Den Haag,
28
april
2020
|
09:16
Europe/Amsterdam

‘Inholland is een warm bad, dat heb ik zelf ervaren’

Afscheidsinterview Jet de Ranitz, mét videoflashback

“Het is gek om in deze coronacrisis afscheid te nemen. Ik mis het contact met collega's en studenten.” Op 1 mei neemt Jet de Ranitz afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. Ze stapt over naar SURF, de coöperatie voor ICT voor in onderwijs en onderzoek. “Inholland is nu een hogeschool met herkenbare kernwaarden. Persoonlijk en dichtbij zijn geen loze termen, we leven ze echt na.”

Als je terugkijkt naar jouw tijd bij Inholland, wat zijn dan de hoogtepunten en waar ben je het meest trots op?
“Toen ik kwam, was Inholland aan het bijkomen van de crisis. We likten onze wonden en hadden het idee dat we vooral heel braaf moesten zijn. We voelden zowel pijn als schaamte over wat ons was overkomen. Allemaal begrijpelijke emoties geredeneerd vanuit het verleden, maar niet voor de toekomst. Ik wilde daarvan weg en oogsten wat we allemaal hadden geleerd in die moeilijke periode. En dat is gelukt. Op ons vijftienjarig jubileumfeest in Haarlem kon ik het echt voelen: we zijn er weer!

Inholland is nu een hogeschool met herkenbare kernwaarden. Persoonlijk en dichtbij zijn geen loze termen, we leven ze echt na. De waardering voor de opleiding, de mate waarin je bij Inholland jezelf mag zijn, de warmte die men ervaart: dit scoort allemaal bovengemiddeld. Studenten ervaren ons als een warm bad. Ik ervaar dat zelf ook zo. Daarmee hebben we van onze kleinschaligheid onze kracht gemaakt.

Daarnaast toont Inholland lef. We bewezen het in 2010 toen we onze crisis te lijf gingen en benutten het ook nu. We vinden het leuk om nieuwe dingen te proberen en ze net even anders te doen. We zoeken soms de grenzen op en accepteren dat het anders kan aflopen dan gedacht. Fouten maken hoort erbij en daar leer je meestal het meeste van. En ook als het goed gaat, vinden we dat het altijd nóg beter kan. Zo ambitieus durven we nu te zijn.

Na de midterm review hebben we de onderwijsvisie op de Inholland-professional neergezet. Je vindt hierin alle dingen terug die we al goed doen. Onze visie vertelt dus niet hoe het moet, maar wat we doen en waar we voor staan. Het is een visie met ambitie: we benoemen vier lijnen waarbinnen elke opleiding kan groeien. Op basis van de visie maakten we de kwaliteitsafspraken. Dé klap op de vuurpijl was de goedkeuring hiervan, echt een schitterende erkenning van ons werk.”

Tijdens je voorzitterschap is diversiteit altijd een belangrijk onderwerp geweest. Hoe vind je dat Inholland presteert op dit gebied, bijvoorbeeld rond personeelsbeleid en inclusief onderwijs?
“We hebben heel veel kennis in huis op dit punt. Denk aan de theorie binnen de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken. En aan de praktijk met vele docenten en studenten die hier uitvoering aan geven. Maar het is nog lang niet af. De huidige coronacrisis maakt de ongelijkheid in toegang tot kennis en middelen weer groter. Diversiteit is een gegeven, inclusiviteit niet: daar moet je wat voor doen. Belangrijk is om verder te kijken dan uiterlijke kenmerken of dat wat je kunt meten. Iedereen doet het immers beter als je gezien worden voor wie je echt bent. “

Tekst gaat verder onder foto's.

