Delft,
30
april
2021
|
10:21
Europe/Amsterdam

‘Ik wilde altijd al de sterren bereiken’

Christianne bouwt mee aan ’s werelds kleinste en lichtste maanrover

Christianne_RamosLunarZebro

Een bijzondere reis waar een grote groep studenten van twee hogescholen (Inholland Delft en Haagse Hogeschool) en de TU Delft samenwerken aan de bouw van ’s werelds kleinste en lichtste maanrover ooit. Binnen dit team Lunar Zebro werkt ook Inholland-student Christianne Ramos (Luchtvaarttechnologie/Aeronautical Engineering), verantwoordelijk voor de public relations. De van oorsprong Filipijnse is altijd al gefascineerd door maan en sterren. “Ik wilde altijd al de sterren bereiken. Met de Lunar Zebro kom ik steeds een stapje dichterbij.”

Christianne is opgegroeid op de Filipijnen, waar ze de opleiding Communicatie & Multimedia Design deed. Eerder was ze werkzaam bij verschillende bedrijven waar ze werkte aan het design van websites en programma’s. Dat was nog niet voldoende! Met in haar achterhoofd Neil Armstrong, de eerste man op de maand met bovendien ook een diploma Aeronautical Engineering op zak, schreef ze zich in bij de gelijknamige studie in Delft.

‘Hard werken, maar ik kom er wel!’
“Als kind was ik altijd erg nieuwsgierig”, vertelt Christianne. Ze keek samen met de zus van haar opa naar de sterren en fascineerde hoe het zou zijn om daar tussen te zitten. Lunar Zebro is een stap dichterbij de sterren. “Met alle kennis die ik opdoe binnen Inholland Delft brengt dit mij weer een stapje dichterbij. Ik ben daarom erg blij dat ik gekozen heb om deze opleiding te volgen. Het is soms hard werken, maar door veel effort te tonen kom je er wel! Ik zet mijn gedachten om in het behalen van doelen. Mijn doel in het leven is dat ik steeds meer leer en mezelf constant blijf ontwikkelen; ik ben namelijk nog lang niet uitgeleerd!”

LunarZebro4

Op het lijf geschreven
Christianne is gek op social media. Hierdoor is ze uiteindelijk ook in aanraking gekomen met Lunar Zebro. “Ik had een berichtje gestuurd dat ik er graag stage wilde lopen. Tegelijkertijd kreeg ik ook van Philips een aanbod. Maar een keuze maken tussen beide was geen optie, dus ging ik aan de slag bij Lunar Zebro als Head of Public Relations en bij Philips als stagiair.” In haar rol bij Lunar Zebro moet Christianne heel veel weten over het project om hier over te schrijven en dit te verspreiden. “Het is een mooie mix van mijn ‘oude’ communicatie-achtergrond gecombineerd met onderwerpen die voor mij heel interessant zijn. Het voelt als een rol die mij op het lijf is geschreven.”

Lunar Zebro
Robots die de maan verkennen om uiteindelijk een toekomstige maanbasis neer te zetten. Met het project proberen ruim 65 studenten uiteindelijk de robots in te zetten om grotten te verkennen. De kleine robots lijken op elektronische insecten die over obstakels net zo groot als zichzelf kunnen klimmen. Dit unieke project kan ervoor zorgen dat Nederlanders een ‘eerste stap’ op de maan zetten. Het team is ondertussen ook bezig met de Pico Zebro, het ‘kleine broertje’ van de Lunar Zebro. “Onze volgende ‘milestone’ zal rond juli – augustus plaatsvinden. De robots zijn uniek doordat ze heel klein en licht zijn. Ze kosten daarom ook een stuk minder dan de rovers die nu op Mars rijden. Ze werken op één netwerk en gaan gezamenlijk op verkenningstocht.”

Als een soort familie
Voor Christianne is het heel bijzonder om deel te mogen uit maken in zo’n uniek project. Ze vindt het leuk om nieuwe student-engineers te leren kennen. “Je deelt met anderen je passie. Ik vind het heel leuk om hierdoor mijn netwerk te vergroten. Het team is erg close; het voelt soms bijna als een soort familie.” Het is volgens Christianne een bijzonder project dat Nederland de kleinste en lichtste rover ooit maakt. “Je maakt deel uit van een stukje geschiedenis, een historisch moment.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.