Rotterdam,
19
oktober
2022
|
12:11
Europe/Amsterdam

De kracht van vrouwen

Ik ben opgevoed door twee sterke vrouwen: mijn moeder en mijn oma. Van jongs af aan hebben zij mij bewust gemaakt van de kracht van vrouwen. Zij hebben qua ontwikkeling al sprongen gemaakt, maar waarom zie ik wereldwijd dat er nog steeds vrouwen zijn die ondergeschikt zijn aan mannen? Is het cultuur? Religie? Ik heb geen antwoorden. Alleen maar vragen. 

GS_DIRECTIE 094

Mijn oma was directeur van een basisschool. Dat was in Iran, zo’n 55 jaar geleden. Naast haar werk moest ze haar zieke man verzorgen, bracht ze vijf kinderen groot en zorgde ze ervoor dat die allemaal konden studeren en zichzelf konden bedruipen. Zij leerde mij hoe sterk en belangrijk vrouwen zijn. ‘Wij zijn de pilaren van de maatschappij,’ zei ze. ‘Zonder ons is er geen voortplanting. Wij zijn het fundament van het gezin, van de toekomst.’ Ik geloof daar heel erg in.

Alleen de vorm is anders 
Hoe kan het dan dat wij wereldwijd nog regelmatig een ondergeschikte positie innemen? Of het nu gaat om Iran waar jonge vrouwen worden gedood omdat ze hun hoofddoek niet correct dragen, om Afghanistan waar vrouwen niet naar school mogen of om Saoedi-Arabië waar vrouwen tot voor kort geen rijbewijs mochten halen. Denk ook aan Westerse landen als Nederland waar nog altijd blijf-van-mijn-lijfhuizen nodig zijn en waar vrouwen op sommige plekken op de arbeidsmarkt achtergesteld zijn. Overal ter wereld worden vrouwen onderdrukt en zijn ze tweederangsburgers. Alleen de vorm is anders.

Van leeuw naar schaap
Ik begrijp het niet. Hoe komt het dat wij als leeuwen worden geboren en als schapen worden opgevoed? Waarom verdienen vrouwen in gelijke functies nog steeds minder dan mannen? Waarom zijn er quota nodig om het aantal vrouwen in topposities te verhogen? Hoezo vindt vrouwenonderdrukking in sommige landen plaats uit naam van de religie? Waar staat dat dan? Is het de cultuur? Zien mannen de kracht van vrouwen niet? Of zijn wij zelf niet in staat om die kracht te laten zien? Waarom lukt het ons maar niet altijd om een gelijkwaardige plek te verwerven?

We moeten zelf stappen zetten
Als we gelijke kansen willen, zullen we zelf ook stappen moeten zetten. Ik ben trots op de Iranese vrouwen die al weken protesteren. Als de maat vol is, komen vrouwen uiteindelijk in verzet: ze gaan scheiden, demonstreren, lopen weg naar een blijf-van-mijn-lijfhuis of zoeken een baan. Ik heb vertrouwen in hun veerkracht. Tegelijkertijd moeten ze voor zichzelf blijven opkomen, elkaar steunen en beseffen dat zij alles kunnen wat mannen ook kunnen. De strijd voor gelijke rechten mag nooit verslappen. Ik hoop dat vrouwen én mannen zich écht gaan realiseren dat iedereen met respect behandeld moet worden. Uiteindelijk maken wij met z’n allen de maatschappij!

Ik ben benieuwd: wat kun jij doen of wat kunnen wij doen om hier uit te komen? Laat je reactie achter!

