Rotterdam,
15
november
2021
|
09:07
Europe/Amsterdam

Kracht van verbinding voelbaar tijdens Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021

Collega’s verzamelden zich donderdag 11 november 2021 bij Inholland Rotterdam voor de Dag van het Onderwijs & Onderzoek. Dit jaar konden zij meepraten over de ontwikkelrichtingen van Inholland. De dag had een hybride vorm: zowel fysiek als online konden deelnemers meedoen aan workshops.

Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021

Drie ontwikkelrichtingen in het strategieverhaal
Collegevoorzitter Bart Combee opende de dag door het strategieverhaal van de hogeschool pakkend uiteen te zetten. Hij presenteerde daarbij de drie ontwikkelrichtingen:

  • Samen leren, ontwikkelen en creëren wij.
  • We starten vanuit maatschappelijke vraagstukken.
  • We zijn herkenbaar en hebben profiel.

Na zijn pitch ging Bart Combee met studenten en domeindirecteur en vestigingsdirecteur Marije Deutekom in gesprek over deze ontwikkelrichtingen. Het publiek werd gevraagd welk gevoel het strategieverhaal bij ze opriep.

De verbinding tussen docent en student werd vervolgens letterlijk gelegd tijdens de Samen Vooruit-sessie live on stage. Collegelid Huug de Deugd legde vanuit het thema ‘persoonlijk leiderschap’ enkele stellingen voor aan student Ming Overbeek en lector Jürg Thölke (Authentic Leadership). Zo kropen zij in elkaars hoofd en zagen de thema’s zo vanuit een ander perspectief.

Dialoogsessies in groepjes
Daarna gingen de collega’s zowel fysiek als online uiteen in groepjes voor de workshops. In de eerste ronde konden deelnemers meedenken over de ontwikkelrichtingen: ‘we starten vanuit maatschappelijke vraagstukken’ en ‘samen leren, ontwikkelen en creëren wij’. De groepjes werd gevraagd om na de dialoogsessies feedback te geven op drie vragen over deze ontwikkelrichtingen.

Later op de dag reflecteerde Bart Combee op de output van de workshops. Begrippen als verbinding, ruimte voor innovatie, focus, een externe blik of internationale context kwamen terug. Maar ook woorden zoals impact, focus en cultuur werden genoemd door collega’s.

Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021

Best practices in workshops
Bij de tweede workshopronde deelden collega’s hun best practices en vertelden over thema's die bij de ontwikkelingsrichtingen passen. Zowel fysiek als online inspireerden docenten én studenten elkaar. Zoals communicatiestudenten die vertellen over ‘eigenaarschap’ en wat dit betekent voor het onderwijs dat zij volgen. Of de presentatie over de app FeedbackFruits, waarmee de opleidingen Sportkunde en Social Work al werken. Collega’s konden elkaar het hemd van het lijf vragen over dit interactiemiddel.

Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021

Keynote Petra Biemans
Jubilerend lector Petra Biemans (HRM & Persoonlijk Ondernemerschap) gaf aan het einde van de middag een prikkelende keynote. Het ging over haar praktijkgerichte onderzoek naar de verandering van werk, de inrichting van organisatie en werk en de rol die HRM-beleid en management hierbij kunnen spelen. 

Zes jaar onderzoek heeft ze gebundeld in ‘De kracht van verbinding’ over de ‘next generation professionals’. Tijdens haar speech vroeg zij het online én fysieke publiek naar mooie voorbeelden van Inholland-projecten waarbij waar interdisciplinair gewerkt wordt en waar leren, werken en innoveren met elkaar zijn verbonden. Er kwamen direct reacties van kijkers: zoals labonderwijs bij Creative Business en het Sluislab.

Petra eindigde met een krachtige boodschap om de handen ineen te slaan. Om docenten fit for the future te maken, om werkenden te professionaliseren en om het ecosysteem van kiezende jongeren, werkenden en onze organisatie met elkaar te verbinden. Dat doen we volgens Petra samen: vanuit onze passie voor het werk, studenten en organisatie.

Winnaars Wij Inholland awards
Last but not least was het tijd voor de uitreiking van de Wij Inholland awards voor de Docent en Onderzoeker van het jaar 2021-2022. Aan collegelid Huug de Deugd en domein- en locatiedirecteur Nahied Rezwani de eer om de awards uit te reiken.

Jelle Scheurleer mag zich Onderzoeker van het jaar noemen vanwege zijn onderzoeksproject Panoptes. Jelle is onderzoeker bij de onderzoekslijn Medische Technologie en docent bij de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken in Haarlem. Renske de Beijer, docent Social Work en Sportkunde bij domein Gezondheid, Sport en Welzijn in Haarlem, is de nieuwe Docent van het jaar. Zij viel volgens de jury op met haar ontwikkelkracht bij onderwijsinnovatie. Beide collega’s namen naast de award, een mooie bos bloemen en een geldprijs van 2500,- in ontvangst.

Terugkijken uitreiking Wij Inholland awards en Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021:

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Frans Zoon
15
November
2021
Ik heb geen link voor deelname ontvangen; is het nog mogelijk om specifieke workshops terug te zien??
Daan Stet
17
November
2021
Dag Frans, ik zal je verzoek doorzetten.