Amsterdam,
11
juni
2019
|
09:08
Europe/Amsterdam

‘Mijn enthousiasme en wilskracht brengen me altijd erg ver’

Voor communicatiestudent Erik Mus is niets onmogelijk

Met snot voor de ogen, bevroren vingers en verzuurde bovenbenen zet communicatie-student Erik Mus nog één keer aan. Hij zal en moet zijn doel behalen. Een maar liefst 543 kilometer lange fietstocht door Noorwegen binnen 24 uur. Erik: “Als je mij twee jaar geleden had gevraagd of ik zoveel kilometer in een dag zou fietsen had ik zeker nee gezegd.”

Leestijd: +- 4 minuten

De fietstocht door Noorwegen heet de Styrkeprøven. De Europese wielerklassieker gaat van Trondheim naar Oslo zonder te stoppen. Erik: “Vijf kilometer voor de finish kwam nog een behoorlijke klim waar ik nog niet op had gerekend. Ik heb als een gek gesprint. Toen ik ’s avonds in bed lag maakte mijn vriendin zich echt zorgen, want ik was tot het gaatje gegaan. Ik was wel echt trots dat ik het bereikt had!” Het kenmerkt Erik. Steeds maar weer zijn grenzen verleggen. Niets is onmogelijk.

Sportieve grenzen verleggen
Als oud-toproeier weet hij als geen ander hoe het is om door te bijten. “Roeien is prachtig. Het is een hele mooie teamsport. Het kost veel tijd, maar het brengt je ook heel veel. Het heeft mij bijvoorbeeld meer discipline en structuur gebracht. Die topsportmentaliteit moet in je zitten, maar wordt ook bijgebracht. Dat is waardevol” zegt Erik. Een nieuwe sportieve uitdaging zit al in Eriks gedachten. “Ik zit toevallig na te denken over de Ironman triathlon. Qua tijdsduur is dat minder dan de Styrkeprøven, maar qua inspanning juist wat meer. Ik wil het graag een keer gedaan hebben.”

Een studie combineren met fulltimebaan
Erik werkt als creative producer en projectmanager bij Tosti Creative. Een creatief bureau dat concepten ontwikkelt voor merken, zoals Fit For Free, Hema en Free a Girl. Als creative producer is hij de schakel tussen meerdere partijen. Erik: “Elke werkdag is totaal anders. Afgelopen week heb ik het broodje kaas als immaterieel erfgoed ingebracht. Ik had een half jaar geleden nooit verwacht dat ik dit zou doen.” Naast zijn fulltimebaan studeert hij Communicatie bij Inholland. “Het is soms lastig om werk en studie te combineren. Mijn agenda en to-do-lijst zijn dan ook erg belangrijk. Sinds ik deze gebruik gaat alles veel beter. Wat voor mij verder goed werkt is om beter voor mezelf te zorgen en te doen waar ik echt gelukkig van word. Als je duidelijke doelen voor jezelf stelt, dan helpt dat heel erg. Door een stip aan de horizon te plaatsen kan echt heel veel”, zegt Erik.

Toch is er ook een keerzijde aan het combineren van een studie met een drukke baan. Erik: “Het is soms moeilijk om aan je studiegenoten te laten zien dat je er wel vol overgave inzit. Vooral in groepswerk is dit lastig. Je hebt zelf het idee dat je er alles voor doet en goed werk levert, maar omdat anderen je minder zien wordt er weleens scheef naar gekeken."

Erik is vaak ook projectleider bij studieprojecten. In die functie werkt hij erg taakgericht. “Ik kijk vaak naar het beoordelingsformulier om te bekijken wat er allemaal in moet staan om een bepaald cijfer te halen. Zolang dat er niet instaat is het niet af. Als je dat van tevoren weet is het pas goed als je er als groep aan voldoet. Daar kan ik hard in zijn” zegt Erik.

Ook over samenwerking is Erik helder. Hij maakt de vergelijking met de roeisport. “Je bent in het roeien zo sterk als je zwakste schakel. Als individu kun je nog zo je best doen, maar als je niet samenwerkt ga je alsnog niet hard. Kijk daarom hoe je elkaar kunt helpen om als team verder te komen. Je hebt er niets aan om alleen aan jezelf te denken.

Van topsport naar creatie
Als ex-topsporter heeft Erik op een gegeven moment de omslag gemaakt naar creatie en communicatie. Als professioneel roeicoach hield hij tijd over en merkte dat er in de roeiwereld een behoefte was aan een platform met nieuws over roeien. Er was één website en ik had het vermoeden dat er ruimte was voor een tweede. Het bedrijf waar ik toen voor werkte ondersteunde die gedachte. Vanuit daar ben ik een website met nieuws en een blog over roeien gestart. Dat werd best wel snel de grootste in Nederland. Daar is nog een kledinglijn bijgekomen. Ik heb de website gemaakt, ik deed de socials, daar kwam fotografie bij. Ik vond dat erg leuk! Daar is de liefde voor communicatie ontstaan. Het was voor mij een ideaal moment om die opleiding te doen. Die website was de opstap naar meer.” 

In zijn periode als topsporter ontstond de liefde voor communicatie. Erik was professioneel roeicoach en zag dat er behoefte was aan een nieuw platform met nieuws over roeien. Zijn toenmalige werkgever gaf Erik de kans een website op te starten en een blog over roeien. Later maakte hij nog een website voor een kledinglijn, inclusief social media en fotografie. “Eigenlijk vanuit toeval ontstaan, was dit een opstapje naar meer. Een ideaal moment om aan de opleiding Communicatie te beginnen.”

 

“Mijn enthousiasme en wilskracht brengen me altijd erg ver. Dit sluit aan bij de visie van Tosti. Zij roepen altijd heel hard ‘niets is onmogelijk’ en zo sta ik ook in het leven.”
Erik Mus

Belangrijke lessen
Het lijkt dat alles over rozen gaat bij Erik. Toch zijn er momenten dat het even tegenviel. Erik: “Mijn eerste studie heb ik niet afgerond. Dat kwam deels omdat het iets was wat ik niet wilde en andere prioriteiten had. Als je er dan mee stopt dan voelt het toch als falen. Ook in de sport heb ik niet altijd gewonnen. Mentaal was ik niet altijd de sterkste. Ik bereik veel dingen wel, maar soms moet jezelf in de sport echt even pijn doen. Ik ben daar niet altijd even goed in. Soms heb ik dan het idee dat ik meer had kunnen bereiken.” De belangrijkste les voor Erik is dat hij dingen eerder moet delen en niet moet opkroppen. “Daar word je zelf beter van. En je bent geen aansteller, al kan dat soms wel zo voelen.

Leren is je hart durven volgen is iets wat Erik erg kenmerkt. “Ik denk niet in beperkingen en volg echt mijn hart. Vragen durven stellen is daarom erg belangrijk als jij je hart volgt. Je hart zegt je heel veel. Al moet je soms ook weten waar je ja tegen zegt. Durf in ieder geval fouten te maken en zoek goed uit wat je moet doen.” Als tip wil Erik het volgende meegeven: “Het is erg belangrijk om te doen wat je graag wilt. Bekijk of je studie je dit kan brengen. Blijf altijd nadenken waarom je iets doet.“

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.