Amsterdam,
24
juni
2020
|
16:38
Europe/Amsterdam

Nieuwsuur langs bij Verpleegkunde voor item over corona

Maatwerk kan oplossing zijn voor fysiek onderwijs in coronatijd

Docent Afke Dappers tijdens een les bij Verpleegkunde (hbo-v)

Het programma Nieuwsuur besteedde dinsdag aandacht aan onderwijs in coronatijd. Aanleiding is een enquête onder Nederlandse hbo-docenten. Zij vinden dat online lesgeven goed gaat, maar zien uitdagingen voor de langere termijn. Nieuwsuur zag dat dat vooral opgaat voor praktijkopleidingen.

Nieuwsuur ging op bezoek bij Inholland-docent Mirjam van Leeuwen. Zij verzorgt voor de opleiding Verpleegkunde (hbo-v) van Inholland Amsterdam onder meer het vak 'Communicatie en complexe ggz'. Haar lessen vinden online plaats. Dat gaat goed, zegt Mirjam, maar via een scherm komt iets als nonverbale communicatie toch minder duidelijk over. Tijdens de online les loopt haar kat parmantig voor haar scherm langs – gelukkig is het dier wel zo beleefd om niet op het toetsenbord te stappen! 

Een praktijkopleiding als Verpleegkunde (hbo-v) valt lastig helemaal online te verzorgen. En ook fysiek zijn de mogelijkheden beperkt door de anderhalvemeterregel en het OV-reisverbod voor studenten in de spits. Toch gaan docenten de uitdaging creatief en vol goede moed aan, zo blijkt ook uit het Nieuwsuur-item. 

Vorig jaar waren er 220 nieuwe inschrijvingen, nu staat de teller al op 280. De opleiding is hard aan het werk om te zorgen dat alle nieuwe én huidige studenten fysiek les kunnen krijgen.

'Het is een puzzel'
Zo ook Afke Dappers. Ze is blij dat ze haar eerstejaarsstudenten voor het eerst in drie maanden weer ziet tijdens de ‘priktoets’, op locatie bij Inholland Amsterdam. Maar ze ziet ook uitdagingen: “Het is lastig om rekening te houden met de coronamaatregelen, er kunnen veel minder studenten in een lokaal. Het is een puzzel.” Student Anne Wilbrink: “We kunnen niet op elkaar oefenen en moeten ehbo doen met een pop.”

Afke is er trots op dat de opleiding Verpleegkunde (hbo-v) opnieuw meer aanmeldingen heeft. Vorig jaar waren er 220 nieuwe inschrijvingen, nu staat de teller al op 280. Aan de planning wordt door de hele opleiding hard gewerkt

Maatwerk
Maatwerk met duidelijke kaders kan hierbij essentieel zijn om versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk te maken en fysiek onderwijs weer verantwoord en veilig op te starten in het nieuwe collegejaar.

Bekijk het item van Nieuwsuur via NPO Start. Het begint op minuut 15:10 en duurt tot ongeveer 27:30. Ook aan het woord komen de voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, een epidemioloog en de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.