Den Haag,
07
oktober
2021
|
09:32
Europe/Amsterdam

Keuzegids hbo 2022: ‘Resultaten laten zien dat het een ander jaar was’

keuzegids2022

Vandaag is de Keuzegids hbo 2022 gepubliceerd. Helaas valt het beeld dat over onze hogeschool hierin wordt geschetst tegen. “Het afgelopen jaar heeft corona impact gehad op het onderwijs, die niet iedereen als positief heeft ervaren. Dat zagen we in de resultaten van de Nationale Studenten Enquête en nu ook in de Keuzegids. We balen hiervan en het past niet bij het ambitieniveau dat we hebben”, zegt collegevoorzitter Bart Combee in een reactie. “Tegelijkertijd ben ik trots op de collega’s die zich inzetten om onderwijs van hoge kwaliteit te organiseren en te geven. En ook op onze opleidingen Muziek en Verloskunde die, net als vorig jaar, in de gids als ‘topopleiding’ beloond zijn met een welverdiende kwaliteitszegel.”

In deze editie van de Keuzegids staat Hogeschool Inholland in de algemene ranking van grote hogescholen onderaan met een score van 53. Vlak daarboven staan Hogeschool Utrecht (53,5 punten), De Haagse Hogeschool (53,5 punten) en de Hogeschool van Amsterdam (54 punten). Avans Hogeschool voert de lijst aan met een instellingsscore van 70,5.

‘Persoonlijk en dichtbij is onze kracht, dat willen we zo houden’
“Door corona was het een compleet ander jaar dan normaal”, zegt Bart Combee over de resultaten. “Studenten hebben online onze kleinschalige inrichting van het onderwijs minder goed ervaren. Studenten geven bijvoorbeeld aan dat ze het hebben gemist bij de docent binnen te kunnen lopen voor een vraag. Dit terwijl persoonlijk en dichtbij juist onze kracht is. We gebruiken de NSE-uitkomsten en de lessen die we het afgelopen jaar geleerd hebben dan ook om ons onderwijs te versterken. We nemen de signalen van onze studenten heel serieus. Gelukkig zie ik ook een enorme betrokkenheid bij onze docenten om onze studenten goed onderwijs te geven. En ik zet graag samen met iedereen de schouders eronder. Het is fijn en goed dat we weer fysiek op locatie onderwijs kunnen geven. Dat krijgen we ook terug van onze studenten.”

Kwaliteitszegels voor Muziek en Verloskunde
Met het Conservatorium (Muziek) heeft Hogeschool Inholland aanhoudend een topper in huis. Voor het zevende jaar op rij is deze uitgeroepen tot topopleiding, deze keer met een totaalscore van 80. Het Conservatorium in Haarlem scoort het hoogst op doorstroom naar het tweede jaar, inhoud en sfeer. Ook waarderen studenten de kwaliteit van docenten en zijn ze positief over de toetsing.

Ook onze opleidingen Verloskunde in Amsterdam en Groningen oogsten goede resultaten en verdienen met recht de titel topopleiding. De opleiding in Groningen krijgt een hoge totaalscore van 89 punten en scoort het hoogst op onder andere inhoud en kwaliteit van de docenten. Met 80 punten heeft ook Amsterdam de kwaliteitszegel binnengehaald. Opvallend daar zijn de hoge doorstroom naar het tweede jaar en het hoge diplomarendement.

Onderzoeksverantwoording Keuzegids hbo 2022
De jaarlijks verschijnende Keuzegids hbo is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld om studiekiezers te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van Nederlandse hogescholen en hun opleidingen op basis van diverse cijfers en onderzoeksresultaten. Zo is gekeken naar hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten hun diploma na vijf jaar halen. Wat betreft de studentoordelen is gekeken naar de thema’s inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding op loopbaan en sfeer uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2021.

De Keuzegids kijkt naar relatieve scores. Ze laten per onderdeel zien of een opleiding op-, onder-, of bovengemiddeld scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde in het hbo. Opleidingen en onderwijsinstellingen die in de Keuzegids als beste beoordeeld worden, krijgen een speciale kwaliteitszegel toegekend.

Inzage Keuzegids hbo 2022
De Keuzegids hbo 2022 is via deze link beschikbaar voor iedereen van Hogeschool Inholland. Vandaag is ook de special Beste Studies van Elsevier verschenen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.