsoleerd, ver van het vasteland. Je moet er keihard werken. Ik heb er toch voor gekozen omdat ik die stap wil maken en de uitdaging wil aangaan. Ik stap uit mijn comfortzone. Erg benieuwd, maar ook erg eng!”

Als advies aan studenten geeft ze: "Je moet je hart durven volgen. Nederland is een land waar er onwijs veel prikkels zijn. Dan is het lastig om je hart, je gevoel en het rationele te combineren. Stiekem weten we van binnen wat we echt willen. Daarom is het niet erg om fouten te maken. Je hart durven volgen en leren loslaten.”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ellen
06
May
2019
Super cool wat je doet en hoe je het doet!
Ellen Greve
09
March
2019
Wat een mooi stukje! Je bent voor velen een voorbeeld Anne.
Volg je hart, want dat klopt!

Groetjes Ellen