Haarlem,
27
september
2022
|
09:40
Europe/Amsterdam

Noord-Hollandse Ondernemers Zaak helpt zelfstandigen in nood

Inholland-studenten en OKB-adviseurs bundelen hun krachten voor ondernemer uit de regio

Ondernemers in zwaar weer kunnen vanaf nu terecht bij De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak. Een nieuw leerwerkbedrijf van het Domein Business, Finance & Law van Hogeschool Inholland, dat zich richt op advies en ondersteuning van ondernemers met een financiële hulpvraag. De feestelijke opening vond plaats op donderdag 22 september bij Inholland Haarlem.

De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak is een gezamenlijk initiatief van Hogeschool Inholland, Stichting Ondernemersklankbord (OKB) en Stichting De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO). “Na de coronapandemie, moeilijk verkrijgbare grondstoffen en nu weer de oplopende (energie)prijzen kunnen veel ondernemers wel wat hulp gebruiken”, zegt Yasmin Kortselius, docent Business Studies en projectcoördinator vanuit Inholland Haarlem. “Door onze studenten te koppelen aan ervaren OKB-adviseurs kunnen zij ondernemers helpen met financiële, commerciële en fiscale vraagstukken om zo hun bedrijf weer op de rit te krijgen. Een mooi project, waarbij jong en oud elkaar perfect aanvullen.”

Het motto: Jong + Oud = Goud!
Studenten ondersteunen ondernemers door problemen praktisch aan te pakken. Via stages en (afstudeer)opdrachten gaan ze aan de slag bij het nieuwe leerwerkbedrijf, ook zijn er nauwe banden met InCollab. Stagiair Tom van der Stoop is derdejaarsstudent Finance & Control bij Inholland Alkmaar: “Als finance studenten kunnen we bijvoorbeeld structuur aanbrengen in de financiële administratie of helpen met het voorbereiden van een subsidieaanvraag of doorstartplan. Aan de andere kant weten commerciële studenten hoe je een goed marketingplan opstelt en hebben ze verstand van nieuwe media. Wij zijn opgegroeid met de huidige technologie en hebben een frisse kijk op zaken. Combineer je dat met de ‘old school’ kennis over bedrijfsvoering van de OKB-adviseur, dan levert dat een mooi en compleet team op.”

Andere Zaken
Mede-initiatiefnemer Stichting DNZO zou deze dienstverlening graag op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar maken. Zo zijn er in navolging van de succesvolle eerste Rotterdamse Zaak (2012) inmiddels ‘Zaken’ in onder meer Friesland, Drenthe, Zeeland, Utrecht en Flevoland, aldus voorzitter Rob Gringhuis. Hij is blij dat bij De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak ook gemeente Haarlem, gemeente Hollands Kroon en Halte Werk Alkmaar voor een pilotfase zijn aangesloten. “Zij hebben een belangrijke doorverwijsfunctie voor het project, aangezien een ondernemer in nood toch vaak als eerste dáár aanklopt.”

Maatschappelijke vraagstukken
Volgens stagiair Joost Castenmiller sluit het werk bij De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak perfect aan bij zijn opleiding. Hij is derdejaarsstudent Business Studies bij Inholland Haarlem, afstudeerrichting ondernemen. “We krijgen te maken met real life ondernemersvraagstukken, maken kennis met moderne datasystemen en leren hoe je een bepaald probleem aanvliegt én hoe je mensen daarin adviseert. In feite leer je van andermans fouten, want we zien hier hoe het wel en niet moet in de praktijk.” Op die manier doen studenten veel extra kennis op direct uit het werkveld, beaamt coördinator Yasmin. “Dat helpt ze om een eigen visie te creëren en te ontdekken hoe ze zelf als ondernemer (willen) zijn.”

Waardevolle knowhow
De adviseurs van het Ondernemersklankbord adviseren zelfstandigen in hun ondernemerschap, bieden een luisterend oor en reiken bruikbare tools aan. “Normaalgesproken moet iemand het in een begeleidingstraject allemaal zélf doen”, zegt Anton Bouman, regiovoorzitter van OKB Haarlem uit. “Maar in de samenwerking met studenten staan ons nu extra handjes ter beschikking. Om de bekende ‘schoenendoos vol bonnetjes’ te helpen ordenen, maar ook om bijvoorbeeld te laten zien hoe je social media effectief inzet. De OKB-teams uit Haarlem, Noord-Holland en wie weet straks ook Amsterdam zijn enthousiast om hun ondernemersexpertise te delen en zowel zelfstandigen als studenten te coachen. Ik hoop dat de Noord-Hollandse ondernemers goed gebruik maken van deze gezamenlijke knowhow.”

Contact met het beroepenveld
Nahied Rezwani, domeindirecteur Business, Finance & Law, benadrukte in haar openingswoord het belang van de verbinding met het werkveld. “De tijd dat alleen de onderwijsinstelling studenten voorbereidde op de arbeidsmarkt is echt voorbij. Willen we de kloof tussen afstudeerder en arbeidsmarkt verkleinen, dan móeten we als onderwijs, bedrijfsleven en (regionale) overheidsinstanties wel samenwerken. Het beste wat wij de aankomende generatie in deze tijd kunnen aanbieden zijn de contacten met het beroepenveld en vaardigheden zoals analytisch vermogen, samenwerking en ondernemerschap. En dan zijn dit soort initiatieven onmisbaar.”

De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak is te bereiken via nhz@inholland.nl

Op dinsdag 27 september staat een artikel over De Noord-Hollandse Ondernemers Zaak op de pagina Goede Zaken in het Haarlems Dagblad.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.