Delft,
24
maart
2022
|
12:30
Europe/Amsterdam

Met de EE-minor leren technische studenten ondernemen

PHOTO-2022-01-31-14-36-08

Tijdens de Engineering Entrepreneurship (EE-minor) krijgen technische studenten de kans om ervaring op te doen met ondernemerschap. Het gaat vooral om de ontwikkeling en haalbaarheid van businesscases. De studenten ontwikkelen die en proberen stakeholders te overtuigen van hun plannen. Eén groep studenten richtte zich op een duurzame oplossing voor vliegtuigen op de grond. Het bleek een startbaan voor een eigen start-up. 

Tijdens blok 1 en 2 krijgen vierdejaarsstudenten van de opleidingen Luchtvaarttechnologie en Aeronautical Engineering de kans om al hun opgedane technische kennis toe te passen tijdens de EE. Gedurende een periode van twintig weken worden de studenten uitgedaagd een eigen bedrijf op te zetten vanuit een technologisch idee. Uiteindelijk toetsen experts in het bedrijfsleven hun businesscases. 

Technische haalbaarheid 
Elk team krijgt de vrijheid om verschillende problemen en uitdagingen in de markt te kiezen. Door middel van een dienst, product of advies proberen zij een oplossing te bieden voor een organisatie. Dit jaar was het thema Sustainability. Hiervoor moet technologie het uitgangspunt zijn om de haalbaarheid te bewijzen aan de hand van een prototype of concept. Student Mia Jovetić: “We krijgen tijdens dit project echt de kans om ervaring op te doen hoe het is om te ondernemen. De afgelopen jaren hebben we veel lessen gehad over de technische kant. Nu krijgen we veel informatie over ondernemerschap.” 

Duurzame oplossing voor grondoperaties
Met het project Sustainable Aircraft Ground Operations kregen groepsleden Mia, Melvin, Greta, Alvaro, Sven, Arnold, Heinrich en Rafael de mogelijkheid om duurzame oplossingen te bedenken voor grondoperaties voor vliegtuigen. Mia vervolgt: “We hebben verschillende oplossingen bedacht en contact gezocht met luchthavens. Hieruit ontstond ons idee voor een duurzaam, elektrisch taxivoertuig. Op dit moment taxiën vliegtuigen zelf van A naar B wat minder duurzaam is en voor veel uitstoot zorgt.” Melvin van der Linde: “Een van de ideeën was om deze grondoperaties duurzamer te maken. Met dit concept zou je kinetische energie van het vliegtuig tijdens het landen omzetten naar elektrische energie.”

Inschrijven bij KvK 
De groep van Mia en Melvin won de EE dit jaar. Omdat er vanuit veel luchtvaartbedrijven vraag is naar duurzame oplossingen voor grondoperaties, gaat de groep door met dit project en willen ze zich inschrijven bij de KvK. Rafael Schaeffers Félix: “We kregen vaak de vraag of we nog door willen gaan; er is veel interesse naar dit idee. Dus we willen dit naast onze studie voortzetten om luchthavens te verduurzamen.” De studenten van de groep vonden het heel erg leuk om in contact te komen met het zakelijke aspect van de techniek. Alvaro Lopez: “We hebben dit nog niet eerder gehad en je krijgt een goed beeld van wat de industrie daadwerkelijk zoekt. Ik denk dat we dichterbij wereldwijde problemen zijn gekomen en hebben de kans gekregen om dit op te lossen.”  

Op dit moment is de groep studenten een eigen onderneming gestart. Lees meer over deze start-up.