Haarlem,
07
september
2023
|
16:39
Europe/Amsterdam

‘Neem de tijd voor jezelf en voor elkaar’

Oproep tot bezinning en verbinding tijdens jaaropening Inholland

Beeldcafe1

Verbinding met elkaar zoeken, de tijd nemen voor jezelf en elkaar; het zijn ogenschijnlijk simpele oplossingen om met elkaar het meeste uit leven, werk en studie te halen. Niet voor niets was het podium van de jaaropening bij Inholland Haarlem omgebouwd tot een gezellig stamcafé. Een bomvol café bovendien!

“Als je bij Inholland studeert of werkt, wil je dat het aanvoelt als een stamcafé. De plek waar je je thuisvoelt, waar je de tijd neemt voor elkaar en waar je elkaar ook kent. Voor het studeren en het werken is dat ongelofelijk belangrijk,” zei collegevoorzitter Bart Combee. “Luister naar elkaar, doe het samen. En dat mag leuk zijn, er mag gelachen worden. Want dan halen we er het meeste uit.”

Hoe dragen we bij aan een veerkrachtige samenleving?
Centraal tijdens de jaaropening, met als thema (H)erken de student (in jezelf), stond de zoektocht naar hoe we met elkaar kunnen bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. Hoe kunnen we er met onderwijs en (praktijk)gericht onderzoek studenten én collega’s (her)kennen en empoweren. Zodat iedereen het beste van werk en leven kan maken.

Aan de bar, nippend van een ‘burgerbiertje’ (een glas water, red.), vertelt Bart dat hij terugkijkt op een mooie studententijd waar hij ook vaak  in zijn stamcafé te vinden was. “Het kwam net op tijd goed”, grapt hij. “Het sociale aspect was erg belangrijk. Veel vrienden ken ik uit die tijd. Je leert er samenwerken, netwerken, communiceren; vaardigheden waar je de rest van je leven plezier van hebt. Voor mij was het een fantastische studententijd. Maar dat geldt niet voor iedereen.”

Jaaropening Hogeschool Inholland 2023-2024

Hoe maak je iets van je studietijd?
Aangeschoven bij Bart delen studenten Abbey Oosterbos (Social Work, Inholland Alkmaar) en Mimosa Hoogerbrug (Aeronautical Engineering, Inholland Delft) hun ervaringen. “Er wordt heel veel van je verwacht als student”, zegt Mimosa. “Je moet presteren, aanwezig zijn bij de colleges, tentamens maken, projecten doen. En dan verwachten ze ook nog van je dat je bij borrels en excursies bent en overal aan meedoet. Dat er soms nauwelijks nog tijd is voor mezelf.” Abbey knikt bevestigend. “Tsja, en soms zie je dan foto’s op social media van dat ene feest. Waar je niet bij kon zijn omdat ik moest werken en anders mijn huur niet kon betalen.” Voor zover studenten überhaupt nog op kamers gaan, gezien het tekort aan kamers en torenhoge prijzen.

“Jullie lijken me positieve en enthousiaste studenten die iets van hun studietijd willen maken. Wat maakt nou dat je het mooi vindt, wat doe je ervoor?”, wil Bart graag weten. Abbey deelt dat ze in alles iets positiefs probeert te zien. En met veel vrienden en kennissen om zich heen lukt dat vrij goed. “Ik heb er veel lol mee. Ze hebben me ook al vaak uit diepe dalen kunnen trekken en weer op die top gezet. Om toch weer te presteren en door te gaan en mij blij te maken zoals ik hoor te zijn.” Ook Mimosa vaart wel met mensen om zich heen. Als bestuurslid van studievereniging Sipke Wynia breidt ze haar netwerk snel uit. “Dit geeft me veel energie!”

 

Jaaropening Hogeschool Inholland 2023-2024

‘Studeren en werken is één grote survivalshow’
Elkaars contact zoeken, dat lijkt wel één van de belangrijkste sleutels tot een mooie en succesvolle studententijd. Schrijfster Francine Oomen bevestigt het. Ruim 4.500 mails ontving zij van twintigers toen zij via Tik Tok een oproep deed om met haar in gesprek te gaan over de vraag: “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?”. In Haarlem toont ze trots het eerste fysieke exemplaar van haar nieuwste boek, en deelt ze survivaltips, voornamelijk om verbinding in openheid met elkaar te zoeken. “Want het leven, ook studeren en werken, is één grote survivalshow, en jezelf ontdekken en je koers vinden ook.”  

‘(Her)ken je student!’
Vanuit het lectoraat Studiesucces helpen lector Rutger Kappe en docent-onderzoeker Lisa Klinkenberg bij het vinden van de juiste koers. Samen met andere onderzoekers ondekten zij vier typen studenten en beschreven die in een praktische handleiding ‘(Her)ken je student!’, met een bijbehorende aanpak. Tijdens de jaaropening delen zij kort hun bevindingen. “In de handleiding vind je strategieën voor docenten en begeleiders om in gesprek te gaan over hun betrokkenheid, welzijn en studiegedrag. En aanknopingspunten om vroegtijdig te kunnen signaleren wanneer het níet goed gaat en welke interventies je dan kunt doen om studenten weer op het juiste spoor te krijgen.”

SabrinaStarke

De boodschappen van deze jaaropening krijgen muzikale betekenis dankzij Sabrina Starke met prachtige soulvolle nummers. Underneath the Surface verwoordt haar eigen zoektocht en advies om “al het mooie te ontdekken wat je in jezelf hebt en te delen met de wereld”. En dan haar nieuwste nummer, waarin ze deelt hoe belangrijk het is om soms even de tijd en ruimte te nemen. Om na te denken, te voelen en terug te keren naar dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Een kort en krachtig advies: Slow it Down.

Jaaropening terugkijken? Dat kan hieronder! Ben je geïnspireerd en wil je verder praten over studentenwelzijn en studentgerichte dienstverlening? Doe mee aan één van de Samen Vooruit Lunches in september of oktober!

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jasper Leijten
11
September
2023
Misschien ook een idee om weer een studentenkroeg op het Inholland terrein te realiseren. Dat was altijd de plek om elkaar te ontmoeten. Er is nu een studentenkroeg in de stad, maar die drempel is vaak toch weer te hoog.