Den Haag,
06
juli
2023
|
12:05
Europe/Amsterdam

Naadloos overstappen van Ad SFD naar SJD-flex

Succesvol doorstuderen na het Ad-diploma

Studenten met het diploma Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening (Ad SFD) op zak willen vaak doorstuderen. Zij hebben de smaak van het leren te pakken gekregen en een goede balans gevonden tussen studie, werk en privé. Binnen Inholland kunnen zij na de Ad SFD doorgaan met de bachelor van Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD-flex). Dat deze overstap vrijwel naadloos verloopt, blijkt uit het feit dat enkele studenten  de laatste twee jaar zelfs binnen een jaar weten af te ronden. Hoe zit dat precies?

Volgens Helenne van Adrichem, docent, mentor en leercoach bij Hogeschool Inholland, is de tweejarige opleiding Ad SFD een uitstekende voorbereiding op de flexibele SJD. “SJD-flex is een vierjarige opleiding, waarin studenten zelfstandig en in hun eigen tempo studeren. Met een Ad-diploma op zak en een passende functie (evt. vrijwillig) kunnen studenten in het derde jaar van de SJD-flex instromen. In de eerste twee jaar zijn veel vakken hetzelfde; daar kunnen ze dus vrijstelling voor krijgen. De juridische vakken die ze nog niet gehad hebben, moeten zij nog wel doen. Ook is het voor Ad’ers vaak mogelijk om hun stage te valideren. Dat kan alleen als ze al werken in een functie op hbo-niveau in het werkveld van de Sociaal Juridische Dienstverlening en aantoonbaar is dat hun competenties op hbo-niveau zijn. Als dat het geval is, kunnen ze veel tijd winnen en binnen een of anderhalf jaar klaar zijn.”

Overstap 
Ondanks de naadloze aansluiting van Ad SFD op SJD-flex moet er niet te gemakkelijk over de overstap gedacht worden. Helenne van Adrichem: “Bij de opleiding Ad SFD volgen studenten een vast programma, ze zijn onderdeel van een klas en krijgen een dag per week les; ze hebben goed contact met medestudenten en docenten. Er is dus veel structuur. Bij SJD-flex staan ze er alleen voor en moeten ze zelf de regie pakken. Alle informatie is online te vinden en docenten staan voor ze klaar, maar het initiatief ligt vooral bij de studenten. Voor sommigen is dit een stap te ver, maar anderen kunnen hier prima mee omgaan. We zien dat veel Ad’ers tijdens hun vervolgstudie contact met elkaar houden, elkaar stimuleren en samen studeren. Voordeel is ook dat ze zich thuis voelen op school en veel docenten kennen, dat helpt om de studie af te maken.”

Functieniveau 
Ad’ers kunnen na hun diplomering direct in de beroepspraktijk aan de slag, want er is grote behoefte aan werknemers die midden in de praktijk staan en verbinding kunnen maken met beleid. Voor werkgevers is het echter nog niet altijd duidelijk op welk niveau ze studenten met een Ad SFD-diploma kunnen inzetten. Ad’ers zitten op niveau 5, dus tussen mbo-4 en bachelor in. Wanneer deze studenten doorstromen naar de bachelor van SJD-flex en deze studie afronden, dan zitten zij op eindniveau 6. Voor studenten die graag nog verder willen leren wordt er op dit moment binnen Inholland hard gewerkt aan de master Sociaal Juridisch Expert (SJE). Voor ambitieuze studenten, die er geen genoeg van kunnen krijgen, is er voorlopig dus nog genoeg te doen!

Tekst: Elaine Romein 

Door eerst twee jaar de Ad SFD-opleiding te doen, weet je goed hoe alles werkt. Je volgt het programma van de klas en raakt op die manier gewend aan de structuur van studeren en het maken van praktijkopdrachten. Je bent al zo druk met een baan en een gezin, dus dan is het prettig als je mee kunt lopen in een structuur. Het lijkt mij veel moeilijker om vanaf het begin alles zelf te moeten plannen, zoals bij SJD-Flex, zeker als je al een tijdje niet meer hebt gestudeerd. Ik vond het fijn om wekelijks een vaste dag op school te zitten en contact te hebben met medestudenten en docenten.

Yvonne Vianen, 46 jaar, budgetcoach bij Kwintes (alumni Ad SFD en SJD-Flex)