Amsterdam,
07
juli
2023
|
15:02
Europe/Amsterdam

Kim wint posterwedstrijd beroepsvereniging NVML

Student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek naar Europees congres op Malta

Kim Zuiver met certifaat posterprijs

Kim Zuiver (23) heeft haar diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) van Inholland op zak en won onlangs de posterwedstrijd van de NVML, de beroepsvereniging van (bio)medisch laboratoriummedewerkers. De prijs? Deelname aan de bijeenkomst van het Studentenforum van de European Association for Professions in Biomedical Science op Malta!

Kim was al jong geïnteresseerd in de gezondheidszorg. Maar ze had niet de ambitie om met patiënten te werken. “Ik wilde een rol achter de schermen, maar wel iets voor mensen betekenen”, vertelt ze.

In haar derde studiejaar liep ze stage bij het Streeklaboratorium in Haarlem. Ze kwam daar terecht door een tip van een medestudent. Kim: “Ik heb op twee plekken gesprekken gevoerd, maar bij het Streeklab voelde het meteen goed. Ik werd warm ontvangen door fijne collega’s en heb er veel geleerd tijdens een hele leuke stage. Toen ik ook mijn afstudeerstage hier kon doen, heb ik dus niet lang getwijfeld.”

Kim Zuiver met haar winnende posterpresentatie

Schimmeldetectie
De moleculaire afdeling van het Streeklaboratorium had een mooie opdracht voor haar liggen; het ontwikkelen van een nieuwe PCR-test voor de detectie van Pneumocystis Jirovecii Pneumonie (PJP), een bepaalde schimmel die een longontsteking kan veroorzaken bij patiënten met een verstoorde afweer. Kim: “Een heel interessante opdracht, waarmee ik echt ben uitgedaagd.”

Kim begon haar afstudeeropdracht met literatuuronderzoek. “Ik ben eerst gaan kijken welk onderzoek naar dit onderwerp al was gedaan en wat voor tests er op dit gebied zijn. Samen met mijn begeleider, moleculair microbioloog Ali Vahidnia, ben ik stap voor stap verder gegaan en uiteindelijk hebben we deze test ontwikkeld. De test vervangt nu bij het Streeklab de oude test die veel minder gevoelig was. De nieuwe test is veel beter in staat om de schimmel te detecteren.”

Kim Zuiver, net afgestudeerd aan opleiding BML

Het voelt echt als de kers op de taart na al mijn werk.

Kim Zuiver, net afgestudeerd aan opleiding BML

Driehonderd man publiek
Ze vatte haar afstudeeropdracht samen in een poster die ze bij Inholland presenteerde aan haar medestudenten. Kim: “Op een gegeven moment kreeg ik via school een mailtje over de posterwedstrijd van de beroepsvereniging NVML. Het leek me leuk om daaraan mee te doen. Ik was trots op mijn poster en ik heb er veel tijd aan besteed. Ik vond het dus mooi om mijn werk te presenteren aan professionals. De wedstrijd vond plaats in de Jaarbeurs en dat was natuurlijk best spannend. Er deden vier studenten mee en onze posters hingen in een grote zaal waar al het publiek, zo’n driehonderd man, langs liep.”

De posters werden door de bezoekers beoordeeld op inhoud, lay-out, leesbaarheid en uitleg. Aan het einde van de dag kreeg Kim te horen dat haar poster op al die punten het hoogste scoorde. Kim: “Ik kon het eigenlijk niet geloven. Het voelt echt als de kers op de taart na al mijn werk. En nu mag ik als beloning in november dus twee dagen naar het internationale congres in Malta. Echt heel gaaf!”

Posterpresentaties

Baan aangeboden
Tegen die tijd is Kim al aan het werk want ze heeft een baan aangeboden gekregen bij het Streeklab, het bedrijf waar ze stage liep. “Ik ben daar nu werkzaam als microbiologisch analist op de afdeling Bacteriologie. Daar ben ik heel blij mee! Het is leuk om in een bedrijf aan de slag te gaan waar je al veel collega’s kent. Het voelt gelijk vertrouwd.”

Kim kijkt na al deze successen terug op een fijne studietijd bij Inholland. “Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek is een brede opleiding. Als je de gezondheidszorg interessant vindt, is dit een studie waar je veel kanten mee op kunt. Zeker toen ik in het derde jaar stage ging lopen, wist ik: ‘Dit is wat ik wil gaan doen’. School is natuurlijk toch een andere setting dan de praktijk. Vanaf het moment dat ik mijn minor ging doen, viel voor mij alles op z’n plek. En kreeg ik nóg meer plezier in de opleiding.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.