Rotterdam,
01
april
2021
|
10:01
Europe/Amsterdam

Met een glimlach ziet Rotterdamse zakenvrouw Richel Monpellier de toekomst tegemoet

RichelPB

Na het afronden van haar mbo-opleiding was Richel vastberaden om verder te studeren. Ze koos voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan Inholland Rotterdam en ontdekte al snel dat de vakken waarin het recht centraal stond haar interesse wekten. Studeren aan het hbo met een dochtertje van zes maanden oud was niet gemakkelijk, maar Richel zette door en slaagde met vlag en wimpel. Nu, vijf jaar later, is ze succesvol onderneemster en genomineerd als Rotterdamse Zakenvrouw 2020/2021. Met haar bedrijf The Happy Flow timmert ze succesvol aan de weg.

Wil jij dat Richel zakenvrouw van het jaar wordt? Je kunt hier je stem uitbrengen tot vrijdag 2 april. Op woensdag 7 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

“Ik ben altijd al een ondernemend type geweest en ik wist altijd al wel dat ik wilde gaan ondernemen, maar ik wist niet waarin. Om een goede basis te leggen, heb ik mijn hbo-opleiding in 2015 succesvol afgerond. Daarna vond ik het belangrijk om eerst werkervaring op te doen, stappen te maken in mijn salaris en bovenal rust en structuur in mijn leven te brengen. Als jonge moeder wil je toch een bepaalde zekerheid.”

Ondernemingsdrang
Na vier jaar gewerkt te hebben, was het tijd voor de volgende uitdaging. “Tijdens het werken voor een grote organisatie merkte ik de drive om voor mijzelf te beginnen pas echt. Ik ben heel vindingrijk, maar ik kon niet altijd alles geven.” Richel ging op zoek naar een werkplek om aan haar toekomstplannen te werken. “Mijn eerste werkplek was in een koffietentje. Je komt er dan al snel achter dat je je spullen niet kunt achterlaten als je naar het toilet moet, dat de wifi hapert en dat het er snel rumoerig wordt. Ik zocht naar een andere werkplek en kwam terecht bij een co-working space. Maar ook dat bleek niet de oplossing. Ik miste de warme en positieve sfeer. Dat was het moment waarop het idee ontstond om zelf een co-working space te beginnen.”

De kracht van The Happy Flow
Bij The Happy Flow kunnen ondernemers, bedrijven en organisaties, die op zoek zijn naar een tijdelijke werkomgeving voor hun medewerkers, terecht. “De inrichting van The Happy Flow is heel erg gericht op het stimuleren van positieve emoties. De sfeer wordt bepaald door de combinatie van geur, achtergrondmuziek, verse planten en comfortabele- en ergonomische werkplekken.” Richel lacht en werpt een blik op de skyline van Rotterdam. “Het water, de Erasmusbrug en het verkeer. Het is een heel open en dynamisch uitzicht waardoor je ook nog eens wordt geïnspireerd.”

Werkgeluk
Richel wil iedere dag bijdragen aan het gevoel van werkgeluk. “Natuurlijk heeft werkgeluk alles te maken met hoe jij je van binnen voelt. Ik kan dat niet bij jou instralen, maar ik kan wel door mijn faciliteiten, mijn persoonlijke benadering en de inrichting, bijdragen aan jouw happy workday. Wanneer je in een inspirerende omgeving samenwerkt, draagt dit bij aan je productiviteit, resultaten en werkgeluk. Je zit lekker in je vel en deze positieve energie werkt door in alles wat je de rest van de dag doet. The Happy Flow biedt daarom de omgeving, ruimtes, faciliteiten en services om soepel door de dag heen te komen. Ik ben ervan overtuigd dat een positieve werkdag, waarop jij van alle gemakken voorzien bent, van invloed is op hoe jij je voelt na je werkdag.”

Richel Monpellier, oprichter van The Happy Flow
Tuurlijk kun je een keer falen en gaan er dingen mis, maar daar leer ik van en ik pak door.
Richel Monpellier, oprichter van The Happy Flow

Ondernemen in tijden van een pandemie
De coronacrisis is ook van grote invloed op de onderneming van Richel. “Ik heb een bedrijf waarbij ik mensen bij elkaar breng om samen te werken. Het ondernemen was al uitdagend, maar dit maakt het wel extreem uitdagend.” Ondanks de crisis is Richel nog even ambitieus en is ze zich aan het klaarstomen voor de toekomst. “Ik kijk naar alles wat wel kan. Dat klinkt heel cliché, maar dat is wel wat ik doe. Ik mag bijvoorbeeld wel de deuren openhouden en mensen kunnen veilig en verantwoord bij The Happy Flow werken, vergaderen of studeren. De ruimtes en de werkplekken voldoen aan de door het RIVM opgestelde maatregelen. Tijdens de lockdown heb ik een support your locals-actie en ook kortingen op dagtickets. Dit is voor iedereen die veilig buiten de deur wil werken, studeren of meeten. Bij aankoop van een dagticket ontvang je met de support your locals-actie een lunch van een lokale horecaonderneming.” Richel probeert altijd met een positieve blik naar negatieve situaties te kijken. “Een negatieve situatie verandert niet, maar de manier waarop je ermee omgaat bepaal jezelf. Tuurlijk kun je een keer falen en gaan er dingen mis, maar daar leer ik van en ik pak door.”

Kennis die goed van pas komt
De kennis die Richel heeft opgedaan tijdens de rechtenvakken van haar hbo-opleiding komt nog altijd van pas. “In dit bedrijf pas ik heel veel waardevolle kennis uit mijn studie toe. Zo heb ik tijdens de coronacrisis in mijn bedrijf te maken met overheids- en bestuursrechtelijke kwesties. Het is bizar hoeveel ik nu aan mijn opleiding heb. Arbeidsrecht, bestuursrecht, IE-recht, contractenrecht, ondernemingsrecht, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je hebt er met een eigen onderneming allemaal mee te maken.”

Rotterdamse Zakenvrouw
Richels ambitieuze karakter werpt zijn vruchten af. Ze staat namelijk in de finale van de Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar-verkiezing. “Het is een erkenning en een enorme eer. Ik vertegenwoordig een diverse groep Rotterdamse vrouwelijke ondernemers. Als ik word verkozen tot Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar kan ik nog meer mensen, met name jonge vrouwen, inspireren en motiveren om voor hun doelen te gaan. Ik wil heel graag meiden en vrouwen inspireren om te doen waar ze heel blij en gelukkig van worden, en hen helpen bij het starten van een onderneming. Dat pad heb ik immers al bewandeld.”