Alkmaar,
28
januari
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

E-healthdagen Verpleegkunde en Elektrotechniek

'Je hebt elkaar nodig om tot een goede oplossing te komen'

Een exoskelet bij chronische vermoeidheid waardoor bewegen minder energie kost. Een app om obese senioren te stimuleren meer te bewegen. De inzet van een VR-bril bij angststoornissen. Zomaar een aantal voorbeelden van e-healthoplossingen die eerstejaarsstudenten Verpleegkunde en Elektrotechniek samen bedachten. “Wij organiseren de e-healthdagen om studenten te laten ervaren dat je soms ook buiten je eigen kaders en vakgebied moet denken”, aldus Ybranda Koster, docent Verpleegkunde en medeorganisator van dit interprofessionele evenement.

Verpleegkundige-in-opleiding Samira vindt het een meerwaarde om met Elektrotechniek samen te werken. “Als verpleegkundige ken je de technische mogelijkheden vaak niet. Dan kan het gebeuren dat je een oplossing bedenkt die helemaal niet kan, en dat is zonde van je tijd en energie. In deze opzet krijg je tijdens de brainstorm gelijk al feedback zodat je je kunt richten op een haalbare oplossing. Dankzij de e-healthdagen ben ik me veel bewuster geworden van de meerwaarde van andere vakgebieden. Je hebt elkaar nodig om tot een goede oplossing te komen.” Haar groepsgenoot Anouk, student Verpleegkunde, gaat zelfs nog een stap verder. “Alleen Verpleegkunde en Elektrotechniek bij elkaar is niet genoeg. Je zou er ook iemand bij moeten hebben voor de financiën of die verstand heeft van verzekeringen. En zo zijn er vast nog andere disciplines die van meerwaarde kunnen zijn bij het bedenken van een zorgoplossing.”

Buiten de eigen kaders denken
Toenemende vergrijzing en dreigende personeelstekorten; de problemen in de zorg maken de inzet van technische zorgoplossingen steeds belangrijker. “Er is technisch veel mogelijk maar dat sluit niet altijd aan bij de zorg. De zorg moet aangeven waar ze behoefte aan heeft.” En dat lukt alleen als je elkaar weet te vinden, aldus Ybranda. “Ik merk dat de studenten Verpleegkunde na de e-healthdagen meer out-of-the-box denken en ook buiten de eigen kaders van hun eigen opleiding durven te kijken. Ze betrekken sneller andere partijen bij hun oplossingen. Dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Radartjes beginnen te draaien
In totaal gingen dit jaar ruim 400 eerstejaarsstudenten van de opleidingen Verpleegkunde (Amsterdam en Alkmaar) en Elektrotechniek (Alkmaar) in Alkmaar aan de slag met het bedenken van e-healthoplossingen. In een Hackaton-achtige werkvorm werkten ze in groepjes aan een oplossing voor een casus, bestaande uit een doelgroep, probleem en doelstelling. Kjell, student Elektrotechniek: “In het begin ging het over zorg en ziektebeelden, dat vond ik minder interessant. Voor mij werd het pas leuk toen we naar de oplossing gingen zoeken. Al gingen mijn radartjes al wel draaien toen mijn groepsgenoten van Verpleegkunde het probleem in beeld probeerden te krijgen. Dat heb ik wel geleerd, dat je voor een goede zorgoplossing die medische informatie gewoon nodig hebt.”

Over de schutting kijken
Het werken met e-health binnen diverse opleidingen zorgt ervoor dat toekomstige professionals leren van het belang van de ontwikkelingen op zowel zorg als technologisch gebied. Niels Gemen is als docent bij de opleiding Verpleegkunde bij de e-healthdagen betrokken. “De e-healthdagen brengen zorg en elektrotechniek bij elkaar. We bieden onze studenten de mogelijkheid om over de eigen schutting heen te kijken. Met mooie resultaten!” Hij doelt op de diverse oplossingen die na afloop van elk dagdeel aan elkaar worden gepresenteerd. “Het mooiste zou zijn als we na de e-healthdagen samen verder gaan met het uitwerken van de oplossingen. Nu gebeurt dat nog binnen de opleidingen afzonderlijk. Hoe kunnen we dit nog verder integreren? En wellicht ook nog andere opleidingen betrekken? Dan ontstaan er echt mooie dingen!”

Onverwachte combinatie die werkt
Cees Jeroen Bes is docent Elektrotechniek en begeleidt de groepjes waar nodig. “Onze studenten waren niet gelijk enthousiast. Verpleegkunde, wat moesten ze daar in hemelsnaam mee? Nu denken ze er anders over. Als techneut mis je de medische kennis, en de verpleegkundigen missen de technische bagage. Het is wellicht een onverwachte combinatie maar je vult elkaar aan, en hebt elkaar nodig als je op zoek gaat naar technische oplossingen in de zorg.” Dat heeft ook Ruben ervaren. De student Elektrotechniek was deelnemer in zowel oktober als december. “Na de vorige keer zijn we verder gegaan met onze oplossing: een technisch geavanceerd pillendoosje. Maar al snel liepen we tegen bepaalde vragen aan. Hoeveel pillen slik je eigenlijk? Waar moet het doosje aan voldoen? Toen hebben we achteraf contact gezocht met een van de studenten Verpleegkunde uit ons groepje. Wil je dat jouw oplossing echt werkt, dan heb je elkaar gewoon nodig.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.