Rotterdam,
08
december
2022
|
08:09
Europe/Amsterdam

Meer durven, daar gaat het om

Vrouwen, het is nu tijd om voor onszelf te gaan zorgen. Meer durven, daar gaat het om. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Daarmee bedoel ik niet dat alle vrouwen full time moeten gaan werken, maar zorg wel voor gelijkwaardigheid.

GS_DIRECTIE 097

Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, werkte ik bij het Innovatieplatform. Dat was géén 9-tot-5-baan, en mijn man werkte onregelmatig in de zorg. Daarom hadden we oppas aan huis voor vijf dagen in de week. Op de dag dat ik een internationale conferentie in Eindhoven ging openen, kon de oppas er niet op tijd zijn en bracht ik zelf mijn kinderen naar school. Ik had een mooi pak aan gedaan, ik reed naar Eindhoven en toen ik daar de auto uitstapte zag ik het: ik had mijn huissandalen nog aan!

Wat een gekke vrouw
In de drukte van de ochtend was ik vergeten mijn mooie schoenen aan te trekken. Aangezien ik de vergadering opende, was er geen tijd om naar de winkel te gaan om schoenen te halen. Goed, dacht ik bij mezelf, dan denken ze maar wat een gekke vrouw met zo’n prachtige pak en die schoenen eronder.

Ik begon achter de katheder en voordat ik de officiële opening deed, stapte ik erachter vandaan, keek naar mijn voeten en zei: ‘Dames en heren, dit is het lot van een werkende moeder. Door alle haast ben ik vergeten mijn mooie schoenen aan te doen.’ Ik heb nog nooit zo veel applaus gekregen. In de pauze complimenteerden mensen me met mijn moed om het bespreekbaar te maken.

Durf te benoemen wat minder gaat
Op dat moment realiseerde ik me dat er veel kracht zit in bespreekbaar maken wat als minder geslaagd wordt gezien. Door te durven benoemen wat minder gaat qua werk en/of privé kun je het beter loslaten en dat geeft lucht. Zeker als vrouw, want vaak willen we het perfect doen. We hebben nog vaak bevestiging nodig dat we het kunnen. Dat belemmert ons om onze rol te pakken in bedrijfsleven. Zonder quota voor vrouwen in bepaalde functies moeten we onze rol pakken en gaan doen wat we willen doen.

Zorg voor gelijkwaardigheid
Met andere woorden, het is belangrijk om voor onszelf te zorgen. Meer durven, daar gaat het om. Doe wat jij als persoon wilt doen, neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Dat doen veel van ons vrouwen niet goed genoeg. Daarmee bedoel ik niet dat alle vrouwen fulltime moeten gaan werken, maar zorg wel voor gelijkwaardigheid. Dat kan óók als vrouwen ervoor kiezen om voor de kinderen te zorgen. Gelijkwaardigheid gaat niet per se over een baan hebben of over geld verdienen, maar wel over voor jezelf gaan staan.

Wie wil jij zijn?
Dat vraagt lef. Daarom vraag ik jou: wie wil jij zijn als vrouw? Wat wil je zijn? Misschien zijn wij vrouwen zo gemaakt dat onze zorgfunctie flink ontwikkeld is, dat die ons is aangepraat in alle generaties voor ons. Ik wil niet analyseren waarom we zijn we zoals we zijn. Ik wil kijken naar de toekomst; welke rol kunnen wij vrouwen pakken om de wereld beter te maken?

Start nu met delen
Dat dit onderwerp leeft, blijkt uit alle reacties op mijn blog De kracht van vrouwen. Dankjewel  voor jullie mooie reacties. Laten we elkaar opnieuw inspireren door te delen wat we doen om goed voor onszelf te zorgen. Dat kan klein zijn of groot, de stap zetten is al durven.

Orange the World

Wereldwijd mogen vrouwen hun positie verstevigen. Om daar aandacht aan te geven, steunt onze hogeschool in Rotterdam de campagne Orange the World. Die is gericht op het stoppen van geweld (fysiek, seksueel en/of psychisch) tegen vrouwen en meisjes. Deze campagnes blijven nodig, ondanks dat er al veel is verbeterd voor vrouwen. Tot 10 december kleurt de hogeschool daarom oranje.

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Rijna Witte
12
December
2022
Wat een inspirerend en bemoedigend bericht, Nahied.
Natuurlijk is de buitenkant belangrijk, maar echte power komt van binnenuit. Dat laat je zien door ‘verkeerde schoenen’ te gebruiken wanneer je in de spotlights staat. Dat getuigt van lef! Geweldig voorbeeld, dankjewel!
Nita Graafland
12
December
2022
Wat een ontzettend mooi voorbeeld Nahied van de kracht van het benoemen! Dank je wel voor het delen. Ik wil de vrouw zijn die voor zichzelf staat en keuzes durft te maken die niet altijd in de lijn der verwachtingen past. Je verhaal sterkt me, dank je wel.
Vilma Winter-Joe
09
December
2022
Wat een krachtige metafoor.
De schoen is een belangrijke metafoor bij de outfit van de vrouw. En dat dit juist als metafoor wordt gebruikt op een podium, getuigt de waardige kracht dat u heeft van loslaten en doen wat er gedaan moet worden. Chapeau!!
U heeft me met dit bericht nog meer gemotiveerd. "Durf te benoemen wat minder gaat"!