Delft,
21
december
2023
|
18:47
Europe/Amsterdam

Honoursstudenten zetten zich in voor Ikwambe Foundation tijdens kerstfeest Inholland Delft

Honours_Cheque

Alina Krüger en Maximillian Schimmel, twee honoursstudenten, hebben zich dit jaar ingezet voor een bijzonder (kerst-)project. Tijdens het kerstfeest van Inholland Delft op donderdag 21 december haalden zij geld op voor het goede doel Ikwambe Foundation. 

Honoursprogramma: een reis naar zelfontdekking, teamwork en de community 
Het honoursprogramma TOI-AFL is een programma waarin excellente studenten de kans krijgen naast hun reguliere studie zich verder te ontwikkelen. Studenten worden voor dit programma geselecteerd op basis van behaalde studieresultaten en motivatie. Het honoursprogramma is onderverdeeld in drie semesters en ieder semester staat in het teken van een ander thema. Alina: “Het eerste semester staat in het teken van jezelf ontdekken, het tweede semester gaat over teamwork en in het derde semester gaat over je impact op de samenleving en iets terugdoen voor een community.” 

Max en Alina zitten in het laatste semester en zijn daardoor betrokken geraakt bij de Ikwambe Foundation. Alle honoursstudenten uit semester drie hebben lessen gevolgd in het kader van dit project. Ze hebben gesproken met professionals die ervaring hebben in het ophalen van donaties en geleerd hoe een foundation (stichting) wordt opgestart en functioneert.

Een smaakvolle samenwerking
Tijdens het kerstfeest van Inholland Delft op 21 december zamelden de honoursstudenten geld in door zelfgemaakte snacks uit te delen. Alina: “In samenwerking met onze cateraar Cirfood serveerden we hapjes.” Cirfood verzorgde de drankjes en het geld dat Inholland bespaart op catering, wordt gedoneerd aan de Ikwambe Foundation. Ikwambe ontving een cheque van 2.500 euro van Inholland. Daarnaast konden studenten en collega’s tijdens het kerstfeest via een QR-code ook geld doneren. Max: “We serveerden drie soorten snacks, waaronder een speciaal Tanzaniaans koekje genaamd Kokotende. Het koekje is gefrituurd en bedekt met suiker en kruiden zoals kardemom. Het smaakt heel erg exotisch!” 

Waterpompproject in Tanzania
De Ikwambe Foundation heeft als doel om een waterpomp te helpen bouwen in het dorp Ikwambe in Tanzania. Hier is momenteel geen schoon water beschikbaar. Na overleg met een expert is besloten om een zonnepomp te gebruiken voor waterwinning. De beoogde kosten voor dit project bedragen 27.500 euro. Het geld dat is ingezameld bij de kerstviering zal direct naar dit project gaan. 

Doneren kan nog via de website
Nog steeds kan er via de website gedoneerd worden. Alina: “Het streven dit jaar is om voldoende geld op te halen om de ANBI-status (Algemeen nut beogende instelling) te verkrijgen voor de foundation. Deze status is essentieel om belastingvrij donaties te kunnen ontvangen en maakt het mogelijk om grotere donaties van bedrijven te ontvangen.” 

De focus van het Ikwambe-project ligt niet alleen op het bouwen van waterputten, maar ook op infrastructuur, onderhoud en educatie in het dorp. Max: “Het gaat veel verder dan fysieke waterputten. Er wordt gekeken naar de sociale impact op de gemeenschap, zoals de mentale gezondheid van vrouwen die momenteel nog belast zijn met het halen van water. Door de komst van een waterput veranderd hun dagelijkse routine, wat soms kan leiden tot depressieve klachten.” Naast het bouwen van de putten zal er onderwijs worden geboden aan deze vrouwen. 

Levens veranderende donaties 
Alina: “Het Ikwambe project heeft wel echt impact op mij gemaakt, ik ben erachter gekomen dat iedere donatie telt!” Ook voor Max was het een bijzonder project: “Ik heb een meer technische achtergrond, waardoor de technische aspecten mij meer aanspreken zoals bouwen van waterputten en de aanzienlijke impact die ze kunnen hebben op het leven van de inwoners van Ikwambe.