Hoe geldt de slogan ‘leren = durven’ voor jou persoonlijk bij Inholland?
“Ook ik heb de waarheid niet in pacht. Het overkomt me heel vaak dat collega’s de moed hebben met verbeteringen of suggesties komen. Het kan de Hogeschool Medezeggenschapsraad zijn die kritisch is. Of een beleidsmedewerker die nog even een stuk onder handen neemt. De veiligheidscoördinator die adviseert in een crisis. Of een opleiding die met een veel betere oplossing komt. Inholland is zo goed als de som der delen. Ik dus ook. Ik voel me rijk met alle kwaliteit die Inholland me heeft aanreikt. Of mijn moed altijd goed uitpakt? Bij het afscheid van directeur Eric Westhoek nam ik de microfoon. En zoals iedereen heeft kunnen vaststellen, kan ik echt niet zingen.”

Hoe vind je het om in de coronacrisis afscheid te nemen van collega’s?
Verschrikkelijk. Ik zou iedereen graag even de hand drukken, omhelzen, in de ogen kijken. Bij afscheid nemen hoort dat ritueel. Zeker bij de warme omgeving van Inholland. Ik mis het dagelijks contact met collega’s en studenten. Ook bij SURF kan ik straks niet naar binnen lopen. Ik plug alleen een andere laptop in bij mij thuis. Het voelt zo onaf. Thuis is het natuurlijk wel gezellig met mijn man en mijn hond. Maar hoe lief ze ook zijn, zo’n werkplek haalt het niet bij Inholland!”

Bij SURF wil je aan de slag met de onderwijs- en onderzoeksagenda om in Nederland de digitale transformatie te versnellen. Welke invloed heeft de coronacrisis hierop?
“Voor de inzet van technologie hebben we natuurlijk heel veel stappen gezet. Maar veel andere vragen komen vooral met nog meer urgentie op ons af. Hoe doen we het met privacy? Wat is nodig om veilig te zijn online? Welke didactiek heb je nodig om goed online les te geven en te toetsen? Helpt open access bij wat ons nu gebeurt? Wij hebben bij Inholland een 100 procent digitale bibliotheek. Hoe kunnen uitgeverijen hierin meebewegen? Hoe borgen we het publiek belang in een branche die heel grote spelers kent met veel marktmacht? In deze crisis hebben we laten zien dat we zeer veel kunnen dankzij een goede samenwerking. Maar nu ontdekken we ook dat grootschalige inzet op online onderwijs zo zijn eigen vragen oproept. Daar ga ik vrolijk mee aan de slag.”

Wat wil je je opvolger meegeven?
“Geef Inholland liefde en je krijgt heel veel liefde terug. Inholland is een prachtige hogeschool. Niet ‘gewoon’, maar buitengewoon. Elke dag zijn er kleine en grote bijzondere dingen te beleven. Want onze mensen doen kleine en grote bijzondere dingen. Ik wens jullie allemaal veel plezier met elkaar met veel mooie nieuwe avonturen. En onthoud: #lerenisdurven.”

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Lourens Speksneijder
01
May
2020
DOEEEEEIIIIIII
Rob Bredzé
24
April
2020
Heel jammer dat we op dit moment op deze manier afscheid moeten nemen, maar het is niet anders. Datzelfde geldt voor het starten bij een andere organisatie. We vertrouwen er maar op dat er weer andere tijden aanbreken en we het alsnog face to face kunnen doen. Heel veel succes bij Surf, Jet.
melle has
24
April
2020
"Geef Inholland liefde en je krijgt heel veel liefde terug" wat mooi daar hou ik van!

heel veel succes bij Surf!
Ben Godijn
24
April
2020
Dag Jet,

Voor jou inderdaad bijzonder om zo afscheid te moeten nemen! Ik heb jou kort meegemaakt, maar wil je meegeven dat ik je een daadkrachtig, mensgericht leider vond! Voor mij dan ook jammer dat je weggaat, maar uiteraard wens ik jou alle goeds voor de toekomst! Altijd leuk en nuttig om zo nu en dan een nieuwe uitdaging tegemoet te gaan!
Bedankt voor jouw inzet ook voor mij als docent!

Een warme groet,

Ben Godijn