Alkmaar,
18
juni
2020
|
14:44
Europe/Amsterdam

Nieuwe opleiding houdt zorgprofessionals technologisch bij de tijd

Eerste post-hbo-opleiding in West-Friesland biedt loopbaanperspectief

Domein- en vestigingsdirecteuren Marije Deutekom en Richard Oerlemans houden de intentieverklaring vast, met naast hen vertegenwoordigers van de zorgpartners

Goed nieuws voor West-Friese zorgprofessionals met vooruitziende blik. Inholland en zorgaanbieders starten dit najaar een nieuwe post-hbo-opleiding. De Leergang Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie speelt in op toekomstige vraagstukken in de zorg. Deze eerste post-hbo-opleiding in de regio geeft een impuls aan de zorgsector.

Inholland en zorginstellingen Omring en WilgaerdenLeekerweideGroep leiden met de leergang Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie (IZWT) zorgprofessionals op die met behulp van technologie zorgvraagstukken oplossen. Eerder in juni tekenden de partners in Hoorn een intentieovereenkomst.

Studeren in de praktijk
De opleiding is blended. Dat houdt in dat er één lesdag per twee weken is, met daarnaast een altijd beschikbare, interactieve, digitale leeromgeving. “Studeren vindt niet alleen plaats op onze campus, maar juist ook in de praktijk bij en met partners in heel Noord-Holland Noord”, zegt Richard Oerlemans. Als directeur van Inholland Alkmaar en de technische opleidingen is hij een van de drijvende krachten achter het initiatief. "Deze verbinding van theorie met de praktijk maakt de opleiding direct relevant."

De verbinding van theorie met de praktijk maakt de opleiding direct relevant.
Richard Oerlemans, domeindirecteur Techniek, Ontwerpen & Informatica

Nieuwe digitale tools
“De afgelopen jaren vond er onder de noemer eHealth een enorme technologische ontwikkeling plaats binnen zorg en welzijn”, zegt Marije Deutekom, directeur van Inholland Haarlem en het Domein Gezondheid, Sport en Welzijn. “Eén voorbeeld is het gebruik van digitale tools om de gezondheid van mensen op afstand te monitoren. Voor veel zorgprofessionals is dit nieuw, zij hebben de benodigde vaardigheden nog niet. Daarom kozen we samen met de regio en de zorginstellingen voor een op maat gesneden opleiding die echt aansluit op de wensen van verpleegkundigen en op de hulpvraag vanuit de sector.”

Want ook in West-Friesland is er sprake van toenemende vergrijzing, zegt Marije, van oudere mensen voor wie het een uitdaging is om zelfstandig te blijven wonen. “Goede inzet van technologie kan veel toevoegen, maar dan moeten zorgprofessionals wel weten wat er is, wat er kan en hoe dat in te zetten is.” Omring en WilgaerdenLeekerweideGroep zijn voorlopig de eerste partners van de opleiding, zegt Marije. “Maar we gaan actief nieuwe zorg- en technische partners werven voor regionale samenwerking.”

Professionaliseren en verbeteren
Volgens Marije biedt de opleiding studenten een nieuw loopbaanperspectief. “Zorgprofessionals leggen contacten buiten hun eigen afdeling of organisatie en weten zo wat daar speelt. Ze krijgen bovendien de kans om hun eigen team te professionaliseren. Door de geleerde inzichten te delen, brengen ze de zorg samen naar een hoger niveau.” De leergang sluit aan op de masteropleiding Advanced Health Informatics Practice (AHIP). Zo ligt er een leerlijn waarbinnen professionals zich zelfs kunnen ontwikkelen tot een Master of Science (MSc).

We kozen samen met de regio en de zorginstellingen voor een opleiding die echt aansluit op de wensen van zorgprofessionals en op de hulpvraag vanuit de sector.
Marije Deutekom, domeindirecteur Gezondheid, Sport & Welzijn

Richard zegt dat de leergang IZWT onderdeel is van een bredere ontwikkeling in West-Friesland. “Naast deze nieuwe post-hbo-opleiding en de succesvolle Food Technology samenwerking, is in deze regio nu ook een ICT-academie en MKB digitale werkplaats in de maak. De eerste contacten zijn gelegd voor circulair en levensloopbestendig (her)bouwen.”

Toegevoegde waarde
Richard: “De speerpunten van Inholland zijn het onderwijs verrijken met vraagstukken uit het werkveld, studeren en werken in multidisciplinaire teams en het ontwikkelen van flexibele onderwijstrajecten. Dit helpt zowel ons als de regio om zo goed mogelijk in te spelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Op deze manier behouden we talenten voor West-Friesland. De toegevoegde waarde van de opleiding voor onze regio wordt zo vergroot.”

Innoveren in Zorg en Welzijn met Technologie (IZWT) wordt vanaf najaar 2020 aangeboden door Inholland Academy. Lees meer op www.talentacademywestfriesland.nl.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Fabian
22
June
2020
Prachtig! en goed ingezien!