Delft,
18
mei
2022
|
11:47
Europe/Amsterdam

Je dagelijkse dosis groenten en fruit verwerkt in een candybar

PHOTO-2022-04-21-11-26-13

Je dagelijkse dosis verwerkt in een gezonde reep gemaakt van wortelpulp, fruit en noten. Dat klinkt als een uitkomst nietwaar? Vier studenten van de opleiding Food Commerce and Technology hadden het idee om een vegetable pulp bar te ontwikkelen en deden mee aan de Food Boost Challenge. Een initiatief waarbij gekeken wordt hoe de groep jongeren (tussen de 12 en 20 jaar) verleid worden tot het eten van meer groenten en fruit. Tara Lotte, Boyd Huibregtse, Julia Corporaal en Matthew Roosenburg behaalden de finale met hun concept. Op 24 mei krijgen ze te horen of hun product gaat winnen.

Nederlandse jongeren eten te weinig groenten en fruit, terwijl dit belangrijk is voor een gezond voedingspatroon.  Vanuit de Food Boost Challenge kwam het initiatief om op een slimme manier dit te veranderen. Tara: “Deze challenge daagt ons uit om zelf de mogelijkheden te bekijken om deze groep te verleiden tot meer groenten en fruit. Wij zijn zelf de doelgroep, dus het is daardoor gemakkelijker om je daarin te verplaatsen.” 

Carrot Candybar
Boyd: “Via onze docent Zeger zijn we in contact gekomen met deze challenge. Op dat moment was ik met Tara en Julia al bezig met de ontwikkeling van een gezonde candybar voor het vak gezondheid.” Via de mail hebben ze zich aangemeld voor de challenge. Julia: “We hebben wel eerst nog geprobeerd het product te optimaliseren en hebben er marktonderzoek naar gedaan.” Tijdens de pitchdag heeft de groep de Carrot Candybar gepitcht. Boyd: “We merkten wel dat de andere groepjes ook mega goed waren voorbereid, dus we waren wel heel verrast toen we te horen kregen dat we door waren naar de finale.” 

Contact met HAK en Combilo  
Na de pitches werden de groepen in contact gebracht met bekende bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie. Matthew: “We zijn in contact gekomen met HAK en Combilo. Zij hebben ons van verschillende tips voorzien en gekeken welke producten we nog meer op de markt kunnen brengen. Omdat ons product ook bestaat uit reststromen van wortelpulp kwam Combilo met het idee om ook een reep te maken van paprika, ook een grote reststroom.” De groep studenten was erg onder de indruk van alle interessante tips die ze meekregen. 

Optimistisch gevoel  
Op dit moment is de groep bezig met het perfectioneren van de reep. Matthew: “De structuur klopt nog niet helemaal en we moeten bekijken hoe de repen goed houdbaar blijven, we werken natuurlijk wel met verse ingrediënten.” Optimistisch is de groep zeker, de studenten zijn overtuigd dat hun product het verschil gaat maken. Boyd: “Mocht ons product het toch niet worden, willen we het alsnog op de markt brengen. We hebben tijdens de pitchdag zoveel mensen gesproken die heel geïnteresseerd zijn, dus we zijn er wel van overtuigd ver te komen!” 

Help Vendy aan een stem!
Op 24 mei presenteren de studenten hun product aan de jury van de Food Boost Challenge. Wil jij de groep helpen aan de publieksprijs. Stem dan voor 23 mei op de groep Vendy.