Rotterdam,
07
april
2022
|
10:39
Europe/Amsterdam

In Sport We Unite: de World Police and Fire Games 2022

3

Wel eens een wedstrijdje sloeproeien gezien? Tijdens de World Police and Fire Games 2022 kan dat. Het is een van de onderdelen waarin deelnemers uit verschillende veiligheidsberoepen het tegen elkaar opnemen. Hogeschool Inholland Rotterdam is op allerlei manieren betrokken.

Hoewel het op de begane grond  van de school – het hoofdkwartier van de organisatie van de World Police and Fire Games – nog niet de grote bedrijvigheid is geworden die aanvankelijk werd verwacht, gaat dat er volgens Leon van der Ster, docent Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) binnenkort wel van komen. Nu het coronagevaar geweken lijkt, zet Hogeschool Inholland Rotterdam de komende maanden een flink tandje bij in de organisatie van de WPFG en in het onderwijs om er een onvergetelijk evenement van te maken. Voor de deelnemers, de bezoekers, de studenten, de collega’s én de partners.

Tienduizend deelnemers
Elke twee jaar ontmoeten politiemensen, brandweerlieden, douaniers en personeel van Dienst Justitiële Inrichtingen elkaar op dit grootste internationale breedtesportevenement. Van 22 tot 31 juli komen duizenden deelnemers daarvoor naar Rotterdam. ‘Respect en Waardering’ is het thema van de Spelen; inclusiviteit en diversiteit staan hoog in het vaandel.

Iedereen kan meedoen, niemand wordt uitgesloten, want: ‘In Sport We Unite’. Al deze thema’s sluiten naadloos aan bij de waarden van Inholland; ook een gemêleerd gezelschap van mensen die elkaar versterken. Inholland Rotterdam heeft zich daarom in december 2020 officieel als partner bij de WPFG aangesloten.

World Police & Fire Games 2022

Inholland doet mee
Het afgelopen jaar heeft Leon hard gewerkt om Rotterdamse onderwijsorganisaties aan de Spelen te koppelen. Om verschillende redenen ging dit moeizamer dan verwacht. Zo bleken dichtgetimmerde curricula, onbekendheid van de WPFG en het feit dat de Spelen in een onderwijsvrije periode plaatsvinden belangrijke struikelblokken.

Daarnaast hadden de opleidingen in coronatijd hun handen vol met het (her)organiseren van hun onderwijs. Inholland zelf zat echter niet stil. Er werd een Lab opgericht, waarin studenten kunnen werken aan verschillende vraagstukken die passen bij het thema Respect en Waardering. Leon: “We willen niet alleen meewerken aan het event zelf, maar ook garanderen dat de WPFG-waarden daarna aandacht blijven krijgen.”

groepsfoto studenten Lab WPFG

Lab WPFG 2.0
Inmiddels is dit Lab zijn tweede ronde ingegaan. Hierin voeren zes SJD-studenten, een communicatiestudent, een deeltijdstudent Integrale Veiligheidskunde (IVK), een IVK-stagiair én een bedrijfseconomiestudent van de Hogeschool Rotterdam verschillende afstudeer- of stageopdrachten uit.

De SJD-studenten onderzoeken het vertrouwen in de politie en de aangiftebereidheid onder specifieke groepen – ook binnen de LHBTI-gemeenschap. De student Communicatie richt zich op het werven van een naar leeftijd en afkomst diverse groep vrijwilligers voor de Spelen. De bedrijfseconomiestudent tot slot onderzoekt mogelijkheden voor een crowdfundingsactie voor veiligheidspersoneel met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS); een helaas bekende beroepsziekte binnen deze groep.

1

Oranjemars
Naast de Lab-studenten dragen ook andere Inhollandstudenten hun WPFG-steentje bij. Enkele studenten Business Finance and Law bestuderen mobiliteits- en veiligheidsplannen om een ‘Oranjemars’ van de circa 1500 Nederlandse deelnemers door de stad mogelijk te maken. Eerstejaarsstudenten Creative Business hebben filmpjes gemaakt over Rotterdam als stad waar geen enkele groep wordt buitengesloten. Deze videoproducties zullen worden vertoond op de conferentie ‘In sport we unite’ die in juli bij Inholland Rotterdam plaatsvindt.

Aantrekkelijke side-events en een halve marathon
De gemiddelde Rotterdammer heeft er misschien nog niet veel van gemerkt, maar binnenskamers worden allemaal mooie plannen gesmeed om deze editie van de WPFG bijzonder en gedenkwaardig te maken. Wat te denken van een 3-tegen-3-basketbalwedstrijd op het pleintje voor Concertgebouw De Doelen? Of van een megabeachvolleybalwedstrijd, een traplooprace voor medewerkers van De Rotterdam of sportclinics voor kinderen? De Spelen worden afgesloten met een halve marathon. Die – hoe kan het ook anders gezien de WPFG-waarden – openstaat voor iedereen!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.