02
november
2023
|
08:56
Europe/Amsterdam

‘Overheid moet snel met een langetermijnvisie komen voor Oekraïners’

Inholland onderzoekt: leefomstandigheden van Oekraïense vluchtelingen in Nederland

De overheid moet snel met een langetermijnvisie komen voor Oekraïense vluchtelingen, zegt associate lector Martin Blaakman (Toegankelijkheid van het Recht) gisteren in het Volkskrant-artikel* ‘Opvang van Oekraïners piept en kraakt’. Oekraïners kunnen namelijk niet doorstromen naar woonplekken buiten de gemeentelijke opvang. Martin legt in het artikel uit dat Oekraïners duidelijkheid missen over hun juridische status. Zonder die duidelijkheid zijn werkgevers terughoudend om te investeren in Oekraïense werknemers.

*Het artikel in de Volkskrant is alleen toegankelijk voor abonnees. Het artikel is intern op te vragen via onderzoek.communicatie@inholland.nl.  

Al bijna een jaar lang doet Martin Blaakman onderzoek naar de leefomstandigheden van Oekraïners, samen met vier Oekraïense vluchtelingen op een werkervaringsplek bij Hogeschool Inholland. Zij onderzoeken toegang tot basisvoorzieningen, zoals kinderopvang, zorg en woonruimte. 

Dag van de Rechtshulp voor Oekraïners
“In de media is veel aandacht voor Oekraïners in Nederland. En dat is belangrijk”, zegt Martin verder.  “Want deze groep heeft het in meerdere opzichten niet makkelijk, zoals uit ons onderzoek blijkt. Zo hebben we bijvoorbeeld zorgen dat ze de weg naar rechtshulp, zoals rechtswinkels, onvoldoende of zelfs niet kennen. Daarom ben ik bezig, samen met de rechtswinkels van Inholland in Rotterdam en Den Haag, een ‘Dag van de Rechtshulp voor Oekraïners’ te organiseren. Andere rechtswinkels in Nederland zijn van harte welkom zich hierbij aan te sluiten.”

Eerder publiceerden we onderstaande verhalen over het onderzoek van Martin naar de leefomstandigheden van Oekraïners:

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.