Haarlem,
09
april
2021
|
07:58
Europe/Amsterdam

'Dit helpt tegen coronablues'

Online Writers Camp Conservatorium Haarlem brengt studenten samen

De zesde editie van het Writers Camp van het Conservatorium Haarlem bracht van 29 maart tot en met 1 april 2021 voor het eerst beginnende muzikanten uit verschillende landen fysiek én digitaal samen. In totaal 107 studenten, van wie 12 internationale, moesten in slechts drie dagen een ’radioklaar’ nummer schrijven, opnemen en presenteren voor artiesten zoals Handsome Poets, Dam Swindle en Ruben de Ronde. (Bron: Haarlems Dagblad)

In de studio’s van het Conservatorium werken die woensdagmiddag verschillende studenten zich in het zweet. Het oogt weliswaar rustiger dan voorgaande jaren, toch hangt er weer een uitgelaten en vrolijke sfeer. Uit de studio’s klinken verschillende instrumenten en zang. Studenten krijgen de kans om via muziekuitgeverijen en labels hun nummer te pitchen voor een artiest, reclame of film.

Zoom
Per dagdeel kunnen dertig studenten aanwezig zijn op het Conservatorium, de rest werkt thuis aan de muziek. Studenten Max Risseeuw, Steven Geraerts en Jochem van den Bongarth zijn samen in een groep ingedeeld en produceren het nummer Stuck On Your Love voor dj Ruben de Ronde. De vierde student, vocalist Michael uit Manchester, werkt mee aan het nummer via Zoom.

“Internationale studenten overnachten normaal gesproken in een hostel”, vertelt Remco van Eijndhoven (43), International Relations Coördinator van het Conservatorium Haarlem. “Nu werken ze vanuit verschillende locaties samen. Hoewel ze elkaar nooit eerder hebben ontmoet, levert het mooie prestaties op."

Ook de studenten reageren enthousiast. Tussen het schrijven en opnemen door krijgen zij via Zoom coaching. Eerstejaarsstudent en producer Gerard Hallink, tweedejaarsstudent en zangeres Cheyenne Howell en derdejaarsstudent en gitarist Jitze Pielage zitten later op de middag klaar achter hun laptop.

Geluid
Staat je geluid wel aan?”, vraagt songwriter en producer Tony Cornelissen aan Jitze, die niet direct verstaanbaar is. Cornelissen luistert hun nummer 'Deze Vrouw' fragmentarisch en voorziet ze van feedback. Het groepje heeft vervolgens nog de avond en nacht om het nummer af te ronden. En de avondklok? Die is volgens Van Eijndhoven niet van invloed op het resultaat. “De meeste studenten hebben apparatuur thuis.”

Van Eijndhoven vertelt dat het digitale Writers Camp zorgt voor een intiemere setting en meer persoonlijke aandacht. “Normaal gesproken is het een drukte van jewelste op school en krijgen studenten feedback tussen de hectiek door. Een digitale bijeenkomst dwingt ons meer te plannen, waardoor studenten per groep veel uitgebreider commentaar krijgen.”

Hoewel de studenten elkaar nooit eerder hebben ontmoet, levert het mooie prestaties op

Inspirerend
De Amsterdammer is al acht jaar verbonden aan het Conservatorium en is zelf drummer in de band Memphis Maniacs. “Het is inspirerend om te zien hoe flexibel, maar ook creatief de studenten zijn. Dat het Writers Camp op deze manier toch door kan gaan, helpt ons tegen de coronablues.” De eindpresentatie van alle nummers vindt jaarlijks plaats in de Philharmonie. Alle 35 nummers werden donderdagmiddag gepresenteerd door dj Joran van Pol en Van Eijndhoven tijdens een live radiostreaming via Zoom.

De Duitse songwriter en producer en tevens vaste pianist en producer van Joss Stone, Christian Lohr, voorziet studenten voor een laatste keer van feedback. Een aantal nummers blijkt zo goed dat ze na een paar kleine laatste aanpassingen dan echt gepitcht mogen worden.

Hogeschool Inholland
Conservatorium Haarlem is onderdeel van Hogeschool Inholland en biedt drie afstudeerrichtingen: Pop, E-music en Creative Artist. Dit keer deden internationale deelnemers van conservatoria zoals Royal Northern College of Music Manchester, Leeds Conservatoire, SRH Berlijn en Metropolia Helsinki voor het eerst online mee. Tijdens het Writers Camp werken studenten van alle studierichtingen en -jaren samen. Sinds februari 2021 is er ook een 
nieuwe tweejarige opleiding voor getalenteerde producers/artiesten die naast hun carrière part-time willen studeren om zich nog verder professioneel te ontwikkelen: Associate Degree Electronic Music.

Dit artikel is gepubliceerd in het Haarlems Dagblad op zaterdag 3 april 2021
Journalist: Jiska Kroon

Foto’s: Ben Houdijk

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.