World Police and Fire Games 2022
Politie, brandweer, cipiers en douaniers dagen elkaar uit tijdens sportevenement
Van 22 tot 31 juli 2022 wemelt het in Rotterdam van de politiemensen, brandweerlieden, douaniers en gevangenismedewerkers vanuit de hele wereld, er vanuitgaande dat corona dat tegen die tijd toelaat. Niet omdat er iets ernstigs aan de hand is, maar omdat zij deelnemen aan de World Police and Fire Games (WPFG), het grootste internationale breedtesportevenement ter wereld. Inholland speelt een belangrijke rol in de voorbereiding en organisatie van dit unieke evenement. Met het tekenen van het contract op 7 december 2020 werd de samenwerking tussen de hogeschool en de Spelen officieel vastgelegd.
Midden 2022 telt de stad zo’n 10.000 deelnemers en 30.000 bezoekers extra. Op de WPFG kunnen collega’s van verschillende hulpdiensten elkaar ontmoeten in een heel andere sfeer dan wanneer ze tijdens hun werk zij aan zij staan bij een brand of andere calamiteit. Ze nemen het tegen elkaar op in sporten die met hun beroep te maken hebben. In schietsporten uiteraard, maar ook in snelheidswedstrijden ‘brandweerslang oprollen’ of ‘een traplooprace' in het gebouw De Rotterdam.
Het sportevenement wordt sinds 1985 eens in de twee jaar georganiseerd en doet nu voor het eerst Nederland aan. Deze editie van de WPFG draait niet alleen om collegiale sportiviteit, maar staat ook in het teken van wederzijds respect en waardering tussen publiek en hulpdiensten. Inholland Rotterdam speelt een belangrijke rol in de organisatie, gehuisvest op de begane grond van het schoolgebouw. Na corona moet het daar één grote bedrijvigheid worden van studenten en docenten die zich inzetten voor de WPFG.
Hersenen en handen
Om dit grootschalige evenement te kunnen organiseren en uitvoeren zijn heel wat hersenen en handen nodig. "En daar liggen heel veel mogelijkheden voor docenten en studenten van diverse opleidingsinstellingen," zegt Leon van der Ster, docent SJD Inholland Rotterdam en projectmanager onderwijs voor de WPFG. Het is zijn taak om onderwijsorganisaties aan de Spelen én aan elkaar te koppelen. Concreet komt het erop neer dat hij met diverse instellingen in gesprek gaat en de mogelijkheden van samenwerking bekijkt, zowel tussen opleidingen binnen één instelling als tussen opleidingen van verschillende organisaties. Interdisciplinaire samenwerking heet dit in vaktermen. Ofwel ‘opleidings- en instituutoverstijgende samenwerking’ in Leons vertaling. Dat moet onder meer leiden tot interdisciplinair projectonderwijs waarbij studenten van Inholland, mbo-, andere hbo- en wo-studenten met elkaar aan hetzelfde project werken.
"De uitdaging is te kijken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen," aldus Leon. Die opdracht is hem – als sportfanaat en enthousiast wielrenner – op het getrainde lijf geschreven. Hoewel het nog twee jaar duurt voordat de spelen van start gaan, heeft Leon al een aantal afspraken kunnen maken. Zo is het Hout- en Meubileringcollege betrokken bij het maken van de podia, zorgt het Grafisch Lyceum voor media-exposure in de deelnemende landen en zijn verschillende opleidingen van het Zadkine College (onder meer Sportmarketing en Travel & Leisure Management) tot aan de zomer van 2022 met diverse WPFG-opdrachten bezig. Binnen Inholland gaan studenten van Creative Business promotiemateriaal maken en krijgen communicatiestudenten de opdracht om jonge vrijwilligers te werven. En dat is nog maar het begin van een grootscheepse gezamenlijke inspanning van scholen en opleidingen uit Rotterdam.
Studenten leren hoe het is om samen te werken met mensen met andere expertises, net zoals ze dat in hun latere werk ook zullen moeten doen.
Mooie kansen voor het onderwijs
Zowel voor studenten als voor docenten en opleidingen biedt medewerking aan dit sportfestijn talloze kansen. Leon: "Studenten leren hoe het is om samen te werken met mensen met andere expertises, net zoals ze dat in hun latere werk ook zullen moeten doen. De WPFG is een prestigieus project: je medewerking daaraan staat goed op je CV. En het is ook nog eens allemaal voor het echie!" Voor opleidingen opent het de deur naar nieuwe samenwerkingen met externe vakgenoten of met het beroepenveld, want "achter een deelnemend bedrijf zitten vaak nog allerlei andere relevante ondernemingen!" Bovendien bieden de spelen genoeg aanknopingspunten voor interessante afstudeeropdrachten, stagemogelijkheden, projectonderwijs of voor de invulling van de vrije keuzeruimte.
Een aantal studenten heeft de weg naar de WPFG al gevonden: begin dit jaar starten twee pioniers als stagiaire en afstudeerder. Hopelijk volgen er meer: vanaf januari 2021 zetten opleidingen hun WPFG-afstudeeropdrachten online en kunnen studenten intekenen. Ondertussen zoekt Leon onvermoeibaar naar kansen om het evenement nog mooier te maken en er nog meer studenten en docenten bij te betrekken. Als straks de deelnemers hebben genoten van een uniek sportevenement, er veel publiciteit is geweest en (Inholland-)studenten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de WPFG, kan hij terugkijken op een geslaagde missie.
Wim de Rooij is CEO van de WPFG. Hij is er sinds 1989 bij betrokken en kent vanuit zijn werk zowel de politie- als de brandweerorganisatie als zijn broekzak.
"Respect & waardering voor hulpverleners verhogen is voor ons een belangrijk doel van de WPFG ’22. Wij willen de mens achter het uniform laten zien. Daarnaast hopen we mensen te motiveren te gaan sporten. Niet alleen onze collega’s, maar ook de rest van Nederland. Ik heb sinds 1985 alle edities van de spelen gezien. Geweldig dat dat nu voor het eerst in Nederland plaatsvindt! En geweldig dat ook jongeren via het onderwijs actief bij de spelen betrokken zijn. Inholland fungeert daarbij als paraplu over alle onderwijsinstellingen heen. De spin in het web die zijn nek uitsteekt en ons met raad en daad bijstaat. Ik verheug me nu al op de mooie openingsceremonie in een vol Feijenoordstadion!"