Business Studies voltijd

Geen andere studie dan hbo Business Studies leidt professionals op tot een brede professional met een specialisme.

Hbo Business Studies

Voor wie

Je wilt in het bedrijfsleven werken, maar je weet nog niet in welke rol of bij welke afdeling. Toch weet je dat jij thuishoort in de wereld van business en finance. Met hbo Business Studies leer je vanuit verschillende kanten naar een probleem te kijken en kritisch te denken. Daardoor doe je meteen alle kennis en vaardigheden op die belangrijk zijn om succesvol te zijn in het bedrijfsleven.

Studieprogramma Business Studies hbo

De vierjarige opleiding Business Studies hbo combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Jouw studie bij Hogeschool Inholland heeft een krachtige verbinding met de beroepspraktijk. Je leert kennis en praktijk te combineren. Door deze werkwijze leer je je kennis direct toe te passen, juist ook na je afstuderen. Hieronder lees je hoe je deze studie doorloopt.

Allround
De eerste twee jaar krijg je een allround businessopleiding. Dat biedt je twee grote voordelen:

 1. Je doet alle kennis en vaardigheden op om goed te kunnen presteren binnen grote en middelgrote bedrijven en organisaties, of om zelf succesvol te ondernemen. Je leert vanuit verschillende vakgebieden te denken, over grenzen heen te kijken en daardoor nieuwe mogelijkheden en oplossingen te zien.
 2. Doordat je eerst leert om 'the bigger picture' te zien, snap je het hele spel van zakendoen. Dan pas weet je wat de beste rol is voor jou. En kun je je ontwikkelen in een richting die aansluit bij jouw ambities en kwaliteiten.

Ontwikkelen
In het derde en vierde leerjaar staan opdrachten centraal die gekoppeld zijn aan jouw gekozen richting. In het derde jaar loop je stage en leer je functioneren in de praktijk van een organisatie, zowel in samenwerking met een team als zelfstandig. Tijdens je stage voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Dat onderzoek hangt nauw samen met je zelfgekozen specialisatie. De inrichting van het vierde jaar hangt opnieuw nauw samen met de richting die je straks kiest. Je studeert af met een individueel onderzoek en een verslag daarvan.

Toetsing
Binnen de opleiding Business Studies hbo krijg je te maken met een mix van toetsvormen, waarin je individueel en in groepjes wordt uitgedaagd. De toetsvorm heeft altijd een duidelijke relatie met een concrete opdracht uit de zakenwereld, bijvoorbeeld een op te lossen probleem, te schrijven advies of te ontwikkelen product.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar is oriënterend van aard. Je maakt kennis met allerlei aspecten van het bedrijfsleven. Daarnaast pas je de opgedane kennis via projecten toe in de praktijk. Je volgt in het eerste jaar vakken die te maken hebben met de basiskennis van de markt, financiën, een personeelsvraag en logistieke processen.

Studievormen
Het eerste jaar bestaat uit veel contacturen op de opleiding:

 • Je volgt werkcolleges, instructiecolleges of werkt in projectgroepen intensief samen.
 • Soms werk je individueel aan een opdracht. Daarnaast zijn er weblectures, of andere vormen van blended onderwijs.
 • Je maakt met docenten en medestudenten afspraken over resultaten, deadlines en gedrag
  waarop je aangesproken mag worden. Zo word je geconfronteerd met de realiteit op de
  werkvloer in het bedrijfsleven.
 • Je volgt een 'Practicum Outdoor' (training) waar je in groepjes werkt aan concrete resultaten. Zo leer je onder druk en resultaatgericht samen te werken. (Gast-)docenten uit de zakenwereld zorgen voor aansprekende voorbeelden van de werkvloer.


Vakken en bedrijfsvraagstukken

MarketingOndernemenLogistiekBedrijfseconomieHoe organiseer ik een evenement?Hoe maak ik een businessplan?

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar word je intensief begeleid naar je keuze voor je specialisatie door onder andere voorlichtingen, informatiemarkten en bedrijfsbezoeken. Ook als je nu al denkt te weten welke afstudeerrichting je het meeste aanspreekt, biedt hbo Business Studies voordelen op de traditionele economieopleidingen.

Thema’s
In het tweede jaar staan twee thema’s centraal:

 • Eerste semester: Strategie & Beleid
  In het eerste semester staat internationalisering centraal. Er wordt gewerkt vanuit een internationale context. Vakliteratuur is soms Engelstalig. De voertaal in de klas blijft Nederlands.
 •  Tweede semester: Veranderen & Implementeren
  In het tweede semester doe je literatuuronderzoek en voer je een consultancy-opdracht uit. Omdat je in de eerste twee jaar goed zicht hebt gekregen op de inhoud en het werkveld van een afstudeerrichting, kun je een gerichte en afgewogen keuze maken voor een specialisatie die goed bij je past. 

Vakken en opdrachten

Een exportplan maken voor een bedrijfInternationale marketingInternationaal managementConsultancyopdracht voor een bedrijfStatistiekVeranderkundeProfessionele vaardigheden

Jaar 3 - Stage

Stage in het derde jaar

In het derde jaar loop je stage van twintig weken. Je leert dan functioneren in de praktijk van een organisatie, zowel in samenwerking met een team als zelfstandig. Tijdens je stage voer je een praktijkgericht onderzoek uit.

