09
mei
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Mijn leidinggevenden zijn cruciaal geweest in hoe ik me heb kunnen ontwikkelen’

Het klimrek van…

“Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”. Geïnspireerd op deze metafoor van Petra Biemans, lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap bij Hogeschool Inholland, delen collega’s in deze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? Deze week: Cora Hoeksma, adviseur Werving & Selectie.

Klimrek van Cora Hoekstra

In 2019 is Cora bij onze hogeschool komen werken. Daar ging een boeiende weg aan vooraf. “Ik heb hbo communicatie gestudeerd in Leeuwarden. Toen ik was afgestudeerd, maakte ik geen enkele kans op een baan in mijn vakgebied. ‘Je hebt geen ervaring, meisje’, werd er steeds tegen me gezegd. Ik heb die frustratie losgelaten en ben buiten mijn vakgebied gaan werken om die ervaring op te doen: mijn eerste vaste baan was bij de serviceafdeling van een bank. Het service verlenen bleek in mijn bloed te zitten.”

(Zaken)partners
Na bezuinigingen bij de bank werd Cora managementassistent bij een technisch installatiebureau. “Die rol paste me: heel divers, meedenken met een ander, ervoor zorgen dat klanten met een glimlach weer naar buiten gingen.” Daarna heeft Cora drie jaar in de woonbranche gewerkt in een P&O-rol, en toen kwam er een grote verandering in Cora’s carrière. “Mijn man heeft een fullservice-internetbureau, en toen een van de partners vertrok, vroeg hij mij, vanwege mijn ervaring met communicatie, sales en relatiemanagement. Zo werd ik ondernemer.”

Open dag
Acht jaar heeft Cora samen met haar echtgenoot gewerkt. “Hier heb ik echt het vak van project- en accountmanagement geleerd.” Toen Cora’s zoon Creative Business wilde studeren, koos hij voor Hogeschool Inholland. “De sfeer op de open dag was echt familiair, met bevlogen mensen. Ik liep het gebouw uit met de gedachte: ‘hier zou ik wel willen werken’. Mijn man en ik wilden altijd al naar het westen verhuizen als de kinderen groot waren, en dit was het moment!”

Van Heerenveen naar Haarlem
Tijdens de verhuizing van Heerenveen naar Haarlem solliciteerde Cora voor een vacature bij onze hogeschool voor managementondersteuner van de stafafdelingen Communicatie & Human Resources (CHR) en Finance, Business Control en CSA (FBC). “Het was een nieuwe functie die ik zelf mocht invullen. Ik zag het als kans om me verder te ontwikkelen binnen de hogeschool. En dat lukte.”

Een nieuwe opleiding geeft energie en extra gevoel van eigenwaarde

Carte blanche
Na acht maanden hadden beide stafhoofden het idee dat mijn talenten elders in de organisatie nog beter tot zijn recht zouden komen. “Mijn leidinggevenden zijn cruciaal geweest in hoe ik me heb kunnen ontwikkelen. Ze zeiden: ‘Geef aan wat je wilt, want je kunt veel meer dan je nu doet.’ Ik kon kiezen voor de vertrouwde communicatiekant, maar koos voor iets nieuws waar mijn hart ook lag: HRM.”

Post-hbo-opleiding
Tegelijk met haar nieuwe functie als medewerker recruitment kon Cora een post-hbo-opleiding in HRM volgen. “Ik was inmiddels 46 jaar en dat bewijst dat je nooit te oud bent om te leren. Integendeel, het opent nieuwe deuren en het verbreedt je blik op je werk. Het geeft energie en extra gevoel van eigenwaarde.”

Extra uitdagingen
Het HR-vak past Cora als een jas. “Waarom ben ik hier niet vijftien jaar eerder mee begonnen?”, lacht ze. “Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd in dit vakgebied.” Ondertussen geniet ze ook van extra uitdagingen in haar werk als adviseur Werving & Selectie. Zoals het coördineren van live uitzendingen voor nieuwe collega’s over het werken bij onze hogeschool. Of het geven van een sollicitatietraining aan studenten. “Ik heb twee maanden studenten mogen inspireren door middel van studieopdrachten, dat was zo’n mooi cadeau. Met mijn open blik zag ik mogelijkheden en ben er op het juiste moment voor gaan. Het was heel goed voor mij om te ontdekken hoe dingen in het onderwijsdomein werken. Daar heb ik veel van geleerd.”

Boilerplate

Cora’s tips om flexibel te bewegen op het klimrek:

  • Blijf dicht bij jezelf en ga uit van je eigen kracht.
  • Vergroot je talent en zoom niet te veel in op dingen waar je minder goed in bent.
  • Weet je niet wat je wilt? Ga actief op zoek naar antwoorden. De loopbaanadviseurs van onze hogeschool helpen je graag verder.
  • Spreek uit waar je blij van wordt. Zo kunnen mensen om je heen meedenken.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak. Onze collega's van het HR-Expertiseteam staan voor jou klaar. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Barbara
09
May
2023
Wat mooi om jouw verhaal te lezen Cora!