Delft/Wageningen,
18
oktober
2019
|
14:33
Europe/Amsterdam

LEM-alumnus genomineerd voor Rachel Carson Afstudeerprijs 2019

stock-photo-young-sprout-in-springtime-closeup-248975530.jpg

Met zijn afstudeerscriptie ‘De Bodemzorgen van Morgen’ is Sebastiaan de Jongh genomineerd voor de Rachel Carson Afstudeerprijs 2019 voor de beste scriptie op het gebied van milieu en duurzaamheid. Sebastiaan studeerde af aan de Inholland-opleiding Landscape and Environment Management en is inmiddels begonnen aan de master Environmental Sciences aan Wageningen University & Research.

Toen Sebastiaan begon aan zijn opleiding bij Inholland Delft was aanvankelijk zijn plan om te werken in natuurbeheer, maar zijn aandacht verschoof steeds meer naar het milieu. “. Ik ben erg geïnteresseerd in de uitdagingen die mijn (onze) generatie te wachten staan met betrekking tot de leefomgeving en wil de aanpak van deze tot mijn beroep maken.”

Zijn scriptie schreef Sebastiaan bij de Omgevingsdienst Midden-Holland op de afdeling Bodem en Archeologie. De titel De Bodemzorgen van Morgen is een knipoog naar het RIVM-rapport De Zorgen van morgen. In dit historische (medio 1970-1980) rapport werd Nederland gewaarschuwd voor toekomstige milieuproblemen (klimaatverandering stond ertussen, maar bijvoorbeeld ook zure regen).

Nieuw beleid voor 'zeer zorgwekkende stoffen'
De scriptie van Sebastiaan gaat over de mogelijke toekomstige bodemproblemen met betrekking tot ‘zeer zorgwekkende stoffen’. “Het gaat om een - relatief nieuwe - stoffenlijst waaromheen juridisch en wettelijk strenge regels gelden en gaan gelden. Het nationale beleid is nog niet volledig uitgekristalliseerd, maar duidelijk is dat veel organisaties hiermee iets zullen moeten. Ik een rapport geschreven, onder andere over hoe organisaties dit beleid kunnen gaan voeren in relatie tot de aankomende Omgevingswet.”

Inmiddels gestart in Wageningen kijkt Sebastiaan positief terug op zijn tijd bij Inholland. “Tijdens LEM heb ik veel kunnen werken aan actuele vraagstukken in samenwerking met bedrijven. Ik ben erg positief over de flexibiliteit, actualiteit en deskundigheid waarmee ik praktisch ben opgeleid gedurende de opleiding.”

Over de prijs
De Rachel Carson afstudeerprijs is een initiatief van de VVM, een netwerk van milieuprofessionals en een aantal milieu-studieverenigingen. Zij willen hiermee grotere bekendheid geven aan het afstudeerwerk van studenten op het gebied van milieu en duurzaamheid. Een vakjury besluit later deze maand over de winnaar. Tijdens een bijeenkomst op vrijdag 22 november presenteren de genomineerden  hun afstudeerscripties en wordt de winnaar bekendgemaakt.