29
januari
2024
|
10:38
Europe/Amsterdam

‘Mensen zijn mijn grootste passie. Zij vervullen mij als persoon'

Start Up Campus Haarlem in gesprek met Derrick Muluya

Derrick Muluya

Derrick Muluya (33) studeert Aeronautical Engineering in Delft en is vanuit Oeganda naar Nederland verhuisd. Hij is zwemcoach en is zijn eigen bedrijf begonnen als personal coach.

For the English version, click here

Niet stoppen totdat de oplossing is gevonden
“Ik zie mezelf als iemand die goed is in het oplossen van problemen. Ik kan niet stoppen tot ik de oplossing heb gevonden. Als student werk ik met analytische problemen en technische oplossingen en gebruik ik mijn hersenen. Dat noem ik mijn 'hersenzijde'. Mijn hoofd begrijpt het en doet het gewoon. Maar dat is niet mijn grootste passie.

Mensen zijn mijn grootste passie. Zij vervullen mij als persoon. Ik vind het gewoon heerlijk om mensen te helpen. Naar ze te luisteren en bedenken hoe ik ze kan helpen een beter mens te worden. 

Bij het vinden van een oplossing gaat het er ook om dat je mensen om je heen hebt, zodat je allemaal bij elkaar kunt komen en samen de oplossing kunt vinden. Ik faciliteer dat proces graag. Mijn rol is altijd om mensen aan boord te krijgen en ze te blijven motiveren om door te gaan. Leren is een proces en dat vergt nu eenmaal doorzettingsvermogen. Aan het begin van het proces is iedereen enthousiast, maar halverwege zijn sommigen hun motivatie kwijtgeraakt. Ik ben er dan om ze te helpen de andere helft af te maken.”

Op de harde manier geleerd
“Ik ben geboren en getogen in Oeganda. Ik heb daar mijn Nederlandse vrouw ontmoet en ben zes jaar geleden naar Nederland verhuisd. Ik kom uit een uitdagend land waar het ontwikkelen van een bedrijf niet zo gemakkelijk is. Als je ergens wilt komen, moet je echt je best blijven doen. Er is niemand die genoeg kennis heeft en bereid is om je te helpen of te begeleiden. Ik ben daar meer dan vijf start-ups begonnen. Ze zijn allemaal mislukt. Het was een ingewikkeld en pijnlijk proces. Ik heb het op de harde manier geleerd. Ik weet dat het leerproces onvermijdelijk en noodzakelijk is, maar de pijn niet. Als je iemand zou hebben die je hand vasthoudt en richting geeft, zou het zoveel makkelijker en misschien minder pijnlijk zijn. Toen realiseerde ik: dat is mijn rol!”

Foto Derrick1

Zwemclub in Oeganda
“Toen ik 22 was, nodigde een vriend me uit om te gaan zwemmen. Ik wist niet eens wat het was. Ik ging erheen en sprong in het water. Toen realiseerde ik me, ook al was ik heel bang, dat ik het geweldig vond. Mijn vrienden en ik waren allemaal ouder dan 20 jaar. Niemand kon zwemmen. En doorgaan met deze hobby was ook erg duur. Daarom besloten we om zelf een zwemclub op te richten. Kun je je dat voorstellen? Drie jongens zonder enige zwemervaring of geld begonnen een zwemclub. We verdeelden de taken en besloten dat ik de coach zou worden. En zo leerde ik zwemmen door het te doen en door het anderen te leren. Ik werd verliefd op deze sport. Dat was het begin van mijn passie voor coachen en zwemmen.

In Nederland ben ik meteen begonnen met zwemmen en tegenwoordig ben ik zwemcoach bij GoSwim  in Houten. Ze hebben me gevraagd om in de nabije toekomst hoofdtrainer van de club te worden. Een heel grote eer. Daar ben ik trots op.”

Gave om mensen te helpen en problemen op te lossen
“Elk jaar stellen mensen doelen met een bijkomende to-do-list. Het probleem is dat ze die doelen niet halen. Ik vroeg me af 'waarom' dat zo was en toen ontdekte ik dat het allemaal mentaal is.

Met mijn start-up coach ik mensen zodat zij hun doelen echt halen. Ik benader het vanuit een holistisch standpunt. Het gaat vooral niet om het 'hoe' maar vooral om het 'zijn'. Als je niet werkt aan de dingen buiten het bereiken van je doel, ga je het eigenlijke doel nooit bereiken. Ik werk met een sportmentaliteit in mijn coachingsessies. Dus: rust je genoeg, eet je goed, slaap je genoeg, kom je op tijd? Misschien moeten we eerst andere problemen oplossen voordat we aan je eigenlijke doel kunnen werken. Het maakt echt een verschil. Je ‘wezen’ is vooral mindset en ik ben er om je in dit proces te begeleiden. Ik heb de gave om mensen te helpen en problemen op te lossen. Ik voel dat ik het moet delen. Ik kan mezelf niet tegenhouden.”

Mijn ontbrekende puzzelstukjes gevonden
“Ik was nog steeds op zoek naar een aantal puzzelstukjes in mijn proces om mijn eigen bedrijf op te starten. Een medestudent raadde me aan om mee te doen aan het Startprogramma van Start Up Campus Haarlem in september 2023. En nu kan ik met zekerheid zeggen: ik heb mijn ontbrekende puzzelstukjes gevonden. Ik weet nu wat ik moet doen, wie ik moet bellen en wat ik in mijn ondernemingsplan moet zetten om het te laten slagen.”

“Als je met een potentieel bedrijfsidee rondloopt, zou ik zeggen: start gewoon! En als je een Inholland-student bent? Dan zou de volgende stap zijn: doe mee met SUCH, dat versnelt je ideeën. En daarna zou mijn derde advies zijn: ontwerp je idee zo dat het in beweging kan komen zonder dat jij er deel van uitmaakt. Als je dat derde niveau in je hoofd kunt bereiken, dan zie je elk stukje van de puzzel. En dan? Lanceer het!”

Over SUCH

Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma van vijf maanden met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start of Groeiprogramma begint? Check onze Instagram of website.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.