Reacties 1 - 10 (10)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nita Graafland
12
December
2022
Heel mooi verhaal Nahied. Je vraagt wat wij kunnen doen. Het antwoord ligt al verborgen in je verhaal. Wat jouw moeder en oma gedaan hebben: de geboren leeuw, de leeuw laten! En hen de tools en mogelijkheden geven om zich de leeuw te laten voelen en verder te ontwikkelen in plaats van het te transformeren in een schaap. Niet alleen onze dochters, maar ook onze zonen opvoeden met het besef van gelijkwaardigheid.
Nynke Moens
27
October
2022
Als vrouwen moeten we vooral solidair zijn met elkaar en voor elkaar opkomen, elkaar niet afvallen en niet compromitteren aan een vrouwonvriendelijke (werk) cultuur. Tegelijkertijd is een juiste balans noodzakelijk tussen Yin en Yang. We moeten samen met mannen strijden voor een harmonieuze samenleving waarin ook plek is voor het mannelijke element.
Lisette Bakker
24
October
2022
Krachtig, en vanuit het hart gedreven @nahied
Op je vraag wat kun jij doen of wat kunnen wij doen om hier uit te komen?
"Bewust leven en zijn vanuit een intrinsiek vertrouwen op liefde en compassie door persoonlijk leiderschap, zal de wereld en onszelf, ieder mens, beter en mooier maken."
André Frijters
23
October
2022
Nahied, Goed verhaal.
Shermila Dhamsahai
21
October
2022
Prachtiggg!!!
Heel goed verwoord.
Inderdaad als vrouw moeten we inderdaad heel veel incasseren. De huidige ontwikkelingen moeten de vrouwen echt aansterken en het niet onderdanig zijn aan mannen en anderen.
Grace Torres Tobar
21
October
2022
Bedankt ik ga jouw verhaal en dit campagne met mijn studenten bespreken. Ik ben van mening dat vrouwen en mannen moeten zijn krachten vinden en dan kunnen heel veel doen voor hun omgeving en de maatschappij.
Hoesein
20
October
2022
Persoonlijk denk ik dat het bij ons zelf als individueel begint. Ik geloof in de veerkracht van de mens. Ook ben Ik ervan overtuigd dat er altijd ruimte is voor verandering en verbetering. Als wij de jeugd opvoeden met de norm dat man en vrouw gelijkwaardig zijn en dit toepassen in de praktijk en samenleving. Dan zal dit een positieve bijdragen hebben aan de ontwikkeling de autonomie van de mens.

Jane Klaarwater-Van Zwet
20
October
2022
Wat een mooie krachtige boodschap Nahied! Ik heb zelf ook het nodige gezien en meegemaakt. Na jaren hard werken en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling ben ik in een bevoorrechte positie terecht gekomen. Je oproep triggert mij om te gaan delen en bij te dragen. Zijn er specifieke activiteiten die worden georganiseerd vanuit locatie Rotterdam voor the Orange The World-campagne? Hartelijke groet, Jane
Nahied
21
October
2022
Inholland Rotterdam en Dordrecht neemt deel aan de campagne “Orange the world”. Deze campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie.

Gedurende deze 16 dagen kleurt het gebouw van Inholland Rotterdam oranje. Ook zullen in het pand “medestanderposters” worden gehangen om de actie bij te zetten en bewustwording te creëren. Daarnaast besteden we op de socials hier aandacht aan. Tenslotte zal de vertrouwenspersoon extra aandacht krijgen bij de #jebeginthier campagne

Jij speelt een belangrijke rol, want jij kunt ook een steentje bijdragen! Ik roep je op om ook hiervoor in actie te komen. Zo kun jij met jouw opleiding hier aandacht aan schenken door bv. acties te organiseren met collega-docenten en natuurlijk studenten. Kijk hiervoor eens naar hun website https://orangetheworld.nl/toolkits/onderwijsinstellingen/ en https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/actie/onderwijs/ waar je lesmaterialen over dit onderwerp kunt krijgen.
Jacqueline Dekker
19
October
2022
Beste mevr. Rezwani,

Uw verhaal is helder en het is volslagen waar. Maar er zijn twee zaken die daarom moeten veranderen. Mannen dienen zich bewust te worden van de kracht van vrouwen en vrouwen dienen andere vrouwen te steunen en te supporten. Helaas is er een onderliggende tegenkracht die jalouzie heet. Zowel mannen als vrouwen zijn jaloers op sterke vrouwen en proberen deze daarom te kleineren. Zelf zal ik als vrouw altijd andere vrouwen steunen en hen prijzen voor hun kwaliteiten. Ik ben een verbinder en wil graag van andere vrouwen leren en zal zelf ook altijd mijn kennis delen. Mede daarom heb ik samen met twee anderen de stichting gezond samenwerken opgericht in 1995. Groeten van Jacqueline Dekker.
Rijna
19
October
2022
Wat fijn dat deze stimulerende boodschap ook vanuit het onderwijs klinkt!!!
Jacqueline Dekker
19
October
2022
Ja, Rijna, het is een belangrijke en mooie boodschap.