Amsterdam,
03
april
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Mbo'ers kiezen bewust met 'Keuzedeel Voorbereiding hbo'

De laboratoriumopleidingen van Life Sciences & Chemistry in Amsterdam zijn in februari gestart met het aanbieden van een 'Keuzedeel Voorbereiding hbo’. Hogeschool Inholland geeft het keuzedeel, dat gericht is op specifieke hbo-vaardigheden in het lab, vorm in samenwerking met het Nova College en het ROC van Amsterdam. Gedurende een half jaar volgen 22 mbo-studenten colleges bij Hogeschool Inholland en het ROC van Amsterdam om een goed beeld te krijgen van de inhoud en eisen binnen het hbo. Dit helpt ze bij het maken van de juiste keuze.

Doorstroom verbeteren
Het keuzedeel is gezamenlijk vormgegeven om de doorstroom naar de laboratoriumopleidingen te verbeteren. Ewald Edink, docent Life Sciences & Chemistry zegt hierover: "We hebben een leuke enthousiaste groep bij elkaar, die deelneemt aan het keuzedeel." Hij denkt dat het keuzedeel heel nuttig is om aan te bieden. "Het niveau van het keuzedeel is vergelijkbaar met dat van de reguliere lessen die ik geef, alleen ligt het tempo iets lager. Zo krijgen mbo-studenten een goede indruk van wat hen te wachten staat op het hbo en kunnen ze een weloverwogen beslissing nemen." Isabelle van Nek, student aan het ROC van Amsterdam kan geen betere manier bedenken om zich voor te bereiden op het hbo dan het zelf alvast mee te maken. "De lessen zijn niet makkelijk. In hoog tempo gaat de docent de diepte in met de leerstof. Daarnaast leren we om te gaan met de druk in zowel hoor- als werkcolleges", aldus Isabelle.

Isabella van Nek, student ROC van Amsterdam
De lessen zijn niet makkelijk. In hoog tempo gaat de docent de diepte in met de leerstof. Toch kan ik me geen betere manier bedenken om me voor te bereiden op het hbo dan het zelf alvast mee te maken!
Isabella van Nek, student ROC van Amsterdam

Portfolio en reflectieverslag
Het keuzedeel bestaat voor een gedeelte uit lessen over studievaardigheden met daarnaast werk- en hoorcolleges. In de laatste periode werken ze ook in projectgroepen aan een onderzoeksvoorstel. Het doel is dat studenten helder in kaart kunnen brengen wat de verschillen zijn tussen een mbo- en een hbo-opleiding, kunnen reflecteren op eigen studievaardigheden en ambities en weten hoe een onderzoeksplan op hbo-niveau moet worden opgesteld.

Gedurende het traject werken ze aan een portfolio, inclusief reflectieverslag, dat wordt beoordeeld door hun begeleider. Freek Waagenaar, student aan het ROC van Amsterdam, is positief over zijn ervaring tot nu toe. "Dit keuzedeel is een goede manier om te zien of je het niveau aankunt." Volgens Dave ter Horst is het een aanrader om het keuzedeel te volgen. "Het is pittig en juist daarom zeker de moeite waard!"

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.