28
april
2022
|
10:27
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Barbara van de Swaluw

'Je moet het leuk vinden om continu in beweging te zijn'

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving?  Vandaag is het de beurt aan Barbara van de Swaluw, collega bij onze afdeling Communicatie & Human Resources (CHR). 

Barbara werkt inmiddels al bijna 20 jaar bij onze hogeschool. Ze heeft op verschillende afdelingen, verschillende functies gehad. Nu werkt ze als adviseur organisatieontwikkeling en HR(D) bij de stafafdeling CHR. “Ik vind het gaaf dat ik betekenisvol werk heb”, vertelt Barbara. Ze verwijst naar de grote maatschappelijke opdracht die wij als hogeschool hebben: het opleiden van studenten. “Bovendien ben je niet alleen gefocust op de onderwijssector, maar kom je in aanraking met het hele werkveld. Je krijgt een groter wereldbeeld en blijft elke dag leren”.    

Een bruisende organisatie 
Barbara ervaart de waarde ‘persoonlijk en dichtbij’ overal waar ze in de organisatie komt. “Het zit echt in ons DNA. Iedereen is zo toegankelijk. Daarnaast is onze organisatie heel bruisend. Ons werkveld verandert continu en wij veranderen mee.” Barbara vertelt bijvoorbeeld over een nieuwe minor, waarbij studenten van verschillende opleidingen samen werken aan vraagstukken rondom het toekomstbestendig maken van de stad. Barbara heeft het interdisciplinaire docententeam begeleid bij het vormgeven en uitvoeren van dit nieuwe onderwijs.  

Na 20 jaar nog altijd niet uitgeleerd  
Na 20 jaar werken bij de hogeschool is Barbara nog altijd niet uitgeleerd. “Ik word continu uitgedaagd om mezelf verder te ontwikkelen”. In de afgelopen jaren heeft Barbara allerlei opleidingen gevolgd om haar talent te benutten. Daarnaast leert ze ook veel van haar collega’s. “Het is een grote organisatie waarin je veel samenwerkt met mensen met allerlei verschillende expertises”.   

Een lerende netwerkorganisatie 
"Als je bij de hogeschool werkt moet je het leuk vinden om continue in beweging te zijn. Je moet een goede netwerker zijn. In gesprek zijn, goed weten wat er speelt, en daarop aansluiten”. Dat ziet zij bijvoorbeeld terug in de manier waarop zij met collega’s werkt. “Aan het begin is er geen hapklare aanpak. Ik beweeg mee me wat er nodig is binnen het project of het team. Samen komen we tot nieuwe kennis of oplossingen die passend zijn voor die context”.  

 Barbara ziet dat onze hogeschool altijd in ontwikkeling is. “We willen geen hiërarchische organisatie zijn waarbij denken en doen uit elkaar zijn getrokken. We willen dit juist bij elkaar brengen”.  Vanuit haar functie heeft Barbara een belangrijke faciliterende rol. “Ik creëer settingen waar collega’s van elkaar kunnen leren." Barbara merkt dat de behoefte naar de dialoog ook steeds groter wordt. “Door op een professionele manier met elkaar in gesprek te gaan leren we meer én met elkaar”.  

Boilerplate

De tip van Barbara voor (nieuwe) collega’s 
“Overal in de hogeschool zijn mensen die iets willen, met verhalen die kunnen bijdragen en energie geven.  Neem de tijd voor het goede gesprek. Om echt náást een collega te zitten en goed te luisteren. Met een open blik ontdekken wat iemand te vertellen heeft. We kunnen zoveel van elkaar leren!”  

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Astrid Bol
08
September
2022
Beste Barbara,

Dank voor dit artikel. Zo met je eens. Ik werk vaak via Inholland meestal in bonusbanen een uitloop van NPO gelden. Kort en krachtig aanwezig. Nu op hok, 3 contracten bij ASA, dan krijg je vleugels en dan vlieg je eruit.

Goed bezig geweest afgelopen anderhalf jaar. Eerst +/- 750 studenten geïnterviewd, vanwege Corona en hun welzijn. Deze baan zou overal moeten zijn. Gewoon vragen hoe het gaat, richtlijnen meegeven en proberen ze wegwijs te maken in de onderwijs fabriek. Met als doel ze weer aan te krijgen. Prima job met veel resultaat, ook al omdat ik geen onderdeel was van hun studie, beetje neutraal.

Daarna bezig geweest met de Buddy app voor startende mbo'ers en Students4Students. Allen ter ondersteuning van studenten. Veel luisteren, inzichten delen en bijsturen, geven een buitengewoon resultaat.

Blijf praten, weg met de dikke duimen (appen). Open desk bij de servicebalie's, etc. Suc6 met Inholland.
Misschien tot over 6 maanden, als zich iets voordoet.

Hartelijke groet, Astrid Bol