Amsterdam,
26
januari
2018
|
15:55
Europe/Amsterdam

Opleiding blij met plan grotere zelfstandigheid mondhygiënisten

Jacqueline van Rennes, teamleider Mondzorgkunde

De opleiding Mondzorgkunde van Inholland juicht het besluit toe van minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport dat mondhygiënisten vanaf 2020 zelfstandig ‘eerste gaatjes’ mogen boren, verdoven en röntgenfoto’s maken. Nu kan dit alleen onder toezicht of in opdracht van een tandarts.

Mondhygiënisten die de vierjarige bacheloropleiding hebben gevolgd, mogen straks maximaal vijf jaar lang op eigen gezag boren, verdoven en foto's maken. Ze zijn dan ook zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk. Bij Hogeschool Inholland leren studenten Mondzorgkunde sinds 2002 al genoemde behandelingen zelfstandig uit te voeren. Het experiment maakt de weg vrij voor afgestudeerden om het geleerde daadwerkelijk in de praktijk te brengen. De opleiding is dan ook verheugd over het besluit van Bruins.

Samenwerking ACTA
“Met onze opleiding Mondzorgkunde werken wij al jaren goed samen met de tandartsopleidingen in ACTA te Amsterdam (met VU en UvA)”, licht Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz toe. “Wij leiden onze mondhygiënisten op samen met de tandartsen, om in het werkveld eveneens een goed samenspel te bevorderen, in het belang van de patiënt. Vaak houden tandartsen en mondhygiënisten ook samen praktijk. Studenten van de Inholland-opleiding Mondzorgkunde worden nu al zo opgeleid, dat zij in staat zijn om de handelingen, waarvoor nu bevoegdheid wordt verleend, verantwoord en zelfstandig te verrichten. Het is fijn dat de bevoegdheid nu officieel is toegekend door de minister.”

Jacqueline van Rennes, teamleider Mondzorgkunde, Inholland Amsterdam
Studenten krijgen nu daadwerkelijk de mogelijkheid om dat uit te voeren waarvoor ze zijn opgeleid.
Jacqueline van Rennes, teamleider Mondzorgkunde, Inholland Amsterdam

Een gezonde mond voor iedereen
“Zelfstandigheid en eindverantwoordelijkheid horen bij hbo-opgeleide professionals”, zegt Jacqueline van Rennes-Vrancken, manager van de Inholland-opleiding Mondzorgkunde. “Studenten krijgen nu daadwerkelijk de mogelijkheid om dat uit te voeren waarvoor ze zijn opgeleid. Wij zien het absoluut als extra kans om vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid richting de maatschappij ons steentje bij te dragen aan een gezonde samenleving en specifiek een gezonde mond voor iedereen, waarbij preventie de basis vormt voor al het handelen. En ja daar kan dan ook boren toebehoren.”

Het gaat vooralsnog om een proef voor een periode van maximaal vijf jaar, daarna wordt bekeken of de nieuwe bevoegdheid definitief kan worden gemaakt. Het experiment is bedoeld om tot betere inzet van de capaciteit van mondhygiënisten en tandartsen binnen hun vakgebied te komen. Er is in Nederland al enkele jaren sprake van een tekort aan tandartsen. Het idee is dat door het experiment tandartsen zich op de meer ingewikkelde behandelingen kunnen focussen.

Minister Bruno Bruins: “Sinds 2002 is het boren van eerste gaatjes als laatste van de drie handelingen toegevoegd aan de opleiding Mondzorgkunde. Ik vind het logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid. Nu mag dat al in opdracht van een tandarts maar dat komt nog te weinig van de grond. Dat is zonde want we hebben iedereen nodig die is opgeleid binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts”.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.