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

 • opzetten van een plan voor een nieuwe afdeling en product
 • marketingplan voor een organisatie of merk opstellen
 • adviseren over het personeelsplan
 • implementeren herinrichting werkprocessen
 • oplossingsrichtingen bedenken voor verzekeringsvraagstukken
 • advies geven over inkoop- of productieplan

Jij beslist
Je kunt zelf bepalen waar je gaat stagelopen. Kies je voor een grote of juist een kleine organisatie? Inholland beschikt over een databank met vacatures van nationale en internationale stagebedrijven. Bedrijven bieden hun stages via deze databank aan je aan.

Jaar 3 - Specialisatie

Specialisatie kiezen in het derde jaar

Zowel je derde als je vierde studiejaar is sterk afhankelijk van de specialisatie die je straks kiest. We zetten de mogelijkheden hieronder op een rijtje, en geven een indruk van de vakken die je kunt verwachten.

Specialisatie Marketing (voorheen: Commerciële economie)
Verdieping op kennis van de markt en marktontwikkelingen
De specialisatie Marketing leidt je op voor een breed aantal functies waarbij digitale marketing een hele belangrijke rol speelt.

 • e-business & onlinemarketing
 • global sales & accountmanagement
 • strategische marketingplanning
 • marketingcommunicatie & branding

Specialisatie Ondernemen (voorheen: Small business en retail management)
Verdieping op het starten en realiseren van een eigen bedrijf
Ondernemerschap is nodig om ideeën uit te proberen, nieuwe diensten en producten te ontwikkelen en te vermarkten en risico's te dragen. Als ondernemer moet je kennis hebben van marketing, strategisch management, de financiële aspecten en, steeds belangrijker, ook van juridische aspecten. Maar moet je ook leren welke vaardigheden jou als ondernemer succesvol kunnen maken.

 • e-business
 • international business
 • ondernemingsstrategie
 • businessplanning

Specialisatie Management & Beleid (voorheen: Bedrijfskunde MER)
Verdieping op hoe een bedrijf werkt
Bij de specialisatie Management & Beleid word je de professional met kennis van zaken op het gebied van het inrichten en vernieuwen van bedrijfsprocessen.

 • kwaliteitszorg/certificering
 • internationaal management en recht
 • procesmanagement
 • governance & ethiek in internationaal perspectief

Specialisatie Human Resource Management (voorheen: HRM-opleiding)
Verdieping op hoe je het maximale uit medewerkers kunt halen
Als HRM-professional heb je verstand van mensen in een bedrijfsmatige omgeving. Je kent de betekenis van werk voor mensen en doorgrondt motivatievraagstukken.

 • HRM in internationale context en crosscultureel management
 • toepassing HRM-instrumenten, leiderschap, organisatiediagnose & HR-analytics
 • communicatie, trainingen adviesvaardigheden en netwerken
 • strategisch HRM en interventiekunde

Specialisatie Banking & Insurance (voorheen: Financial services management)
Verdieping op financiën en verzekeren
Als je kiest voor deze specialisatie, dan kun je een financiële instelling bedrijfsmatig doorgronden. Je hebt kennis op het gebied van wet- en regelgeving, kennis van de business en kennis van ICT-infrastructuur, verandermanagement, (financial) risk- en balansmanagement en actuariaat.

 • financiële planning (pensioenadviseur/hypotheekadviseur)
 • operationeel-/risicomanagement, zakelijke kredietverlening
 • (internationaal) bank- en verzekeringsmanagement/treasury management
 • monetaire-, bancaire- en verzekeringsvraagstukken, inclusief, toezicht en regelgeving en zorgplicht, ethiek en recht 

Specialisatie Logistiek (voorheen: Logistiek en economie)
Verdieping op bedrijfsprocessen
Bij de specialisatie Logistiek richt je je op het brede werkveld van logistiek. Het bestrijkt zowel profit- als non-profitorganisaties in binnen- en buitenland. Het type organisatie strekt zich uit van productie- en handelsbedrijven tot (overheids-)instellingen en van logistieke dienstverleners en tussenpersonen tot transport- en distributiebedrijven.

 • distributie en warehousing
 • logistieke dienstverlening
 • inkoop
 • supply chain management

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde studiejaar studeer je af. Niet alleen is je focus op je talent en je interesses steeds scherper geworden, je gereedschapskist is gevuld met vaardigheden en competenties om zelfstandig onderzoek te kunnen doen bij een opdrachtgever uit de zakelijke praktijk. Dat onderzoek vormt de kern van je afstuderen: een praktijkgericht onderzoek dat je zelf opzet, zelf uitvoert en waarover je een adviesrapport opstelt voor je externe opdrachtgever. 

Bachelor of Arts
Hiermee bewijs je startbekwaam te zijn voor de arbeidsmarkt. Je studie rond je af met een reflectie op je verworven vaardigheden. Je scriptie en deze reflectie vormen samen je afstudeerproduct. Als je je hbo-opleiding Business Studies met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Arts noemen!

Vind jij de opleiding Business Studies interessant?

Dan vind je het vast ook leuk om onze social media kanalen te volgen.

Op Instagram geven we jou een kijkje achter de schermen en nemen studenten jou mee in hun ervaring met de opleiding.

Op Tiktok kun jij de opleiding bekijken vanuit de ogen van een student. Ook kom je er achter welke dromen werkelijkheid kunnen worden door middel van deze opleiding.

Eerstejaars op Bootcamp

Docenten aan het woord

Open Avond 12 oktober

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit hbo Business Studies

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw klas en door middel van groepsgesprekken en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook twee tweedejaarsstudenten jou als peermentor van je klas.

Nieuws vanuit de opleiding Business Studies

Heb je vragen over Business Studies hbo?

Wij helpen je graag verder!